Verden

Fauci kjenner ikke igjen Trump-uttalelse om testing

Smittevernekspert Anthony Fauci sier at president Donald Trump aldri har bedt om at koronatestingen skal trappes ned, noe Trump selv sa lørdag.

Under folkemøtet i Tulsa i helgen sa Trump til sine tilhengere at han har bedt om at færre skal testes.

Men da hans fremste smittevernrådgiver stilte til høring i Kongressen tirsdag, kunne smittevernekspert Anthony Fauci fortelle at verken han eller andre embetsfolk har fått denne beskjeden. Andre helsetopper som deltok i høringen, sa det samme som Fauci. De er ikke blitt bedt om å teste færre.

Les også: Tik Tok-brukere sørget for tomme seter på Trumps folkemøte

– Ingen av oss har noensinne blitt bedt om å trappe ned testingen. Faktum er at vi kommer til å teste flere, ikke færre, sa Fauci.

Under lørdagens folkemøte kalte Trump testingen for et tveegget sverd fordi det betyr at smittetallene øker, og at han har bedt om mindre testing fordi når flere testes, får det situasjonen i USA til å se verre ut enn den er.

– Når du tester, vil du finne flere mennesker, du vil finne flere tilfeller. Så jeg sa til folkene mine: Trapp ned testingen, sa Trump.

Staben hans i Det hvite hus har forsøkt å vifte det hele vekk som en spøk, noe som har ført til enda mer sinne. Man spøker ikke med en sykdom som har tatt over 120.000 amerikanske liv, framholder de.

Trump selv fastholder uttalelsen og avviste tirsdag at det var en spøk. Samtidig skrøt han av at USA har testet så mange som 25 millioner mennesker.

– Avgjørende uker framover

Under høringen sa Fauci også at han er bekymret for den raske spredningen av koronaviruset i blant annet Texas, Florida og California, som er landets mest folkerike delstater.

– De to neste ukene kommer til å være avgjørende når det gjelder vår evne til å håndtere økningen som vi opplever, sa Fauci som fastslo at USA er hardt rammet av koronaviruset, og at det er nødvendig å få kontroll over spredningen.

Om lag halvparten av USAs delstater, de fleste i sør og vest, opplever en økning i nye rapporterte smittetilfeller etter at myndighetene begynte å lette på strenge restriksjoner, viser statistikk fra helsedepartementet.

I California, som er USAs mest folkerike stat, har dessuten antall koronarelaterte sykehusinnleggelser økt til det høyeste nivået siden utbruddet startet, mens 20 prosent av dem som testes i Arizona, tester positivt.

– Unngå folkemengder

Fauci oppfordrer amerikanerne til å unngå folkemengder og bære munnbind når de er sammen med andre, ettersom smittekurven stiger igjen.

– Dere bør ikke samles i flokker, dere bør holde avstand, sa Fauci innstendig og erkjente samtidig at det er mennesker som av ulike grunner ikke lytter til oppfordringen.

– Og hvis dere samles uansett, så bær munnbind, la han til og understreket at dette gjelder både for demonstranter og dem som går på politiske møter.

Mange steder i USA er det ikke å bruke munnbind eller holde avstand til andre blitt en politisk markør på at man er konservativ og Trump-tilhenger.

Fauci, som leder USAs nasjonale institutt for allergi og smittsomme sykdommer, uttrykte også stor skepsis til å ta i bruk en eventuell vaksine mot covid-19 før den er skikkelig testet.

Vaksine i 2021?

Både han og andre helsetopper signaliserte avstand til Det hvite hus' ønske om å få en vaksine i produksjon så fort som mulig.

– Som tilsynsmyndighet må vi absolutt beholde uavhengigheten vår og ta de riktige avgjørelsene for det amerikanske folk basert på vitenskap og data, sa sjefen for USAs næringsmiddel- og legemiddeltilsyn FDA, Stephen Hahn.

Fauci beskrev seg selv som «forsiktig optimist» når det gjelder muligheten for at det foreligger en koronavaksine i begynnelsen av 2021.

Og når han ble bedt om å beskrive USAs håndtering av utbruddet generelt, var det tydelig at tilnærmingen har vært høyst ulik fra sted til sted.

– Det er virkelig en broket blanding, fastslo Fauci.

Mer fra Dagsavisen