Verden

Fatima stemmer nei til abort: – Sier vi ja til dette, vil ikke ufødte barn ha rettigheter lenger

Fredag holder Irland folkeavstemning om grunnlovstillegget som splitter befolkningen i to leire. Vi har møtt en aktivist fra hver side.

Av Åsne Gullikstad

DUBLIN (Dagsavisen): – Stem nei til abort! Stå opp for menneskerettigheter!

Nei-aktivistene roper ut på fortauet i O´Connell street. «Hjertet mitt begynte å slå ved 22 dager», står det på en plakat i nærheten med bilde av et foster.

Fatima Gunning Hameed deler ut flygeblader.

– Grunnen til at jeg stemmer nei er at regjeringen vil fjerne den eneste konstitusjonelle rettighet det ufødte barn har. Det betyr at hvis det åttende tillegget fjernes vil ikke et eneste barn fra nå av i Irland ha noen som helst rettigheter.

– Hva med tilfeller av voldtekt og incest, kan du forstå argumentet for abort da?

– Jeg forstår fullt og helt at det er veldig vanskelige situasjoner. Men jeg vet at dette utgjør en forsvinnende liten andel av det totale antallet aborter, jeg tror det er rundt én prosent av alle aborter som skjer etter voldtekt og incest. Ja-siden bruker disse svært vanskelige omstendighetene til å prøve å presse på for fri abort i alle omstendigheter. Når ja-siden bruker voldtektsofre i sin sak, syns jeg det er skammelig, og det viser ingen virkelig omtanke for voldtektsofre eller deres barn, sier Hameed.

– Om vi fjerner rettighetene til et ufødt barn kommer vi i en situasjon der enhver regjering fra nå av kan gå videre med å legalisere abort helt opp til fødsel. Det er ingenting som kan beskytte barnet dersom det åttende tillegget fjernes, sier hun.

Les også: Olga stemmer ja til abort: – Loven setter liv i fare. Vi må gi kvinner et valg om deres egen helse. (DA+)

Mental helse

I tillegg til at nei-siden er sterkt imot regjeringens forslag om selvbestemt abort før 12 uker, har abortmotstanderne også reist tvil rundt den delen av lovforslaget som gjelder fra 12 til 24 uker, da helt spesielle omstendigheter må være til stede for at abort kan innvilges. Regjeringen foreslår blant annet at det skal kunne gis abort i tilfeller der kvinnens liv er i fare eller det er alvorlig risiko for hennes helse.

– Det er ingen distinksjon mellom psykisk og fysisk helse i lovforslaget. Vi frykter dette vil bli misbrukt ved at kvinner ber om abort på grunnlag av risiko for deres mentale helse når det ikke er grunnlag for det, sier Hameed.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stygg debatt

Hun sier at mange hun møter støtter dem.

– Men de kvier seg for å stå fram med sitt standpunkt på grunn av den stygge mobbingen som kommer fra ja-siden. Jeg er selv nesten blitt løpt ned av noen som skrek «opphev det åttende tillegget». En jente jeg kjenner ble dyttet, folk er blitt spyttet på og kalt alt mulig. En kvinne sa hun håpet jeg blir voldtatt. Mange plakater er blitt revet ned.

– Men går ikke dette begge veier?

– Nei, det er ingen bevis for dette den andre veien. Jeg sier ikke at det ikke har oppstått enkelthendelser, det kan tenkes, men jeg har ikke sett noe av det.

– Stemmer mange du kjenner nei?

– Moren min er jordmor, og hun er absolutt «pro-life». Jeg tror det var grunnen til at jeg ble introdusert for dette. Når jeg ser abortpraksisen i England og andre land, gjør det meg lidenskapelig opptatt av å holde dette unna vårt land. Kun når morens liv er i fare skal det være lov å ta abort, slik det er i dag i Irland.

– Men abort skjer blant irske kvinner allerede, gjennom reiser til utlandet eller abortpiller kjøpt på nettet. Statsministeren mener landet eksporterer sitt problem i dag?

– Det at mange gjør det betyr ikke at det er riktig, sier Fatima Gunning Hameed.

Les også: Dette er et signal til resten av verden

Dette sier nei-siden

* Abort er å ta liv, og det er galt. Regjeringens vil tillate selvbestemt abort opptil 12 uker. Det vil si at friske fostere hos friske kvinner også vil bli fjernet om dette blir lov.

* Grunnlovstillegget som finnes i dag gir det ufødte barnet rettigheter. Det sier at det er like mye verdt som mors liv.

* Med det nye forslaget kan det bli flere aborter.

* Det åpnes for senaborter inntil 24 uker der det er fare for liv eller alvorlig fare for kvinnens helse. Det frykter nei-siden vil misbrukes.

* Å fjerne grunnlovstillegget kan åpne for enda mer radikale lovendringer senere.

Kilde: Save the 8th

Mer fra Dagsavisen