Fant støvete maleri på loftet – kan selges for milliardsum

I 2014 fikk den franske auksjonariusen Marc Labarbe en overraskende telefon. Mannen i den andre enden hadde funnet et maleri. Kanskje kunne det være verdt noe, undret han. Det var det.

En venn av Labarbe hadde funnet et støvete maleri med noen vannskader på loftet sitt i Toulouse. Labarbe gransket maleriet nøye. Han brukte bomull og vann for å behandle en del av maleriet. Deretter sendte han det til kunsteksperten Eric Turquin i Paris.

Det skulle vise seg å være et lykketreff av de sjeldne, skriver CNN. Maleriet viste seg å være et antatt tapt mesterverk av den italienske kunstneren Caravaggio, «Judith and Holofernes». Det antas å ha blitt malt i 1607.

Torsdag ble det kunngjort at maleriet skal selges på auksjon i Toulouse i juni. Prisen ventes å nå opp mot 171 millioner dollar, tilsvarende nesten halvannen milliard norske kroner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Håper på museum

Turquin er ikke overrasket over prisanslaget.

– Det er åpenbart at det er stor interesse for et verk som dette. Jeg håper at det ender opp hos et museum, sier kunsteksperten.

Labarbe er fortsatt sjokkert over funnet.

Les også: Ap-veteraner i strupen på egen partiledelse (DA+)

Uvitende tyver

– Man har antatt at det kun var 65 verk av Caravaggio i verden. Det 66. ble altså funnet på et loft. Utrolig, men sant, sier auksjonariusen.

Også Daily Mail har omtalt saken. Overfor avisen røper Labarbe at mesterverket var nær ved å bli stjålet noen år før det ble identifisert som et mulig mesterverk.

– Noen innbruddstyver hadde muligheten til å stjele maleriet, men de stjal heller noen flasker med parfyme, blant annet. De anså vel maleriet for å være verdiløst, humrer han.