Trolig mistet rundt 700 flyktninger livet da en båt kantret nord for Libya natt til i går. I forrige uke var disse flyktningene, om bord på skipet «Driade», heldige og kom i land i Messina på Sicila. FOTO: NTB SCANPIX

Fant døden til havs

Krigene i Midtøsten får tusener til å risikere sine liv – bare for å komme seg bort. I går druknet nær 700 mennesker i nok en flyktningtragedie sør for Italia.

 

JAFFA (Dagsavisen): I Europa vekker Middelhavet gjerne minner om strender og god vin. Men stadig oftere nå blir det samme blå havet forvandlet til en dødsfelle – og gravlund.

Det var rett etter midnatt i går at tragedien fant sted. Flyktningene i den lille båten, ikke mer enn 20 meter lang ifølge enkelte øyenvitner, hadde fått øye på det som skulle vise seg å være et portugisisk skip. Men da flyktningene om bord den skjøre båten beveget seg fra en side til den andre, var dette nok til at den kantret.

Med ett ble folk skylt over bord. Ikke mer enn 49 mennesker ble reddet. Resten er nå antatt druknet. De hadde drømt om å begynne nye liv i Italia, men endte ferden i det kalde vannet – som de siste ofrene for Midtøstens mange kriser.

Les også: Italia tar imot ti skip på én dag

 

Verste i moderne tid

Gårsdagens tragedie ble en av de verste i moderne tid i Middelhavet. Hittil i år har mer enn 1.500 mennesker mistet sine liv i sine forsøk på å komme seg vekk fra Midtøsten. Mer enn 13.000 andre er blitt reddet i land, og lever som flyktninger i Europa.

Statsministeren i Malta, Joseph Muscat, sammenlignet flyktningkatastrofene med et folkemord.

– En tragedie utfolder seg i Middelhavet, og hvis EU og verden fortsetter å lukke sine øyne, vil det være som da de tidligere lukket sine øyne til folkemord, da de som hadde det komfortabelt ikke gjorde noe, sa Muscat til avisen Times of Malta.

Italias statsminister Matteo Renzi la til at Europa var vitne til «en systematisk nedslakting i Middelhavet». Ved daggry var mer enn 20 skip og tre helikoptre engasjert i redningsarbeidet, rundt 200 kilometer sør for Italia. Men da var det håpløst for sent.

Les også: Hvem skal redde båtflyktningene?

Les også: «Skal vi late som om mennesker ikke dør eller skal vi gjøre noe?»

Les også: Stenger døren for flere flyktninger

Ny video fra IS

Bare timer etter at båten gikk ned i går, offentliggjorde Libya-avdelingen av IS, den islamske staten, en video som viste nye halshogginger av kristne. Denne volden er bare en av de mange årsakene som nå tvinger millioner på flukt og mange tusen til å krysse Middelhavet. For store deler av Midtøsten kollapser – bokstavelig talt.

Båtflyktningene kommer ikke kun fra Libya. Fra hele Midtøsten, ikke minst fra Irak, Syria, Jemen, strømmer folk til kystområdene i håp om å finne sikkerhet på den andre siden av havet. Men ved kysten, som i Libya natt til i går, venter vanligvis kriminelle grupper som krever store penger og deretter plasserer menneskene om bord i håpløst dårlige båter. Og ofte nok sender dem i døden. Bare i forrige uke døde ytterligere 400 mennesker. Ifølge flyktninger som tidligere har kommet i land i den italienske øya Lampedusa, kan menneskesmuglerne kreve opp til 7.000 dollar per person for å bringe dem over havet.

 

Les også: Reise til nattens ende

 

Verre fra dag til dag

Men i de siste dagene har lik skylt tilbake opp på land langs kysten av Libya. Og i går måtte sjømennene om bord tilfeldig passerende skip nord for Libya, trekke livløse mennesker ut av vannet. Fra rekka på skipene så en likene flyte i havet rundt dem. Likevel våger stadig flere seg ut på den livsfarlige ferden, så vanskelig er livet blitt i Midtøsten.

Tallene er enorme, og det blir verre fra dag til dag. Mer enn åtte millioner er på flukt i og utenfor Syria. Senest i går kom rapporter fra Irak om at nye 90.000 mennesker har flyktet fra sine hjem i Anbar-provinsen. Ekstremistene i Den islamske staten nærmet seg. I Jemen de siste ukene er 250.000 mennesker blitt tvunget fra sine hjem.

Stadig oftere får disse krisene nå direkte konsekvenser for Europa. For bare 20 år siden var Midtøsten en fjern region som ikke nødvendigvis ville påvirke livet i Vesten. Men nå blir Midtøsten og Europa trukket stadig nærmere sammen. Midtøstens problemer kan ikke lenger isoleres lokalt.

 

Les også: «En humanitær katastrofe»

 

– Menneskeskapt tragedie

Etter framveksten av al-Qaida og lignende celler, så en hvordan den politiske krisen i Midtøsten spredde seg som terror til Europa. Men nå, idet land etter land i Midtøsten kollapser og lovløshet overtar, får man en flyktningstrøm over Middelhavet som ikke vil avta før regionen stabiliserer seg. Og noen løsning på de mange krisene i Midtøsten er ikke i sikte.

Amnesty International krevde i går at EU tar ansvar og for å sette opp en operasjon som kan redde menneskene i havet. – Det vi er vitne til i Middelhavet er en menneskeskapt tragedie av forferdelige proporsjoner. De siste dødsfallene på sjøen er sjokkerende, men ikke lenger overraskende, sa Amnestys John Dalhulsen.

Les også:

Frykter flere omkomne på havet

Redning av båtflyktninger i det blå

Krever at Europa våkner