Fakta om ulike lands lettelser i koronarestriksjonene

Flere land løsner forsiktig på tiltakene som er innført for å hindre spredning av koronaviruset. Dette gjør de ulike landene:

Norge

Barnehager åpner 20. april. Barneskolens 1. til 4. trinn starter opp 27. april. Hytteforbudet oppheves fra 20. april. Fra samme dato kan virksomheter som frisører, hudpleiere og psykologer gjenåpne om de oppfyller krav om smitteverntiltak.

Les også: Helsemyndighetene vil koronateste barna før gjenåpning av barnehagene

Danmark

Barnehager og barneskolen (0.-5. klasse) gjenåpner 15. april. Klasserommene åpnes for eldre elever i grunnskolen 10. mai.

Østerrike

Mindre butikker som jernvarehandler og gartnerier får åpne 14. april. Restauranter og treningssentre og andre virksomheter som involverer menneskelig kontakt, kan få grønt lys i midten av mai eller juni. Etter planen skal skolene være i normal drift innen midten av mai. 

Sveits

Har erklært unntakstilstand fram til 26. april, men vil begynne å lette noe på restriksjonene etter dette.

Tsjekkia

Aktiviteter som tennis og svømming er igjen tillatt, mens butikker som jernvarehandler og sportsbutikker har fått gjenåpne. Myndighetene planlegger en beskjeden lemping på innreisereiseforbudet.

Les også: Portforbud i Tyrkia - folk hamstrer i panikk

Italia 

Koronatiltakene er forlenget til 3. mai. Da kan italienerne igjen kunne forlate boligene sine uten gyldig grunn. Men en liten andel av bedriftene som er stengt, kan få åpne igjen allerede 1. påskedag.

Les også: Norsk helseteam har møtt en dyster virkelighet i Italia: – Vi er preget av et stort alvor

Spania 

Har forlenget tiltakene, som innebærer nærmest portforbud, til 25. april. Men et mindre antall arbeidere i ikke-samfunnskritiske yrker får gjenoppta arbeidet fra 1. påskedag. Togtrafikk og annen kommunikasjonstransport vil sakte starte opp igjen. 

Iran 

Åpnet i påskehelgen for at mindre forretninger utenfor hovedstaden Teheran kan holde åpent igjen, etter å ha vært stengt en knapp uke. I Teheran skal butikkene få gjenåpne 18. april.

Les også: Jeg er et ektefødt barn av globaliseringen. Og tror vi alle har godt av den lange reisepausen som plutselig ble pålagt oss.

Les også: Hvorfor har Tyskland så få døde?