Europeisk etterretning frykter mer høyreekstrem terror

Fanatiske høyreekstremister utgjør en økende terrortrussel i Europa, advarer europeiske etterretningstjenester, som trapper opp innsatsen mot slike miljøer.

Sikkerhets- og etterretningstjenestene i Frankrike, Storbritannia og Italia har lenge sett med stor bekymring på høyreekstreme og muslimfiendtlige grupper på ytre høyre fløy.

– Europa er i stor fare: Ekstremismen øker over alt, og vi – etterretningstjenestene – er travelt opptatt med å kanalisere ressurser for å overvåke ytre høyre fløy, sa den daværende lederen for fransk kontraetterretning, Patrick Calvar, i mai 2016.

– Vi må avdekke og stanse alle disse gruppene som før eller siden vil utløse strid og sammenstøt, la han til.

Les også: New Zealand-angriper hevder han var i kontakt med Anders Behring Breivik

Infiltrerer

Både i Frankrike og andre europeiske land har sikkerhets- og etterretningstjenestene infiltrert mange høyreekstreme grupper i forsøk på å hindre dem fra å gjennomføre voldelige aksjoner og begå hatkriminalitet.

Peter Neumann, som leder International Centre for the Study of Radicalisation i London, er likevel bekymret.

– De siste fire-fem årene har vi sett hvordan den høyreekstreme terroren og hatkriminaliteten har økt, konstaterte han nylig i et intervju med CNN.

– Dette skyldes i mine øyne økende polarisering, noe som har ført til mer ekstremisme, ikke bare fra jihadister, men også fra høyreekstremister, la han til.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Lar seg inspirere

Hundrevis av mennesker er drept i terroraksjoner fra tilhengere av ekstreme islamistgrupper som al-Qaida og Den islamske staten (IS) i Europa siden 2014.

Brenton Tarrant, som skal ha stått bak massakren som kostet 50 muslimer livet i Christchurch på New Zealand i forrige uke, hevder i et såkalt manifest at han ønsket å hevne den 11 år gamle svenske jenta Ebba Åkerlund som ble drept i lastebilangrepet i Stockholm i 2017.

Professor Graham Macklin ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo mener høyreekstreme som begår terrorhandlinger, særlig såkalt ensomme ulver, i stor grad lar seg inspirere av ekstreme islamister.

Les også: Breiviks forsvarer: Dypt bekymret

Øker innsatsen

Europeiske sikkerhets- og etterretningstjenester følger nå stadig nøyere med på de høyreekstreme gruppene, som sist hadde en oppblomstring på 1980-tallet.

Ifølge analytikerne ved Jane's Terrorism and Insurgency Centre (JTIC) økte antallet operasjoner rettet mot slike grupper i Europa med hele 88 prosent fra 2016 til 2017.

Britenes sikkerhetsminister Ben Wallace opplyste mandag at nærmere halvparten av alle som jobber med å avdekke og forhindre radikalisering i Storbritannia, nå fokuserer på høyreekstreme miljøer.

Som en direkte følge av terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch lover Wallace nå å øke bevilgningene til dette arbeidet.

– Et angrep av samme type som på New Zealand kunne absolutt også ha skjedd i Storbritannia, sa han til BBC mandag.

Les også: Jan Tore Sanner mener politiet bør ettergå kommentarfelt på Resett

Tyske nynazister

Tysk etterretning har også satt større ressurser inn mot høyreekstreme i år, nærmere bestemt økt antallet ansatte viet til dette arbeidet med 50 prosent, opplyste sjefen for tysk sikkerhetstjeneste, Thomas Haldenwang, i fjor.

Flere nynazistgrupper er de siste årene avdekket og stanset i Tyskland, nå sist gruppen Revolution Chemnitz som planla et terrorangrep på den tyske nasjonaldagen 3. oktober i fjor.

Les også: Tidligere nynazist: – Jeg har gjort mye skade. Jeg har banket opp folk og oppfordret til hat og vold.

Søker likesinnede

Selv om mange høyreekstreme grupper er sterkt nasjonalistiske av natur, som British National Action (NA), søker de likevel kontakt med likesinnede i andre europeiske land.

– NA-aktivister pleier bånd til militante i Tyskland, Baltikum og Skandinavia, ifølge professor Graham Macklin.

– Det er også beviser for at NA-aktivister har besøkt Azov-bataljonen, den høyreekstreme militsen som tidligere har kjempet mot russiske styrker i Ukraina, sier han.

Les innlegg: «Jeg var 13 år da Benjamin Hermansen ble drept for å se akkurat ut som min bror.»