Statsminister David Cameron med gruppen av konservative representanter i Underhuset i bakgrunnen. EU blir et viktig tema de neste årene. FOTO: NTB SCANPIX

EU-slag neste år?

Den britiske folkeavstemningen om EU kan komme allerede neste år, ifølge britisk presse.

Den nye konservative regjeringen i Storbritannia var samlet for første gang i går, og det er bare å brette opp ermene for regjeringsmedlemmene: det er mulig folkeavstemningen om EU blir avholdt allerede i 2016, skriver britiske aviser.

Fart

Statsminister David Cameron har lovet folkeavstemning senest innen utgangen av 2017, men statsministerens kontor skal være ivrig etter å holde den så tidlig som mulig.

– Innstillingen er helt klart å få fart på prosessen og gi oss muligheten til å holde avstemningen i 2016. Vi har alltid sagt at 2017 er en frist heller enn en fastsatt dato, sier en regjeringskilde til avisen The Guardian.

Folkeavstemningen kan holdes tidligere dersom forhandlingene med EU blir ferdig tidlig nok. Man vil trolig forsøke å bli ferdig i god tid før Frankrike og Tyskland skal holde valg i 2017.

Finansminister George Osborne var allerede i går i Brussel der han møtte de andre finansministrene på et møte i går. Britenes EU-medlemskap var ikke på agendaen offisielt, men ble likevel diskutert.

– Vi kommer med et veldig klart mandat for å forbedre Storbritannias forhold til resten av EU og reformere EU slik at det skaper jobber og øker levestandarden for alle borgere, sa Osborne før han dro i går.

Dette er noen av områdene britene ønsker endringer på:

  • At endringer i det indre marked ikke kan påtvinges land utenfor eurosonen
  • At det skal strammes inn på velferdsordninger for EU-migranter
  • At nasjonale parlamenter skal få mer makt til å blokkere EU-lovgivning

Den britiske regjeringen er også imot den stadig tettere tilknytningen mellom medlemslandene.

Tøft

Storbritannia vil nå gå i gang med forhandlinger med EU om det britiske medlemskapet. Statsminister David Cameron ønsker ikke selv at Storbritannia skal gå ut av EU, men vil forsøke å forhandle best mulig nye betingelser for EU, som han håper kan overbevise velgerne om at det er best å bli. Men det er ventet å bli en tøff kamp, for det er ikke stor vilje til omfattende endringer i EU.

Selv om Cameron selv ønsker å bli, er det mange i Det konservative partiet som ønsker å bryte ut av EU. En måling nylig viste at 52 prosent av britiske velgere sier de helt sikkert eller sannsynligvis vil stemme for å bli i EU, mens 32 prosent helt sikkert eller sannsynligvis vil stemme for å gå ut.