EU møter seks søkerland fra Balkan

EU-president Charles Michel møtte søndag lederne for seks Balkan-land som ønsker å bli medlemmer i unionen, i forkant av et toppmøte i Zagreb i mai.

EU strever med å beholde sin troverdighet på Balkan etter at et løfte om å starte forhandlinger med Albania og Nord-Makedonia i fjor ble brutt.

– Jeg ser fram til en frimodig, intens og åpen diskusjon, sa Michel før møtet startet.

De fleste EU-landene sto klar til å starte forhandlinger med de to søkerlandene, men Frankrike og noen få andre satte seg imot. Tyskland leder arbeidet med å få forhandlingene tilbake på sporet.

De seks landene som deltok på det uformelle møtet, var foruten Albania og Nord-Makedonia, Bosnia-Hercegovina, Kosovo, Montenegro og Serbia.

Også EU-kommisjonen president Ursula von der Leyen, EUs utenrikssjef Josep Borrell og statsminister Andrej Plenkovic fra Kroatia, som for tiden har EUs roterende formannskap, deltok.

EU har allerede lagt fram en tidsplan som er noe tøffere enn tidligere forespeilet etter krav fra Frankrike. Men planen må ha støtte fra alle 27 EU-medlemmer.

Bosnia og Kosovo regnes som «potensielle kandidater», mens de andre fire allerede er offisielle kandidater, sammen med Tyrkia.

Les også: Stanken av EU-motstand