Verden

EU importerer fra israelske bosetninger

EU importerer 15 ganger mer fra ulovlige israelske bosetninger enn fra palestinere.

Norsk Folkehjelp mener norske myndigheter må gripe inn.

For første gang er det foretatt en sammenligning av EUs import fra israelske bosetninger og palestinske områder. Rapporten “Trading Away Peace: How Europe helps sustain illegal Israeli settlements» er utarbeidet av i alt 22 frivillige organisasjoner, blant dem Norsk Folkehjelp.

– Norge og resten av Europa sier at bosetninger er ulovlige. Likevel fortsetter vi å handle med dem. Vårt minstekrav til norske myndigheter er at de må komme med et klart råd til næringslivet: Stans importen av bosetningsvarer fra firmaer som driver produksjon i bosetningene, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Den israelske regjeringen har tidligere anslått verdien av EUs import fra israelske bosetninger til rundt 230 millioner euro i året. Til sammenligning er importen fra de palestinske områdene anslått til 15 millioner euro i året.

Den store forskjellen har sammenheng med blant annet Israels subsidiepolitikk overfor bosetterne, deres åpne tilgang til eksportmarkeder og at okkupasjonen legger strenge restriksjoner på den palestinske tilgangen til markeder og ressurser, mener Norsk Folkehjelp.

Tidligere i år kom Norsk Folkehjelp og Fagforbundet med en rapport om norske forbindelser til Israels okkupasjon. Rapporten viser at bosetningsvarer også selges i Norge.

Mer fra Dagsavisen