Verden

EU droppet homoene

UNDER PRESS: Homofiles rettigheter ble droppet fra EUs kravliste overfor Ukraina. Aktivist Olena Sjevsjenko er opprørt over at diskriminering av homofile blir prioritert bort.

INTERVJUET

Hvem: Olena Sjevsjenko, feminist og homoaktivist fra Ukraina

Hva: I Norge i forbindelse med Europride, deltar i den store homoparaden i Oslos gater i morgen

- EU har solgt oss, sier feminist og homoaktivist Olena Sjevsjenko fra Kiev.

Å inkludere seksuelle minoriteters rettigheter i en ny diskrimineringslov var opprinnelig et av EUs krav for å gå videre med samarbeidsavtalen med Ukraina, kravet møtte mye motstand i Ukraina og etter mer enn seks måneder med uro, vold og politisk krise i Ukraina har EU nå gått tilbake på kravet i avtalen som underskrives i morgen. Begrunnelse: Det er viktigere å stabilisere situasjonen i landet. Homofiles rettigheter må komme senere.

Sjevsjenko mener EU driver med dobbeltmoral.

- Menneskerettigheter må gjelde alle. Dette er et veldig dårlig signal å sende, sier hun.

To skritt tilbake

Sjevsjenko er i Oslo i forbindelse med den europeiske homofestivalen Europride. Den avsluttes i morgen med parade gjennom Oslos gater der Sjevsjenko deltar. I hjemlandet Ukraina er det ikke risikofritt å være åpent lesbisk. Homofobi er utbredt og homofile og andre seksuelle minoriteters rettigheter er ikke garantert i ukrainsk diskrimineringslovgivning. Det har vært flere angrep på homofile og utesteder for homofile i Kiev de siste månedene.

De nye myndighetene i Ukraina vil vende landet mot EU, men når det kommer til seksuelle minoriteters rettigheter, (LHBT-personer - lesbiske, homofile, bifile og trans), er påvirkningen fra Russland og den ortodokse kirken sterk.

- LHBT-personer opplever et tilbakeslag i Ukraina nå og deres rettigheter blir satt opp mot det som kalles tradisjonelle verdier. Alt som avviker fra det som oppfattes som tradisjonelt er en perversjon, sier hun.

Ukrainske politikere har vært tause om rettigheter og lovgivning for LHBT-personer de siste månedene, men Sjevsjenko frykter kampen blir bare hardere i tida som kommer.

- For hvert skritt vi tar føles det som at vi tar to tilbake. Hvorfor er det alltid seksuelle minoriteters rettigheter som kan ofres, sier Sjevsjenko som er invitert til Oslo av Den norske helsingforskomiteen.

Ukrainas parlament diskuterer nå å innføre en lignende anti-propaganda-lov som Russland vedtok i fjor sommer, til store protester fra andre land og menneskerettighetsorganisasjoner. Loven gjør positive ytringer om homofile i Russland straffbare.

Kjempet på Maidan

Sjevsjenko var aktiv i organiseringen av demonstrasjonene mot eks-president Viktor Janukovitsj på Maidan-plassen i Kiev i vinter. Da sto hun og andre feminister og homoaktivister side om side med de høyreradikale opprørerne. De bestemte raskt at de ikke skulle fronte homokamp og lot regnbueflaggene bli liggende hjemme.

- Det er ikke trygt å være en åpent LHBT-person i Ukraina, og feminist er et stygt ord. Da er du en mannehatende kvinne, sier hun.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen