En familie på flukt fra volden i Mosul ved en kontrollpost utenfor Arbil onsdag. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Etterlater seg stort nødhjelpsbehov

IRAK: Mens den islamistiske opprørsgruppen ISIL beveger seg nærmere Bagdad, øker behovet for nødhjelp til Nord-Irak.

– Vi er svært bekymret for den humanitære situasjonen for de hundretusener som nå har flyktet fra kamper i nordlige Irak, spesielt i Mosul og Tikrit, sier utenlandssjef i Norges Røde Kors, Tørris Jæger.

Rundt 500.000 mennesker er drevet på flukt av ISIL-styrkenes voldelige opprørsbølge de siste dagene. Unicef anslår at opp mot halvparten av dem er barn.

– Situasjonen for disse barna er prekær. Livet deres er knust nærmest over natten, sier Unicef-representant i Irak, Marzio Babille.

Nærmer seg Bagdad

Tirsdag tok styrkene fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) over kontrollen i Iraks nest største by, Mosul. Der fikk de med seg våpen fra en militærbase og store kontantbeløp fra byens banker. Ifølge The Guardian kan opprørerne ha ranet til seg opp mot 2,8 milliarder kroner.

Siden har opprørerne stormet sørover. Onsdag tok de kontroll over Tikrit. Torsdag hadde de tatt kontroll over byen Dhuluiyah og området Muatassam, bare 90 kilometer nord for hovedstaden Bagdad.

– Ikke gi etter i møte med fienden. Kampen raser ikke ennå, men den vil rase i Bagdad og Karbala, sier ISIL-talsmann Abu Mohammed al-Adnani i en lydfil som er lagt ut på internett.

Opprørerne rykket også fram mot byen Baiji onsdag, der landets største oljeraffineri ligger. Der satte de fyr på en politistasjon og en rettsbygning, mens de slapp fanger fri fra fengselet i byen. Torsdag sier oljeminister Abdul Kareem Luaibi at Irak fortsatt har kontroll over raffineriet, melder nyhetsbyrået Reuters.

– En ulydig hær

Flere steder har irakiske sikkerhetsstyrker gitt opp å forsvare seg mot ISIL-styrkene. Den pensjonerte amerikanske generalen Jack Keane, som var blant USAs president George W. Bushs rådgivere under den amerikanske okkupasjonen, sier den irakiske hæren «kun er en hær på papiret».

– Det er en stor og velutrustet hær, men det er en hær som ikke er lydig og som ikke vil risikere noe for landet sitt, sier han til BBC Radio 4.

I Kirkuk trakk de seg ifølge NBC News ut da opprørerne hadde gjort sitt inntog i området. Torsdag melder kurdiske styrker at de har tatt kontroll over byen.

– Det er ingen irakiske militærstyrker i Kirkuk nå. Hele byen er i Peshmergas hender, sier de kurdiske styrkenes talsmann Jabbar Yawar til nyhetsbyrået AFP. Peshmerga er navnet på kurdernes egne militsstyrker.

Iran vil hjelpe

Irans president Hassan Rouhani sier i en direktesendt TV-tale at landet vil bidra til å bekjempe de ekstremistiske sunnimuslimske styrkene i nabolandet. Ifølge AFP ga han ingen detaljer i talen om hva slags bistand det er snakk om.

Samtidig vurderer USA, som trakk seg ut av Irak i 2011, hva de kan gjøre med den vanskelige situasjonen. President Barack Obama skal være svært lite lysten på å sende amerikanske soldater tilbake til Irak, tre år etter at han lyktes med å trekke dem ut.

– Vi vurderer alltid en rekke muligheter, men nå ser vi først og fremst på hvordan vi kan styrke Iraks evne til å ta hånd om den trusselen ISIL utgjør, skriver Bernadette Meehan, talsperson for Obamas sikkerhetsråd, i en epost til Reuters. (NTB)

 

Iraks nasjonalforsamling kunne ikke innføre unntakstilstand

Iraks nasjonalforsamling klarte ikke å samle nok representanter til å være beslutningsdyktig, da de folkevalgte torsdag skulle stemme over forslaget om å erklære unntakstilstand.

Statsminister Nouri al-Maliki ba tirsdag nasjonalforsamlingen om å erklære unntakstilstand i landet på grunn av at opprørsstyrkene nærmer seg Bagdad. Avgjørelsen er nå utsatt, melder flere irakiske medier.

Det trengs to tredels flertall for å innføre unntakstilstand i landet, men bare 128 av de 325 medlemmene i nasjonalforsamlingen møtte opp torsdag.

Et vedtak om unntakstilstand kan ifølge nyhetsbyrået AP gi Maliki makt til å innføre en rekke tiltak som portforbud, forflytningsforbud og mediesensur. (NTB)