Verden

Etterforsker politivold

USA: Justisdepartementet lover grundig etterforskning av anklagene om politivold og rasisme i Ferguson. - Det vil ta lang tid å endre politikulturen i USA, sier aktivist Joyce Ladner.

De massive gateprotestene i Ferguson i delstaten Missouri har stilnet, men raseriet er fortsatt tent blant byens mange svarte innbyggere.

Det var etter at en hvit politimann skjøt og drepte den svarte, ubevæpnede tenåringen Michael Brown 9. august i år, at voldsomme gateprotester brøt ut. Politiet svarte med hard hånd, og myndighetene sendte nasjonalgarden væpnet med tåregass og pansrede biler for å møte demonstrantene.

USAs justisminister Eric Holder sier nå at etterforskningen om politiets brudd på borgerrettigheter også vil inkludere anklagene om rasistisk motivert vold. Holder, som er USAs første svarte justisminister, sier etterforskningen vil ettergå påstandene om rasistisk motiverte kroppsvisiteringer og mishandling av fanger i årene opp mot den dødelige skytingen i august.

Skarpe skiller

I 2013 var 92 prosent av dem som ble stoppet av politiet i Ferguson svarte, ifølge tall fra Missouris statsadvokat. At politiet i Ferguson så godt som bare består av hvite, har også bidratt til å fyre opp sinnet mot politistyrken, som mange mener har rasistiske motiver.

Joyce Ladner, professor i sosiologi og aktiv i USAs borgerrettighetsbevegelse, tror det vil ta lang tid å endre det hun kaller en straffefrihetskultur i USAs politistyrke.

- Dyrkingen av straffefrihet for politimenn i USA sitter dypt i store deler av politiet. Jeg tror de trenger strengere regler og bedre kontroll på hvem som kan bli politi her i landet. Det virker som mange er glad i våpen, og at de verken er særlig trege på avtrekkeren eller at de er lei seg for hva de har gjort, sier Ladner til Dagsavisen.

Både FBI og delstatsmyndighetene er i gang med en etterforskning av hvordan 18-åringen ble drept. Ifølge øyenvitner holdt Brown hendene over hodet da han ble skutt av politiet.

Økt militarisering

De voldsomme sammenstøtene mellom politi og demonstranter i Ferguson har skapt bred debatt om militarisering av USAs politistyrke. USAs president Barack Obama har sagt han vil granske politiets bruk av militært utstyr. Siden 2006 har Pentagon overført utstyr til en verdi av 4 milliarder dollar til politistyrker over hele USA, inkludert pansrede lastebiler og personellkjøretøy, telt, rifler og nattkikkerter.

Ikke alle er fornøyde med Justisdepartementets etterforskning av politiets metoder i Ferguson. Ron Hosko, leder av Law Enforcement Legal Defense Fund, en organisasjon som støtter politiet i rettssaker, sier til the New York Times at politiet i denne saken er forhåndsdømt, og at det vil sende dårlige signaler til USAs mange politimenn og -kvinner.

Drapet på den ubevæpnede 18-åringen blir sammenlignet med drapet på den svarte tenåringen Trayvon Martin i Florida i 2012, der politiet først lot gjerningsmannen gå fri, før protester tvang fram en etterforskning og rettssak. Drapsmannen ble frikjent.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen