Verden

Ett skritt nærmere stupet

Hvis ikke Barack Obama og republikanerne enes om en budsjettkur innen nyttår, må arbeidsløse amerikanere betale dyrt.

Om lag to millioner mennesker står i fare for å miste arbeidsledighetstrygden umiddelbart hvis ikke politikerne finner en løsning på budsjettkrisen innen året er omme, skriver The New York Times. Barack Obama har sett seg nødt til å avbryte juleferien på Hawaii for å rydde opp i økonomien hjemme i Washington DC.

De siste månedene har det vært mye snakk om «the fiscal cliff», det økonomiske stupet, som kan sende USA inn i en ny økonomisk resesjon. Tida er nå i ferd med å renne ut for Obama og Kongressen. Krisen dreier seg om at store velferdskutt og skatteøkninger automatisk settes i verk fra 1. januar 2013 hvis ikke Kongressen enes om andre tiltak for å redusere det kraftige budsjettunderskuddet.

Enorme summer

De automatiske kuttene skal minske USAs budsjettunderskudd med 607 milliarder dollar, eller 3.394 milliarder norske kroner, det kommende året.

- Det gjenstår å se hvor dramatisk situasjonen blir uten en ny avtale og om USA vil oppleve en økonomisk tilbakegang. Det som er helt sikkert, er at presidenten har begynt å stille hardere krav til hva Kongressen må enes om, sier professor Rögnvaldur Hannesson ved Norges Handelshøyskole.

I går kveld norsk tid gikk senator Harry Reid, som tilhører Demokratene, hardt ut mot sine meningsmotstandere for å ha forkastet Obamas forslag til budsjettforlik. Han tror ikke lenger at partene vil komme til enighet innen tirsdag.

- Jeg forstår ikke, med tanke på hvor liten tid som er igjen, hvordan det kan la seg gjøre, sier Reid.

Fristen 1. januar er delvis selvpålagt, delvis tilfeldig.

- Utgiftskuttene er en hestekur Kongressen påla seg selv seg da den ikke fikk til forhandlinger i løpet av fjoråret. Skattelettelsene går tilbake til perioden under George W. Bush og utløper tilfeldigvis 31. desember, sier stipendiat og USA-kjenner Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen til Dagsavisen.

Politisk dragkamp

- Det er lite sannsynlig at de skal komme til enighet nå så nært opp til fristen. Men jeg tror politikerne vil samle seg om en avtale relativt tidlig på nyåret, sier Mjelde.

Han understreker at det er vanskelig å fastslå med sikkerhet hva som vil skje de nærmeste dagene og at mye av spillet foregår i kulissene. Den dype splittelsen i Kongressen gjør det ekstra vanskelig å få til et kompromiss.

- Mens Obama insisterer på skatteskjerpelser for de rikeste, stritter republikanerne imot. I stedet vil republikanerne slanke velferdsstaten, noe Obama ikke vil være med på. Med andre ord, det står om en miks av skatteøkninger og utgiftskutt, sier Mjelde og legger til:

- Mange republikanere er også redde for at de mer radikale partifellene fra Tea Party-bevegelsen skal utfordre dem ved neste valg hvis de inngår kompromiss med Obama om skatteøkning for rike amerikanere.

Laber julehandel

Økonomiekspertene spår økt arbeidsledighet fra 7 til 9 prosent uten en avtale på bordet før nyttår, men tror samtidig at nedgangen vil bli midlertidig.

- Hvis USA nyser, får verdensøkonomien influensa, sies det. Uten en løsning vil økonomien svekkes, men krisen blir ikke langvarig. Alle amerikanere vil uansett måtte betale litt mer skatt neste år. Om de ikke kommer til enighet, vil arbeidsledige miste stønaden, ledigheten stige og militæret måtte kutte i lønninger og baser, sier Mjelde.

- Hvordan vil en avtale mellom demokratene og republikanerne trolig se ut?

- Uavhengig av om de enes før eller etter fristen, vil en ny avtale inkludere skatteskjerpelser for de rikeste og på sikt kutt i pensjonssystemet og helseprogrammet Medicare, svarer han.

Årets julegavehandel i USA gir en pekepinn på stemningen hos den amerikanske forbrukeren. Julehandelen er nemlig den dårligste siden 2008, da USA og store deler av verden slet med finanskrise.

I går kom det også nye tall som viser at stadig flere amerikanere er pessimistiske med tanke på egen økonomi. Både den labre julehandelen og ferske undersøkelsen ses i sammenheng med uenigheten om en løsning på budsjettkrisen.

ashild.langved@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen