Verden

– Et voldsomt tilbakeslag

Terrorangrepet på Sri Lanka vil få katastrofale følger også for landets økonomi hvis turistene slutter å komme. Etterspillet avgjør om det blir langvarig.

– Det er fatalt. Sri Lanka var i ferd med å bli en stor turistdestinasjon. Det at turistindustrien angripes så hardt som nå, kommer til å få helt katastrofale følger, sier førsteamanuensis i religionsvitenskap, Iselin Frydenlund.

Minst 321 mennesker ble drept i flere selvmordsaksjoner mot kirker og hoteller på Sri Lanka 1. påskedag. Flere utlendinger er blant de drepte og sårede.

Myndighetene mener den lokale islamistgruppa National Thowheeth Jama’ath (NTJ) står bak, og det etterforskes om de kan ha fått internasjonal hjelp.

Ekstremistgruppa IS hevdet i går ettermiddag å stå bak angrepet, uten å legge fram bevis for at påstanden er riktig, meldte NTB.

Saken fortsetter under bildet. 

ØDELAGT: En av kirkene der selvmordsbombere angrep. FOTO: CHAMILA KARUANARATHNE/NTB SCANPIX

Selvmordsbombere angrep 1. påskedag flere kirker og hoteller. Foto: Chamila Karuanarathne/NTB scanpix

Voldsbølger

Hvor avgjørende angrepet blir for Sri Lankas turistnæring, som har hatt en betydelig oppsving siden 2009 og slutten på den 26 år lange borgerkrigen i landet, gjenstår å se, fortsetter Frydenlund.

– Hvis man klarer å mane til samhold og forhindre nye voldsbølger, vil landet kanskje kunne bygge seg opp igjen om en tid. Men hvis dette utløser nye konfliktlinjer og uroligheter, vil det ramme Sri Lanka i lang tid framover, sier hun.

Les også: Sri Lanka: – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep på New Zealand

Topplassering

Fra under 450.000 tilreisende for ti år siden, besøkte over 2.3 millioner mennesker landet i fjor, ifølge turistmyndighetene.

– Sri Lanka falt i mange år bort som turistmål, men i løpet av de fem-seks siste årene har det kommet tilbake, sier Helge Baardseth, redaktør for reisemagasinet Vagabond.

Lonely Planet, som utgir reisebøker, har rangert Sri Lanka øverst på lista over land som bør besøkes i 2019.

Bedre infrastruktur, nye hoteller og nye og flere aktiviteter å velge blant var noe av det som ble trukket fram i vurderingen.

Også i 2013 sikret Sri Lanka topplasseringen på den samme lista.

Saken fortsetter under bildet. 

STRAND: De siste årene har flere turister reist til Sri Lanka. FOTO: AKRUWAN WANNIARACHCHI/NTB SCANPIX

De siste årene har stadig flere turister reist til Sri Lanka, som her utenfor Colombo. Foto: Akruwan Wanniarachchi/NTB scanpix

Tall fra organisasjonen World Travel and Tourism council (WTTC) viser at turistnæringen er en av de største bidragsyterne til Sri Lankas økonomi, og står for en million jobber. Turisme var i 2018 landets tredje største kilde til utenlandsk kapital, kun slått av private pengeoverføringer og tekstileksport, ifølge Reuters.

Vender tilbake

– Sri Lanka har fått et voldsomt tilbakeslag nå, sier Baardseth i Vagabond.

På den indonesiske øya Bali ble over 200 mennesker drept i et bombeangrep i 2002. Baardseth tror Sri Lanka vil bruke lengre tid enn Bali på å gjenreise sin posisjon som feriemål.

– På Bali var det mer enkelttilfeller, men folk husker fremdeles urolighetene på Sri Lanka tidligere. Så det blir på et vis nullstilt på en annen måte enn for mange andre reisemål, fortsetter han.

I tilfeller der det er mer snakk om enkelthendelser kan det ta noen år, så kommer ofte turistene tilbake.

– Det tok for eksempel lang tid før turoperatørene våget å satse på Tyrkia igjen, sier Baardseth.

Etter noen år med nedgang i turiststrømmen på grunn av uroligheter, økte igjen interessen for reiser til Tyrkia i 2017.

Les også: Dra eller ikke dra?

Kan ta år

Baardseth vil nå være forsiktig med å anbefale leserne sine å reise til Sri Lanka, i det minste med det første.

– Jeg vet ikke om jeg ville reist i dag, men det er store deler av Sri Lanka jeg fremdeles ville sagt er fredelige. Jeg ville avventet og hørt mer om hvem som står bak angrepet, sier han.

For sin egen del ville han ikke tatt en lang pause før en ny tur til Sri Lanka.

– Men hadde jeg vært familiefar ville jeg dessverre strøket Sri Lanka på feriekartet en stund framover, fortsetter Baardseth.

Hvor lenge er det vanskelig å si, men det kan ta fem-seks år for Sri Lanka å igjen bli det reisemålet det har vært de siste årene, tror han.

Blodig borgerkrig

Turiststrømmen de siste årene følger en 26 år lang blodig borgerkrig mellom den singalesiske regjeringen og den tamilske LTTE-geriljaen i nord, der tamilene ble knust i mai 2009.

Opp mot 100.000 mennesker mistet livet i krigen. 40.000 sivile tamiler skal ha blitt drept i løpet av de siste dagene av opprøret.

– Vi må ikke glemme at det var en veldig blodig og brutal slutt på borgerkrigen. Det var store sivile lidelser på den tamilske siden, sier Frydenlund.

Tamilske miljøer både på Sri Lanka og i andre land, har vært traumatiserte. Den singalesiske siden var derimot mer preget av krigstriumf, særlig de første årene etter slutten på krigen, fortsetter hun.

– Fraværet av krigshandlinger har vært veldig viktig for alle parter, men man har savnet en skikkelig freds- og forsoningsprosess, sier Frydenlund.

– Det er et akutt behov for at de skyldige stilles til ansvar. Man har heller ikke klart å skape en samtale om hvordan skape et fredelig flerkulturelt samfunn, fortsetter hun.

Konflikter mellom den sittende presidenten og statsministeren har preget nyhetsbildet i Sri Lanka det siste året. Terrorangrepet 1. påskedag politiseres, og leses som et uttrykk for særlig dårlig samarbeidsklima i den politiske ledelsen. Det kan brukes av opposisjonen, sier Frydenlund.

– Det blir en viktig sak i presidentvalget neste år. Det er politisk ustabilitet, og nå får vi en ny konfliktdimensjon vi ikke har sett før, sier hun.

Les også: Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene

Angrepene på Sri Lanka

* Om morgenen 1. påskedag kom de første meldingene om angrepene på Sri Lanka.

* Tre kirker, St. Anthony's Shrine i Colombo, St. Sebastian-kirken i Negombo og Zion-kirken i Batticaloa på østkysten, og tre hoteller, Shangri-La, Cinnamon Grand og Kingsbury, ble angrepet nesten samtidig.

* I alt sju selvmordsbombere sto bak de seks angrepene.

* Senere søndag skjedde det to mindre eksplosjoner, den ene mot et lite hotell sør for hovedstaden Colombo, og den andre i bolig i en forstad til Colombo. I tillegg ble en hjemmelaget rørbombe uskadeliggjort i nærheten av flyplassen sent søndag. Mandag eksploderte tre bomber i en varebil parkert ved St. Anthony's Shrine. Ingen ble såret.

* Minst 40 personer er pågrepet så langt.

* Tirsdag ble tallet på drepte justert opp til 321. 45 av disse er barn, ifølge Unicef. I tillegg er rundt 500 såret.

* 31 utlendinger fra 12 land er identifisert blant de drepte, ytterligere 14 er savnet. Blant de drepte og savnede er minst åtte briter, åtte indere, fire amerikanere, tre dansker, to australiere, to spanjoler, to kinesere, to tyrkere og to sveitsere, i tillegg til statsborgere fra Japan, Nederland og Portugal.

* Myndighetene mener den lokale islamistiske ekstremistgruppen National Thowheeth Jama'ath (NTJ) står bak og gransker om de fikk internasjonal hjelp.

* Sri Lankas politisjef utstedte en advarsel 11. april der det blant annet het at NTJ planla angrep på kirker, ifølge flere medier.

* Interpol har sendt et team som skal bistå i etterforskningen.

(Kilde: NTB)

Mer fra Dagsavisen