Verden

- Et angrep på ytringsfriheten

En rystet president François Hollande nølte ikke med å dra til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris kort tid er etter terrorangrepet. – Dette er et angrep på ytringsfriheten, sa han.

Hollande var tydelig preget av angrepet i Paris onsdag formiddag og kalte det en terrorhandling da han møtte pressen utenfor satiremagasinets redaksjonslokaler.

– Frankrike er i sjokk etter denne terrorhandlingen, sa Hollande og bekreftet at elleve mennesker var drept mens fire andre er alvorlig såret.

– Vi tenker i dag på ofrene for denne tragedien og deres pårørende, sa han.

Presidenten sa videre at myndighetene nå har iverksatt en rekke sikkerhetstiltak over store deler av Paris og omegn.

– Dette er et angrep på ytringsfriheten. Men vi må vise at vi står sammen i dette landet. Vi er et liberalt land, derfor møter vi ofte trusler. Men ingen skal tro at de kan true oss til stillhet. Dette er et angrep på ytringsfriheten, sa Hollande. (NTB)

Vilks: Viser noe om tiden vi lever i

– Man kan ikke gi opp ytringsfriheten, sier den svenske kunstneren og Muhammed-tegneren Lars Vilks etter terrorangrepet i Paris.

– Angrepet i Paris viser dessverre noe av den tiden vi lever i i dag, sier Vilks ifølge avisen Sydsvenskan etter angrepet mot Charlie Hebdos redaksjon i Paris onsdag.

For bare noen måneder siden mottok det franske satiremagasinet prisen Guldhunden, en pris som er innstiftet av Vilks.

– Han fortalte at redaksjonen hele tiden hadde politi der. Men det holdt tydeligvis ikke. Det går jo ikke å gardere seg når det kommer angripere væpnet til tennene, sier Vilks til nyhetsbyrået TT om møtet med redaktør Gérard Biard i København i høst.

Vilks har selv vært utsatt for trusler og angrep og levd med skjerpede sikkerhetstiltak etter at han tegnet profeten Muhammed som hund.

– Dette er et sikkerhetsspørsmål som er veldig vanskelig å løse. Jeg ser selv det blir rene skrekkscenarioer når jeg skal delta i et arrangement. Den skrekken blir sikkert ikke mindre etter dette, sier han til TT. (NTB)

Selbekk: – En beksvart dag for ytringsfriheten

– Dette er en beksvart dag for ytringsfriheten, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk etter angrepet mot magasinet Charlie Hebdo i Paris.

Selbekk ble selv drapstruet etter å ha trykket faksimiler av tolv karikaturer av den muslimske profeten Muhammed i 2006. Nå frykter han at karikaturstriden har ført til at folk er blitt drept.

– Det er klart at vi må ta alle mulige forbehold, men det ser nå ut til at karikaturene har krevd sine første dødsfall, sier Selbekk til Nettavisen.

Også Charlie Hebdo trykket i 2006 Muhammed-karikaturene som først ble publisert i den danske avisa Jyllands-Posten. Senere har magasinet ved flere anledninger trykket andre tegninger av den muslimske profeten.

Selbekk var redaktør for den kristne avisa Magazinet da han besluttet å trykke karikaturene. Avisa ble senere slått sammen med Dagen.

Redaktøren gir ikke uttrykk for at han er bekymret for egen sikkerhet etter terrorangrepet i Paris hvor tolv mennesker ble drept.

– Dette skjedde i Frankrike, så jeg ser ikke problemet sånn, men det er klart at det vekker minner om det som skjedde for ni år siden, sier han. (NTB)

Les også: Tolv drept i skyting i lokalene til fransk satireblad

Westergaard: – Et uhyggelig angrep

Den danske tegneren Kurt Westergaard, som har levd med politibeskyttelse i flere år, er forferdet over terrorangrepet i Paris. Men han er ikke bekymret for sin egen sikkerhet.

I et intervju med Danmarks Radio (DR) betegner han angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo som «uhyggelig og forferdelig».

Westergaard var mannen bak den meste kjente av Muhammed-karikaturene som ble trykket av avisa Jyllands-Posten i 2005. Senere er han blitt truet og utsatt for drapsforsøk, og han har levd med politibeskyttelse i flere år.

Også Charlie Hebdo er blitt truet etter at magasinet trykket de danske tegningene, og to av magasinets medarbeidere besøkte Westergaard for noen år siden,

– Vi har jo et slags skjebnefellesskap, de og jeg. Så vi brukte tiden på å diskutere situasjonen for satiretegnere i verden generelt, sier Westergaard.

Han mener Charlie Hebdo har pleid å trykke «svært skarpe» satiriske tegninger, og at magasinet har rettet søkelyset mot alle typer autoritære krefter.

– Det er likegyldig om de er islamister, katolikker eller politikere, sier han.

Westergaard sier han ikke kommer til endre egne sikkerhetsrutiner etter angrepet i Paris.

– Jeg har nå i flere år overlatt sikkerheten min til Politiets Efterretningstjeneste (PET), og de har sørget for at jeg kan leve rolig og trygt. Det er jeg sikker på at jeg kan fortsette med. (NTB)

Les også: PST følger trusselbildet tett etter terroren i Paris

LIM: – Et feigt angrep mot ytringsfriheten

– Det er forferdelig og opprørende å høre om det feige terrorangrepet mot lokalene til et fransk satirisk blad i Paris, sier Sylo Taraku, generalsekretær i LIM.

– Vi må signalisere enda tydeligere denne gangen at ingen religiøs fanatiker skal få diktere hvor grensene for ytringsfrihet skal gå i Europa, sier Taraku.

Han understreker at det er i muslimenes interesse å forsvare ytringsfriheten.

– I kampen mot ekstremister som truer våre verdier, må vi stå samlet. Det er selvsagt også i muslimenes interesse å forsvare ytringsfriheten, og å være med å bekjempe fundamentalistene slik at de ikke får lov til å skape splittelse, frykt og hat, sier han.

LIM står for Likestilling, Integrering og Mangfold og er et nettverk for liberale og progressive verdier startet av norske innvandrere. (NTB)

Solberg: – Mediene må ikke la se skremme

Statsminister Erna Solberg (H) mener norske medier ikke må la seg skremme fra å trykke provoserende karikaturtegninger av profeten Mohammed eller andre.

På en kort pressekonferanse onsdag fikk Solberg spørsmål om norske medier bør være forsiktige med å trykke karikaturer som kan provosere, som for eksempel av profeten Mohammed.

– Jeg tror det er en viktig del av vår ytringsfrihet at vi også gjør de provoserende tegningene til en del av ytringsfriheten, svarte Solberg.

Hun sa også at mediene må være bevisste når det gjøres.

– Med det mener jeg ikke at man skal legge bånd på seg for å bruke satiren gjennom tegninger, selv om noen blir provosert.

Onsdag ble tolv personer ble drept i et angrep mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. (NTB)

Stoltenberg: Åpenheten og demokratiet angripes

– Dette er et angrep på de grunnleggende verdiene samfunnene våre er bygget på, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg og fordømmer terroren i Paris.

Tolv personer ble drept da væpnede menn tok seg inn i lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag og åpnet ild.

– Det er et grusomt og uakseptabelt angrep på det frie ord og pressefriheten, sier Stoltenberg til NTB. Han fordømmer ugjerningen «på det sterkeste».

– Det er åpenheten og demokratiet som angripes, og det er nettopp åpenheten og demokratiet som er vårt sterkeste forsvar mot terror, fremholder han i et lignende budskap som etter angrepene i Norge 22. juli 2011.

Stoltenberg uttrykker full solidaritet med Frankrike på vegne av de 28 NATO-landene han leder.

– Det er viktig at vi alle står sammen i kampen mot terrorisme. Terror kan aldri unnskyldes eller aksepteres, understreker han og sier gjerningsmennene nå må tas og holdes ansvarlig.

NATO har hatt kontakt med franskmennene gjennom landets delegasjon i forsvarsalliansen, men det er Frankrike som håndterer situasjonen, sier han.

– Det har vært kontakt ved den franske delegasjonen her i NATO, men all oppfølging og håndtering skjer i Frankrike og av franskmennene, så får vi avvente når man vet mer. (NTB)

Jagland sjokkert over terrorangrepet i Paris

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland fordømmer terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

Jagland, som onsdag er i Ankara for å møte Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu, sier i en uttalelse at angrepet er «svært urovekkende».

Anne Brasseur, som leder Europarådets parlamentarikerforsamling, kaller hendelsen et angrep på pressefriheten.

– Dette er et angrep på en av de viktigste prinsippene som Europarådet verner om. Mine tanker går til ofrene for denne skrekkelige handlingen og særlig til familiene til de drepte, journalister og politifolk, sier hun. (NTB)

Obama fordømmer angrepet på Charlie Hebdo

USAs president Barack Obama fordømmer terrorangrepet i Paris og tilbyr å bistå franske myndigheter i jakten på gjerningsmennene.

– Gang på gang har det franske folk stått opp for de universelle verdiene som generasjoner av våre folk har forsvart, sier Obama. Han uttrykker også sympati og medfølelse til de etterlatte etter ofrene for terrorangrepet, der minst tolv personer ble drept.

– Frankrike er USAs eldste allierte og har stått skulder ved skulder med USA i kampen mot terrorister som truer vår felles sikkerhet og verden, sier han videre. (NTB)

Merkel fordømmer angrepet i Paris

Tysklands statsminister Angela Merkel sier angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo er et angrep på samfunnets kjerneverdier.

– Dette er ikke bare et angrep på franske borgere. Det er også et angrep på pressefriheten og ytringsfriheten, kjerneverdier i vår demokratiske kultur, sier Merkel i en uttalelse.

I et kondolansebrev til Frankrikes president François Hollande beskriver hun angrepet som usselt.

– Jeg ønsker å uttrykke sympati fra det tyske folk til deg og dine landsmenn. Jeg vil også uttrykke min egen sorg og kondolanser til familiene til de drepte, skriver Merkel i brevet. (NTB)

Juncker: Umenneskelig angrep i Paris

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker kaller angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris både umenneskelig og barbarisk.

– Jeg er dypt sjokkert over det brutale og umenneskelige angrepet som rammet Charlie Hebdo, skriver Juncker i en uttalelse.

– Dette er en utålelig handling, et barbari som berører oss alle som mennesker og europeere. Mine tanker går til ofrene og deres familier. Jeg gir på egne og EU-kommisjonens vegne uttrykk for den største solidaritet med Frankrike, fremholder han.

Tolv mennesker ble drept og flere alvorlig såret da to væpnede menn gikk til angrep i lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag. (NTB)

Cameron fordømmer angrepet mot Charlie Hebdo

Storbritannias statsminister David Cameron fordømmer angrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo og kaller det motbydelig.

– Drapene i Paris er motbydelig. Vi står sammen med det franske folk i kampen mot terror og til forsvar for ytringsfriheten, skriver Cameron på Twitter.

Elleve mennesker ble drept og fire er alvorlig såret etter at to væpnede og maskerte menn stormet redaksjonslokalene til Charlie Hebdo i Paris og åpnet ild.

Gjerningsmennene flyktet fra stedet og er fortsatt på frifot. (NTB)

Thorning-Schmidt rystet over terrorangrepet i Paris

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt sier hun reagerer med sorg og sinne etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag.

– Helt forsvarsløse og uskyldige mennesker har blitt ofre i det som ser ut til å være et angrep på ytringsfriheten, sier Thorning-Schmidt i en uttalelse.

– Jeg vil gjerne uttrykke min sorg, forferdelse og sinne over hendelsene i Paris. Og jeg fordømmer gjerningsmennene som står bak det brutale og hensynsløse angrepet, legger hun til. (NTB)

Putin sender sine kondolanser til Frankrike

Russlands president Vladimir Putin fordømmer terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo og sender sine kondolanser til det franske folk.

– Moskva fordømmer alle former for terrorisme, uttalte Putins talsmann Dmitrij Peskov til det russiske nyhetsbyrået TASS onsdag.

– Presidenten uttrykker sine dypeste kondolanser til de pårørende, innbyggerne i Paris og hele Frankrike, sier Peskov. (NTB)

Brende: – Uakseptabelt angrep mot uskyldige

Utenriksminister Børge Brende (H) slutter seg til rekken av dem som er sjokkert over angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag.

«Dypt rystet over terrorangrepet i Paris. Uakseptabelt angrep mot uskyldige og ytringsfriheten.» melder utenriksministeren på Twitter onsdag ettermiddag.

Tolv personer ble drept i angrepet, som er det verste i Frankrike siden annen verdenskrig. To politifolk er bekreftet drept. I tillegg skal sjefredaktør Stéphane Charbonnier, kjent som Charb, og tre tegnere være blant de drepte. (NTB)

Kokkvold: – Terroranslag kom ikke overraskende

Angrepet mot det franske magasinet Charlie Hebdo i Paris er ikke overraskende, sier tidligere generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet.

Kokkvold kjenner det franske magasinet godt og viser til at det tidligere har vært avdekket terrorplaner mot det.

– Det som har skjedd er grusomt, men for meg er ikke dette overraskende. Jeg mener det har vært naivt som enkelte har antydet, at advarslene fra PST og andre etterretningsorganisasjoner har vært overdrevet. Faren for den islamistiske terroren er heller underkommunisert enn overdrevet, sier Kokkvold til NTB.

Han sier at det er viktig nå ikke å få panikk.

– Dette var faktisk ventet, og det er viktig ikke å få panikk og la dette gå utover fredelig muslimer, sier Kokkvold.

Han er selv en av dem som er truet på livet etter å ha forsvart aviser som har trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed, men sier at skytingen mot redaksjonslokalet i Paris ikke har gjort ham redd.

– Jeg burde kanskje vært redd, men nei, jeg er ikke utsatt, sier Kokkvold. (NTB)

Reportere uten grenser: Svart dag i Frankrike

Et mareritt er blitt virkelighet, sier organisasjonen for pressefrihet, Reportere uten grenser, om terrorangrepet mot magasinet Charlie Hebdo i Paris.

– Et angrep på en redaksjon med maskinvåpen er en type vold vi er vitne til i Irak, Somalia eller Pakistan. Hadde vi ventet slik grusomhet i Frankrike?, sa RSFs leder Christophe Deloire da han besøkte angrepsstedet i Paris onsdag.

Tolv personer ble drept da maskerte gjerningsmenn angrep med skytevåpen i lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo.

– Et mareritt er blitt virkelighet. Dette terrorangrepet markerer en svart dag i Frankrikes historie, sier Deloire i en presseorganisasjon som selv har base i den franske hovedstaden. (NTB)

Redaktørforeningen: – Sjokkerende og tragisk

– Dette er sjokkerende og tragisk for alle som har det minste hjerte for presse og ytringsfrihet, sier lederen for Norsk Redaktørforening etter terrorangrepet i Paris.

Generalsekretær Arne Jensen håper at de som forsøker å stanse frie medier, ikke lykkes.

– Samtidig har jeg stor forståelse for at det nå kan oppstå betydelig uro i franske medier og at man føler seg utrygge. Det skulle bare mangle, sier Jensen til NTB.

Han sier han ikke har forutsetning for å vurdere hvilken betydning Paris-angrepet har for trusselbildet mot norske medier.

– Men vi vet jo at flere medier i Danmark har ganske strenge sikkerhetstiltak. De har levd med trusler i flere år, blant annet knyttet til karikaturstriden, sier Jensen.

Opptøyer brøt ut i flere muslimske land etter at den danske avisa Jyllands-Posten trykket karikaturer av profeten Muhammed i 2005. Både Jyllands-Posten og andre medier som senere trykket tegningene, ble utsatt for trusler. Også det franske magasinet Charlie Hebdo, som onsdag ble angrepet av to væpnede menn som drepte tolv personer, publiserte tegningene.

– Jeg tror nok at både karikaturstriden og 22. juli-angrepet gjorde at flere medier så nøyere på egne sikkerhetsrutiner, sier Jensen.

Han peker i tillegg på at det har vært en viss økning i omfanget av ulike typer trusler rettet mot norske journalister og redaktører. (NTB)

Støre: Opprørende og grufullt

Et angrep på den frie presse og forsvarsløse mennesker, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre om terroren i Paris.

– Det er opprørende og grufullt. Som samfunn må vi fordømme angrepet på det sterkeste samtidig som vi slår ring om ytringsfriheten, sier Støre til NTB.

Ap-lederen kjenner selv tidsskriftet Charlie Hebdo fra sin tid i Paris og beskriver det som et velkjent satiremagasin. På spørsmål om hvor stor han anser at faren er for et lignende angrep i Norge, svarer Støre slik:

– Jeg legger til grunn at politiet og sikkerhetsmyndighetene tar trusselbildet på alvor, men ingen kan med sikkerhet si at angrep som dette aldri vil kunne ramme oss, sier han. (NTB)

Frp: Feigt og bestialsk angrep

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald T. Nesvik er rystet over terrorhandlingene i Paris.

– Våre tanker går til dem som er rammet og familiene deres, sier Nesvik til NTB.

Han beskriver terroraksjonen mot redaksjonen til satiremagisinet Charlie Hebdo i Paris som feigt og bestialsk.

– Det er jo snakk om regelrette henrettelser av forsvarsløse mennesker. Nå må franske myndigheter få tak i de skyldige og sørge for at de får sin rettmessige straff, sier han. (NTB)

Hareide: Angrep på ytringsfriheten

KrF-leder Knut Arild Hareide fordømmer terrorangrepet mot redaksjonen til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris på det aller sterkeste.

– Vi føler først og fremst med dem som er rammet av angrepet og deres pårørende, sier Hareide til NTB.

– Jeg oppfatter dette som et angrep på ytringsfriheten som er en grunnleggende verdi i et demokratisk samfunn, tilføyer han. (NTB)

De Grønne fordømmer terrorangrep i Paris

Ytringsfriheten skal ikke presses av ekstremister, sier Miljøpartiet De Grønne etter terrorangrepet mot redaksjonen til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

– Våre tanker går til alle dem som er berørt av denne tragiske hendelen, sier partiets talskvinne Hilde Opoku.

Hun sier ytringsfriheten ikke skal presses av ekstremister og at vold mot frihet må møtes med frie ord og frie samfunn – ikke innskrenket frihet.

– Denne hendelsen er et angrep på mediene og kommer til å skape en debatt om hvordan medier skal forholde seg til terror, sier Opoku videre. (NTB)

SV: Tragisk angrep på ytringsfriheten

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell mener terroristene i Paris har hatt som mål å ramme ytringsfriheten.

– Det gir en ekstra dimensjon til en grusom og tragisk hendelse, sier Solhjell til NTB.

– Ingen forventer eller forestiller seg at noe slikt kan skje. Men at enkelte medier og nyhetsformidlere har et budskap som virker provoserende på enkelte, har vi jo vært oppmerksomme på.

Solhjell er urolig for at trusler og terrorangrep som det i Paris, vil kunne føre til at pressen blir mindre åpen og mer forsiktig.

– Det må vi sørge for at ikke skjer, understreker han. (NTB)

Raja oppfordrer muslimer til å fordømme terrorangrepet

Abid Q. Raja (V) oppfordrer muslimer til å fordømme terrorhandlingene mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Frankrike.

– Skamfull handling i Paris. Profeten trenger ikke feige muslimer til å forsvare ham. Jeg oppfordrer på det sterkeste alle muslimer til å fordømme disse kvalmende handlingene, skriver Venstre-politikeren på Twitter.

Minst tolv mennesker ble drept og rundt 20 såret da to væpnede og maskerte menn tok seg inn i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.

Terrorangrepet blir knyttet til ekstrem islamisme, da magasinet i Paris ved flere tilfeller har publisert tegninger av Muhammad. (NTB)

Huitfeldt rystet av angrep i Paris

Angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris er opprørende og rystende, mener Anniken Huitfeldt (Ap), utenrikskomiteens leder på Stortinget.

– Det er ennå for tidlig å si hvem som står bak, men dette virker som et angrep på ytringsfriheten når det er satiremagasinet Charlie Hebdo som rammes, sier hun.

– Dette viser at trusselen fra voldelige ekstremister i Europa er reell, uavhengig av om angrepene er utført på bakgrunn av et forkvaklet syn på religion eller politikk, legger Huitfeldt til.

Tolv personer ble drept da maskerte menn onsdag stormet inn i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo og begynte å skyte. (NTB)

Mer fra Dagsavisen