Estisk rapport: Nytt hull oppdaget i Estonia

Et nytt hull er oppdaget i Estonia-vraket, ifølge en rapport offentliggjort av Estlands regjering. Et tidligere mye omtalt hull kan skyldes stein på havbunnen.

En ekspert på ubemannede undervannsfarkoster og en ekspert på fartøyskonstruksjon har bidratt til rapporten. De har gjennomgått råmaterialet fra dykkene som ble gjennomført ved Estonia under produksjonen av den nye dokumentarfilmserien om forliset.

Under gjennomgangen ble det oppdaget et nytt, horisontalt hull i tillegg til det vertikale hullet som ble kjent i dokumentarfilmserien. Begge hullene er på samme side av skroget.

Les også: TV-team fant 4 meter stor flenge i Estonia-skroget

Spekulasjoner

Det vertikale hullet har utløst spekulasjoner om at Estonia kanskje ble truffet av en ubåt da skipet forliste i 1994. Men i den estiske rapporten utelukkes det at dette hullet kan ha oppstått som følge av en kollisjon ved havoverflaten.

Et sammenstøt med en stein på havbunnen framholdes i stedet som en mulig forklaring.

Forfatterne av rapporten mener oppdagelsen av det vertikale hullet ikke gir grunn til å endre konklusjonene til havarikommisjonen som gransket forliset. De påpeker at hullet ikke har en størrelse som kan forklare tidsforløpet da Estonia sank. (NTB)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.