Verden

Erkefiender trolig drept

USA har trolig drept to av sine verste fiender i Afghanistan i droneangrep.

Mulla Dadullah, en leder innenfor det pakistanske Taliban, ble trolig drept i et luftangrep fra amerikanske styrker inne i Afghanistan fredag. Dadullah var en av lederne i en fløy av Taliban som gjentatte ganger har angrepet den pakistanske hæren over grensa.

Drapet på Dadullah er en mulighet for å bedre forholdet mellom pakistanske, afghanske og amerikanske styrker, skriver The New York Times. Langt viktigere er likevel meldingene om at en av de to lederne for Haqqani-nettverket også skal være drept.

Lang historie

Badruddin Haqqani skal ha blitt truffet av amerikanske droner inne i Pakistan tirsdag forrige uke. Søndag bekreftet afghansk etterretning drapet, mens amerikanske kilder sier til nyhetsbyrået AP at Haqqani «ganske sikkert» er drept. Én Taliban-leder bekrefter det samme, mens en annen talsmann benekter opplysningene.

Haqqani-nettverket er en familieklan opprettet av Badruddins far som slåss mot Sovjet i Afghanistan på 1980-tallet. Haqqani senior, Jalaluddin, har alliert seg både med CIA, Osama bin Laden, afghanske myndigheter og saudiarabisk etterretning gjennom årene.

De siste årene har nettverket vært drevet av de to sønnene hans, Badruddin og Sirajuddin, som definitivt har vendt seg mot USA og det nye afghanske lederskapet. Haqqani-nettverket har stått bak en rekke omfattende angrep, spesielt i Kabul.

Det siste var rettet mot et luksushotell utenfor Kabul i juni, da 18 mennesker ble drept under en bryllupsmiddag, og norske spesialstyrker var med i operasjonen mot gjerningsmennene. Også flere store aksjoner mot luksushoteller, myndighetskontor og vestlige ambassader i Kabul er trolig utført av Haqqani-nettverket.

- Kommer nye

Vel så mye som å være en opprørsbevegelse, er nettverket en organisert smugler- og mafiaorganisasjon, som gjør store penger på narkotikasmugling. USA har også beskyldt pakistansk etterretning for å bruke Haqqaniene for å skape uro i Afghanistan. Badruddin har trolig vært den operative lederen de siste årene, men det finnes flere ledere.

- De kommer til å finne en person som kan erstatte ham, kommenterer den afghanske etterretningssjefen Amrulla Saleh overfor AP.

ivar.iversen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen