Verden

Erdogan under press etter gruvetragedien

GRUVEULYKKEN: Tida jobber mot redningsarbeidet etter gruvetragedien i Tyrkia. Håpet om å finne overlevende synker, mens sinnet mot myndighetene vokser.

I gruva i Soma i Vest-Tyrkia jobbet de for luselønn med livet som innsats. Nå er minst 245 døde i den verste gruveulykken i Tyrkias historie. Mange hundre er fortsatt fanget i branninfernoet under bakken.

Flere tusen familiemedlemmer av de savnede og døde har reist til gruva, men håpet om at deres kjære skal komme levende opp svinner.

- Vi ber og håper at vi vil se våre slektninger igjen, men vi vet at sjansene minsker for hvert minutt som går, sier en gråtende kvinne, ifølge nyhetsmediet Der Spiegel.

«Mord - ingen ulykke»

Ulykken avslører den dårlige sikkerheten i gruveindustrien og kritikken mot statsminister Recep Tayyip Erdogan og hans regjeringsparti AKP vokser. I Istanbul tok folk til gatene med gule vernehjelmer med påskriften «Det er mord - ikke en ulykke».

Ulykken i Soma er den verste noensinne, men dødsulykker i gruvene er ikke uvanlig. Regjeringen beskyldes nå for ikke å ta sikkerheten på alvor og for å bare bry seg om penger framfor mennesker.

For bare to uker siden tok det største opposisjonspartiet CHP til orde for en inspeksjon av sikkerheten i Soma, men forslaget ble nedstemt i parlamentet av regjeringspartiet AKP.

Parlamentsrepresentant Muzaffer Yurttas som representerer AKP i Soma-området hevdet i april at de tyrkiske gruvene er tryggere enn i de fleste andre land.

- Om Gud vil skjer det ingenting, ikke engang neseblod, skal Yurttas ha sagt ifølge den opposisjonsnære avisen «Hürriyet».

Tyrkia er det landet i Europa med høyest andel arbeidsrelaterte dødsfall, ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Under press

Tyrkia-forsker Einar Wigen ved Universitetet i Oslo tviler likevel på at gruvetragedien vil få store konsekvenser for statsminister Erdogans makt og posisjon i Tyrkia.

- Med tanke på alt han har sluppet unna med i det siste kan jeg ikke se at dette vil utgjøre noen forskjell, sier Wigen.

Erdogan har vært under sterkt press fra egen befolkning i lang tid. Protestene ble utløst for ett år siden over myndighetenes planer om å bygge ut Gezi-parken i Istanbul, men utviklet seg etter hvert til en rekke demonstrasjoner og streiker for ytringsfrihet, pressefrihet og mot økende brutalisering og angrep på folks frihet og rettigheter. Men i det nylige lokalvalget i mars var det Erdogans regjeringsparti AKP som var den klare vinneren.

- Det vil kanskje bli en del skriverier og folk som marsjerer i gatene, men tyrkisk politikk pleier å ha veldig kort hukommelse. Skandaler skjer hele tida uten at det endrer noe særlig, sier Wigen.

- Døde overalt

Ulykken i Soma skjedde da et strømbrudd utløste en eksplosjon i en ødelagt trafostasjon som igjen førte til brann i gruva tirsdag. Brannen oppsto rundt 400 meter under bakken, men mange av gruvearbeiderne befinner seg mye dypere enn dette, skriver Der Spiegel. Brannen fylte gangene med røyk og strømbruddet satte heisene ut av spill. Det er blitt pumpet oksygen ned i gruva for at arbeiderne ikke skal bli kvalt, men de fleste av de omkomne har likevel dødd av kullosforgiftning, ifølge Tyrkias energiminister Taner Yildiz.

Redningsmannskapene sliter med å få brannen under kontroll og det steg i går fortsatt røyk opp av gruva.

Noen overlevende ble fraktet ut i morgentimene, men ettersom timene går er det ventet at flere av de savnede gruvearbeiderne har mistet livet i brannmarerittet under jorden. Et av ofrene skal være en 15 år gammel gutt.

- Det ligger døde overalt, jeg måtte tråkke over dem, forteller en av gruvearbeiderne som reddet livet, til tyrkisk media.

Det var vaktskifte i gruva da brannen brøt ut og derfor flere mennesker enn vanlig i gruva, totalt 787 personer, ifølge energiminister Yildiz.

Energiministeren reiste raskt til ulykkesstedet og statsminister Recep Tayyip Erdogan avlyste en reise til Albania for i stedet å besøke ulykkesstedet i går kveld. Tyrkiske myndigheter har erklært tre dager landesorg.

iselin.moller@dagsavisen.no

Sju i Tyrkia om gruvetragedien

Elif Dumanoglu

Soma er ikke en ulykke, det er drap. Og ingen vil bli straffet. Ingen vil miste jobben eller sin posisjon. Myndighetenes beklagelse er bare tomme ord. Jeg er svært motløs nå.

Fatma Betul Sarayli

Den dag menneskeliv og sikkerhet på arbeidsplasser i Tyrkia blir tatt seriøst, kan vi begynne å snakke om et Tyrkia kvalifisert for EU-medlemskap. I dag er Tyrkia dessverre mer en stat for en liten mektig gruppes interesser enn en stat som stiller opp for sitt folk.

Osman Şenkul

Tyrkia er et av de landene i verden der det skjer flest gruveulykker. Og dødstallene har økt de siste årene, ettersom flere og flere gruver er blitt privatisert. Høyere profitt har gått på bekostning av ordentlige arbeidsforhold.

Çigdem Çömlekçilik

Dette er dessverre ikke den første gruveulykken i Tyrkia. Arbeiderne har ingen rettigheter og ingen trygghet. Beredskapen er elendig og ingen lærer av feilene. Og snart blir Soma også glemt.

Eda Aslı Seran

Myndighetene har ikke tatt gruvearbeidernes sikkerhet på alvor. Derfor er de medskyldige. Aktivister har klagd lenge i Soma. Hadde regjeringen vært ansvarlig, ville den gått av nå. Årsaken til ulykken er grådighet og uansvarlighet.

Ulaş Güneş Kacargil

Energiministeren har ikke gjort noen ting, til tross for advarsler. Jeg håper det kommer en dag da menneskeliv blir mer verdt i mitt land og at myndighetene må stå til ansvar for sine handlinger.

Tahsin Isbilen

Soma er en katastrofe og kunne vært unngått. For bare 20 dager sider hadde vi en debatt om den dårlige sikkerheten i gruvene i Tyrkia. For selskapene har profitt vært viktigere enn mennesker. Slik er kapitalismen.

Store gruveulykker

13. mai 2014: Minst 201 gruvearbeidere omkom i en eksplosjon i en gruve i Soma i Manisa-provinsen i Tyrkia. Flere hundre er innesperret.

30. juli 2011: 27 gruvearbeidere mistet livet i to ulykker øst i Ukraina. 20 personer døde etter en eksplosjon i en kullgruve i Luhansk. Få timer etter kollapset en annen gruve i Donetsk.

5. august 2010: 33 gruvearbeidere ble fanget 700 meter under jorden nær Copiapó i Chile (bildet). Alle de 33 ble reddet ut i live etter å ha vært innesperret i over to måneder.

18. august 2007: 181 gruvearbeidere mistet livet da to gruver i Kina ble oversvømmet.

22. november 2006: 23 personer døde etter en gruveeksplosjon i Polen (bildet), som sperret gruvearbeiderne inne 1.000 meter under jorden.

26. februar 2006: 65 gruvearbeidere ble innesperret 150 meter under jorden etter en eksplosjon i en kullgruve i Mexico (bildet). Alle omkom.

15. februar 2005: Minst 203 gruvearbeidere mistet livet i en eksplosjon i en kullgruve nordøst i Kina.

28. november 2004: 166 gruvearbeidere døde i en gasseksplosjon i en kullgruve i Shaanxi-provinsen i Kina.

Kilder: NTB, AFP, Reuters, Ritzau

Grafikk

Mer fra Dagsavisen