Verden

Erdogan truer opposisjonen

TYRKIA: Både regjeringspartiet og opposisjonen hevder de er moralske seierherrer etter lokalvalget i Tyrkia. Statsminister Recep Tayyip Erdogan kaller motstandere «forrædere».

Foreløpige tall viste mandag at Erdogans parti AKP hadde fått 45,3 prosent av stemmene på landsbasis, mot 28,2 prosent for opposisjonens Republikanske folkeparti CHP. Begge partier hevdet å ha vunnet både i hovedstaden Ankara og i landets største by Istanbul i valget søndag.

I Ankara har Erdogans parti fått 44,8 prosent mens CHP har fått 43,9, ifølge tyrkisk TV. Talsmenn for det sentrum-venstreorienterte CHP snakket om valgfusk i enkelte kretser. Statsminister Erdogan truet på sin side rivalene med at de skal få «betale dyrt» for å ha forsøkt å styrte ham.

Reformer

EU oppfordrer Tyrkia til å fordoble reforminnsatsen etter at lokalvalgene er over.

– Som kandidatland trenger Tyrkia nå å gå framover i arbeidet som er nødvendig på den europeiske agendaen. Det betyr at landet igjen må engasjere seg med reformer i samsvar med den europeiske standarden når det gjelder rettsstat og fundamentale rettigheter, sa Maja Kocijanic, talskvinne for EUs utenrikspolitiske sjef Cathrine Ashton, i Brussel mandag.

Kocijanic snakket også om en «bekymringsfull utvikling» i Tyrkia og sa at regjeringen må forsøke å nå alle borgere, også dem som ikke er del av det politiske flertallet.

– Det er meget klart at det må være demokrati, at det må arbeides med fundamentale rettigheter og menneskerettigheter for at vi virkelig kan se at Tyrkia gjør framgang på den europeiske veien, understreket hun.

Takket

– De som angrep Tyrkia, er skuffet, sa Erdogan med henvisning til de ødeleggende avsløringene av korrupsjon i hans administrasjon.

– Jeg takker alle som har bedt for vår seier over hele verden, ropte han ut på balkongen til sitt partis hovedkvarter i Ankara.

– Dere har støttet det nye Tyrkias kamp for uavhengighet, tilføyde mannen som av enkelte blir kalt «den nye sultanen».

Erdogan var hes i stemmen etter å ha drevet maratonvalgkamp foran lokalvalget, som er blitt kalt en folkeavstemning for eller mot hans styre av landet.

Utenfor hadde flere tusen jublende tilhengere av det moderate islamistiske partiet AKP samlet seg til feiring. Etter hvert som opptellingen gikk sin gang, ble det stadig klarere at partiet har vunnet stort i mange deler av landet.

President?

Tyrkia forbereder seg nå på presidentvalg i august, fulgt av valg på ny nasjonalforsamling tidlig i 2015. Erdogan, som er 60 år gammel, vurderer å stille som kandidat i august, da tyrkerne for første gang skal utpeke statssjef i direkte valg.

Men siden desember i fjor er statsministeren og hans parti blitt rammet av lekkasjer på internett som tyder på omfattende korrupsjon i politiske kretser og næringslivsmiljøer rundt statsministeren. Erdogan har svart med å stenge nettjenester som Twitter og YouTube.

Minst åtte mennesker har mistet livet i sammenstøt med politiet i Tyrkia den siste tiden, og tusener er arrestert. Den politiske uroen har svekket den internasjonale tilliten til landets økonomi og sendt kursen på landets valuta lira nedover.

Trusler

Erdogan truet igjen med å forfølge tilhengere av erkefienden Fethullah Gülen, en muslimsk skriftlærd som han anklager for å undergrave regjeringen fra sitt eksil i USA.

– Vi skal gå inn i hulene deres, og de vil betale dyrt, tordnet han.

Sjefen for tenketanken Tesev, Can Paker, anses å stå Erdogan nær. Også han varsler at Erdogan nå vil slå hardt tilbake mot motstanderne.

– La meg si dere: Erdogans svar kommer, sa han søndag kveld.

– Han vil rydde opp strengt og fullstendig i politiet og rettsapparatet. Og han kommer til å renske opp i den delen av pressen som støttet lekkasjene. Han vil si: «Jeg ble valgt for å eliminere dem.» Han kommer ikke til å bli mykere.

Mer fra Dagsavisen