Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan

Erdogan godtar ikke beklagelsen fra Norge og NATO

– Dette kan ikke løses med en enkel unnskyldning,

– Jeg vil ikke kalle det krise, men vi har beklaget det som skjedde. Her var det et scenario, forstår jeg, hvor man trente på ulike falske nyheter og annet, men man burde ha tenkt igjennom konseptet bedre, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Kalte hjem soldater

– Norge og NATO må forberede seg på å bukke og skrape litt mer før Erdogan blir fornøyd, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen til NTB.

Fredag ble det kjent at Tyrkia kalte hjem 40 soldater fra NATO-øvelsen Trident Javelin fordi landets grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk så vel som dagens president, Recep Tayyip Erdogan, ble framstilt som fiender.

– Lørdag kveld snakket NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg med president Erdogan på telefon og gjentok unnskyldningen han kom med på fredag. Stoltenberg påpekte at det har blitt iverksatt disiplinære tiltak mot personen bak fornærmelsen og at tiltak blir iverksatt for å hindre at slike hendelser gjentar seg, sier en tjenestemann i NATO til NTB.

Hvordan president Erdogan stiller seg til saken etter lørdagens telefonsamtale, er ikke kjent.

Ikke tilfreds

Både Stoltenberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) var fredag raskt ute med å beklage hendelsen. Men det var ikke nok for Erdogan:

– Dette kan ikke løses med en enkel unnskyldning, sa den tyrkiske presidenten i en direktesendt TV-tale tidligere på lørdagen, ifølge Reuters.

Samme budskap kom fra den tyrkiske opposisjonslederen Kemal Kiliçdaroglui i Det republikanske folkepartiet (CHP).

Dette er ikke en sak som kan unngås med en ordinær beklagelse, sa han ifølge den tyrkiske avisa Daily Sabah under et partimøte i Ankara lørdag.

– Ingen kan fornærme Tyrkias nåværende ledelse og historie. Vi fordømmer dette på det sterkeste, sa han.

Uvisst

– Vi bør aldri undervurdere Erdogans vilje og evne til å bruke saker som dette taktisk. Han kan utnytte dette til egen vinning, men det gjenstår å se hva han til sjuende og sist forlanger, sier Wigen.

Han beskriver handlingen under NATO-øvelsen som «usedvanlig dum».

– Dette oppleves naturlig nok grovt fornærmende. Tyrkia er fra før usikre på om NATO virkelig mener alvor med artikkel 5 i deres tilfelle, altså forsikringen om å komme landet til unnsetning ved et angrep. Tyrkia føler seg lite forstått og ivaretatt av sine allierte, og dette underbygger denne oppfatningen, sier han.

Ifølge Erdogan sto både hans eget og Atatürks navn på en tavle som fiender under NATO-øvelsen. Atatürk grunnla det moderne Tyrkia i 1923. Erdogan sier han personlig ga beskjed om at de tyrkiske soldatene umiddelbart skulle trekkes tilbake, «selv om navnene skulle bli fjernet fra tavla».

– Under NATO-øvelsen ble det utvist manglende respekt. Det ble gjort feil, ikke av tosker, men av nedrige folk, sa den tyrkiske presidenten ifølge Reuters.

Taust fra UD

Utenriksdepartementet ville lørdag ikke kommentere Erdogans uttalelser, men viste til beklagelsen som forsvarsministeren lørdag ga på den norske regjeringens vegne. Norges ambassadør til Tyrkia Vegard Ellefsen ville heller ikke kommentere saken overfor NTB lørdag.

NTB har også rettet henvendelser til den tyrkiske ambassaden i Norge. Det skal ikke ha kommet noen offisiell protest fra tyrkisk side.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen opplyste fredag at nordmannen som sto bak øvelsesmeldingen som ble skrevet på et lukket øvingsnettverk, var innleid til å arbeide i spillstaben under øvelsen.

Kontrakt sagt opp

NATO-sjef Jens Stoltenberg uttalte fredag at det er opp til norske myndigheter å avgjøre eventuelle disiplinære reaksjoner.

– Vi vil gjøre en grundig undersøkelse av hva som har skjedd i denne konkrete saken, og deretter ta nødvendige tiltak basert på konklusjonene av undersøkelsen, sa Bakke-Jensen fredag. Han understreker at meldingen på ingen måte reflekterer Norges syn på Tyrkia.

– Tyrkia er en viktig alliert i NATO, som vi ønsker å opprettholde et godt forhold til, framholder han.

Forsvaret opplyser lørdag til NTB at personen som sto bak, ble tatt ut av øvelsen og at kontraktsforholdet som vedkommende hadde med Forsvaret, er avsluttet.

(NTB)