Verden

Er han Labours neste leder?

«Katastrofe» og «galskap» – advarslene hagler foran Labours partiledervalg. Årsak: Radikaleren Jeremy Corbyn (66) stormer fram og kan vinne.

Hvem skal lede Labours kamp for å vinne regjeringsmakten i Storbritannia etter katastrofevalget i mai? Det er spørsmålet når partiet om få dager innleder noen svært avgjørende ukers ledervalg.

Og temperaturen stiger: vinneren kan bli en kandidat som bare så vidt kom med i racet før sommeren, og som knapt noen trodde hadde sjanse: Outsideren Jeremy Corbyns frammarsj er i ferd med å skremme vettet av etablerte sentrale Labour-folk.

LES OGSÅ: Labours veivalg

Galskap

– La oss avslutte galskapen, advarte Labour-profilen Alan Johnson i en aviskronikk torsdag. Johnson er dermed en av mange etablerte Labour-politikere som bruker sterke ord for å hindre at Jeremy Corbyn blir valgt som Labours neste leder.

Vinneren skal annonseres 12. september, etter fire ukers valgprosess. Flere målinger har vist en solid ledelse for Corbyn, og tilhengere – særlig unge folk – strømmer til folkemøtene 66-åringen holder. Parlamentsrepresentanten fra Islington North i London omtales verken som karismatisk eller en stor taler, men framstår for mange som likefram og troverdig. Corbyn har tatt de fleste på senga, og oppsummerer det slik selv:

– Det har skjedd noe veldig interessant denne sommeren. Tusenvis av mennesker har plutselig kommet ut for å diskutere politikk. Og det handler ikke om personligheter og individer, folk er lei av all prat om personlighet. Det handler om ideer, sier Corbyn til The Guardian.

Han appellerer til velgere som er lei den økonomiske kuttpolitikken og vil ha mer sosial rettferdighet.

– Er det riktig at det fjerde rikeste landet i verden har en million mennesker som er avhengig av matutdelinger? spør Corbyn selv retorisk i talene sine.

Han vil øke skattene for de rikeste, nasjonalisere jernbanen og posten igjen, og fjerne studieavgiftene.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Ny strid

Det er plassen etter Ed Miliband det nå knives om. Miliband ble selv valgt etter hard kamp i Labour, og snappet seieren fra sin egen storebror David. Men etter det elendige valgresultatet i mai gikk Miliband av umiddelbart, og Labour ble uforberedt kastet inn i ny lederstrid, uten åpenbare etterfølgere.

Tidligere i sommer ble det klart at følgende fire stiller til valg: Andy Burnham, Yvette Cooper og Liz Kendall, foruten Corbyn. Kun de to første var relativt velkjente navn. Jeremy Corbyn fikk skrapet sammen akkurat nok støttespillere blant partiets parlamentsmedlemmer for å stille – men ble først og fremst oppfattet som en motstemme fra venstresiden uten reell sjanse.

LES OGSÅ: Blir det en kvinne denne gang?

– Har ikke sjanse

Så hva har skjedd?

– Dette handler om ikke mindre enn hele partiets sjel, ideologi og ståsted, sier Jan Erik Mustad, ekspert på britisk politikk.

– Corbyns tilhengere ønsker en tydelig venstreopposisjon til de konservative. Labour er inne i en panikkartet periode: «Hva skal vi gjøre, hvor skal vi gå og hvem skal lede oss?». Mange tenker nok at Jeremy Corbyn er det de trenger. Han anses som et mottrekk til de andre kandidatene, som de anser som uinspirerte og en del av «samme suppa», sier Mustad til Dagsavisen.

Corbyn selv og hans tilhengere mener Labour må gå vekk fra å være «tory light» om det skal gjenvelges. Men mange Corbyn-kritikere innad i Labour, britiske analytikere og kommentatorer tror ikke Corbyn har noen sjanse til å bli landets neste statsminister dersom han skulle bli Labour-leder. Det gjør heller wikke Jan Erik Mustad.

– All erfaring tilviser at hver gang Labour tar et steg til venstre, taper det velgere. Valgmessig sett vil det være en gedigen tabbe for Labour å velge Corbyn. Labour er nødt til å kapre velgerne i sentrum for å vinne valg, og skal partiet få utrettet noe, handler det til sjuende og sist om å vinne valg, sier Mustad.

Labour satt i opposisjon i 18 år, fra 1979 til 1997, før partiet igjen vant makten og vant tre valg etter hverandre under Tony Blair. Ved valget i mai i år mistet ikke Labour sitt kjerneområde Skottland, men tapte også stort i England, der de fleste velgerne bor.

Valgprosessen i Labour innledes fredag neste uke, og avstemningen pågår over flere uker. Motstandere av Corbyn frykter nå at mange av hans fans som ikke egentlig støtter Labour vil få en stor innflytelse. Det holder nemlig å betale tre pund for å være «registrert støttespiller» for å kunne stemme (se faktaboks om valgprosessen), selv om bakgrunnen til støttespillere skal sjekkes.

Dermed kan personer uten spesiell tilknytning til partiet få like stor mulighet til å stemme som parlamentsmedlemmer og aktive partifolk.

LES OGSÅ: Nå må han samle et splittet land

Mer fra Dagsavisen