Roshen Mongab, Siphiwo Khoza, Trudy Roderick, Julia Ndlungwane og Cecilio Ndlouu i kø for Nelson Mandela. FOTO: ÅSNE GULLIKSTAD

Enorm pågang for Mandela

MASSIVT: Time etter time, kvartal etter kvartal. Tusenvis av mennesker vil se Mandela en siste gang, og står i køer som minner om valget i 1994.

PRETORIA (Dagsavisen): Køene slanget seg om gatehjørner og rakk rundt flere kvartaler rundt Union Buildings i Pretoria i går. Pågangen ser ut til å være over all forventning, og hundrevis blir trolig avvist før de rekker fram.

- Dette var vår siste sjanse til å se ham, og jeg fikk aldri møtt ham da han levde, sier Siphowo Khoza. Hun var i går sammen med fire andre kvinner som alle var drapert i saronger og tørklær med trykk av Mandelas ansikt. De hadde tatt turen fra Johannesburg for å se Nelson Mandela som ligger på lit de parade. I morgen er siste dag, før Mandela flys til sitt hjemsted Qunu i Eastern Cape sørøst i landet, der han begraves søndag.

 

Rolig stemning

Tålmodigheten blant dem som hadde møtt opp var stor i går, og stemningen rolig. Køene minner om valget i 1994. Tusenvis av mennesker sto rolig i påvente av å slippe til. Flere måtte trolig gå skuffet hjem, selv om prosessen gikk raskt i Union Buildings når man omsider åpnet dørene forsinket. Der gikk køen rolig forbi den avdøde, som lå med ansiktet til syne for oss som passerte, bare en knapp meter unna. Mobiltelefoner måtte slås av, og det var ikke lov å ta bilde.

Hver morgen disse tre dagene blir båren fraktet i bil fra militærsykehuset, slik at hundrevis av mennesker kan stå langs veien og følge kortesjen. Det var her ved Union Buildings Mandela ble tatt i ed som president i 1994.

Roshen Mongab, en av de andre kvinnene, fikk treffe han da han levde. Mens hun gikk på videregående kom han på besøk.

- Det jeg husker er hvor høy han var. Jeg fikk holdt hånden hans, det var stort. Han var en utrolig mann, vi elsker ham, sier Roshen.

 

Kritiske til ANC

Selv om kvinnene har ANC trykket på klærne, er de sterkt misfornøyd med ANC-ledelsen. De fikk med seg buingen mot president Jacob Zuma under minneseremonien tirsdag, og er selv veldig kritiske til ledelsen i ANC nå.

- Vi trenger en forandring, nye ledere, sier de. De støtter likevel ANC på grunn av endringen som har skjedd, og hadde helst sett fortsatt ANC-styre med en ny leder, etter valget neste vår.

asne.gullikstad@dagsavisen.no