DREPT: Abdelhamid Abaaoud mistenkes for å være hjernen ba terrorangrepene i Paris. Onsdag ble han drept i en politiaksjon. FOTO: NTB SCANPIX

– En stor lettelse

Belgiske Abdelhamid Abbaaoud beksrives som en ledende kriger og svært viktig i islamistnettverket. Hjernen bak Paris-angrepet er bekreftet drept.

Frankrike bekreftet i går at den antatte hjernen bak Paris-terroren, belgieren Abdelhamid Abaaoud, ble drept i en politiaksjon onsdag. Levningene av 28-åringen ble funnet i en bygård i Paris-bydelen Saint-Denis, som fransk politi aksjonerte mot.

IS-video

– Abdel Hamid Abaaoud er akkurat formelt identifisert ved hjelp av fingeravtrykk. Han ble drept under politiets aksjon. Det var hans lik vi fant i leiligheten, gjennomhullet av kuler, heter det i en kunngjøring fra påtalemyndigheten i Paris.

Abaaoud var belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse og bodde tidligere i Brussel-forstaden Molenbeek, kjent som et arnested for militant islamisme.

Belgisk politi tror han ledet en terrorcelle som ble avdekket i Belgia i januar, og som skal ha planlagt drap på belgiske politifolk. Han skal da ha oppholdt seg i Hellas.

Ifølge belgiske medier har han kjempet sammen med islamistgruppa IS i Syria, der han i fjor dukket opp på en video, kjørende rundt med krigsfanger hengende i et tau bak bilen.

I februar i år ble Abaaoud intervjuet av IS’ eget tidsskrift Dabiq, der han skrøt av å ha fartet Europa rundt for å kjøpe våpen og organisere terroraksjoner, uten at sikkerhetstjenestene i noe land oppdaget ham.

Abaaoud ble også navngitt av flere europeiske medier i fjor, som storebroren til en 13 år gammel gutt som var reist til Syria for å bli barnesoldat hos IS.

Bombeekspert

Franske og belgiske etterforskere har også mistanke om at han var involvert i planleggingen av en mislykket terroraksjon på et fransk høyhastighetstog i august, der den marokkanske angriperen ble overmannet.

– Abaaoud var ikke hvem som helst. Han var en ledende kriger, en som ga opplæring, en bombeekspert, han var svært viktig i det franskspråklige islamistiske ekstremistnettverket. Så dette er en stor lettelse for alle som jobber med dette, sier Mathieu Guidère, som forsker på radikalisering og islamisme ved Universitetet i Genève, til BFM TV.

Ifølge Spanias innenriksminister Minister Jorge Fernandez Diaz var han også kjent for spansk politi.

– Denne personen, Abdelhamid Abaaoud, forsøkte å rekruttere spanjoler via sosiale medier, særlig kvinner, for å få dem til å kjempe for Daesh, sier han, og benytter den arabiske betegnelsen på IS.

– Dette var ikke for å utføre angrep i Spania, noe vi ikke har kjennskap til at han planla, legger han til.

Ifølge belgiske medier kjente Abaaoud minst to av selvmordsaksjonistene i Paris, 20 år gamle Bilal Hadfi som sprengte seg i lufta utenfor Stade de France, og 31 år gamle Brahim Abdeslam (31) som sprengte seg i lufta ved restauranten Comptoir Voltaire.(NTB)