Verden

En skjult tragedie

KONFLIKT: Fra før er de blant Afrikas fattigste. Nå er ti prosent av befolkningen i Den sentralafrikanske republikk på flukt.

Nærmest uten oppmerksomhet internasjonalt har det bygd seg opp en voldelig konflikt midt i Afrika. Denne uka kom advarselen fra FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson: Den sentralafrikanske republikk kan henfalle til komplett kaos med mindre man sender flere fredsbevarende styrker.

- Konflikten som utspiller seg er dypt tragisk, sier seniorforsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Det er en svak stat som ligger i episenteret mellom en rekke spente områder: Sahel-området, Sentral-Afrika og Afrikas horn, sier Bøås til Dagsavisen.

Glemt

Rundt 460.000 mennesker - ti prosent av landets befolkning - er nå på flukt. Hele 70 prosent av barna går ikke lenger på skolen.

Landet har vært urolig lenge, men det toppet seg i mars, da opprørere tok kontrollen over makten. Daværende president François Bozize ble veltet, og landet fikk sin første muslimske president, Michel Djotodia, ved hjelp av opprørere fra gruppen Seleka. Siden har president Djotodia formelt oppløst Seleka-opprørerne, men disse har fortsatt sine væpnede kamper.

- Noen ble innrullert i hæren, mens brorparten ble sluppet løs med våpen. Siden de hadde vent seg til å bruke våpen for å ta det de trengte, fortsatte de med det, sier Morten Bøås.

Den muslimske minoriteten nord i landet har lenge ment at de er ignorert av landets kristne regjeringer, og det er kamper mellom grupper med ulik etnisitet som nå pågår. Morten Bøås vil likevel ikke kalle dette utelukkende sekterisk vold.

- Opprørerne fra den tidligere gruppen Seleka har først og fremst plyndret kristne grupper, og det har oppstått motmilitsgrupper blant de kristne. Men først og fremst handler dette om væpnet kamp og plyndring som en overlevelsesstrategi og en måte å leve på. Det er blitt vanskelig å stoppe når man først har begynt, sier Bøås.

Leger uten grenser mener konflikten er en av verdens glemte katastrofer.

- Kampene viser hvordan landet er i ferd med å drukne i vold, sier lege Hilde Brun Andersen i Leger uten grenser i en uttalelse denne uka.

Landet er et av de aller minst utviklede i hele Afrika. Folk flest lever fra hånd til munn, særlig på landsbygda.

- Folk lever et primitivt, fillete og usselt liv, og ønsker seg noe mer. De har forhåpninger om noe mer, sier han.

I motsetning til andre konflikter sentralt i Afrika er det ikke i særlig grad en kamp om jord og naturressurser, mener han.

- Det kunne vært et rikt land, det har naturressurser, men utvinningen er veldig liten og primitiv. Jeg tviler på at konflikten genererer de store pengene for noen, sier Bøås.

Ynglested

FN-toppen Jan Eliasson advarte denne uka om spredning til regionen.

- Landet kan bli et ynglested for ekstremister og væpnede grupper i en region som allerede lider under ustabilitet og konflikt, sa Eliasson. Frankrike skal øke sin styrke til 1.000 soldater, og styrken fra Den afrikanske union skal økes fra 2.500 til 3.600 soldater fra januar.

Morten Bøås tror ikke konflikten i seg selv kommer til å spre seg. Det er heller slik at elementer utenfra kan blande seg. Mange i Seleka-gruppen er blant annet fra Tsjad.

- Men Tsjad og andre kan finne på å blande seg inn. I tillegg kan al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) fiske i det rørte vannet, og bruke landet som base og rekruttere. Men det gjenstår å se, det er ingen tegn eller bevis for at det skjer nå, sier Bøås.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Tidligere fransk koloni, selvstendig i 1960. Har siden vært preget av kupp, konflikter og uro.

Fra 1976 til 1979 var det et «keiserdømme» styrt av den selvutnevnte keiser Bokassa.

Er litt mindre enn Frankrike, med fem millioner innbyggere.

droppes

Mer fra Dagsavisen