Verden

En seier for EU

Landets nye president heter Alexander van der Bellen (72). Det blir mottatt med et lettelsens sukk i EU.

PROFILEN

Hvem: Alexander van der Bellen

Hva: Østerrikes nye president

– Valget var et nytt valg etter at verden rundt oss har endret seg. Vi har vist Europa og verden at det er mulig, med en klar proeuropeisk holdning, sa Alexander Van der Bellen til jublende tilhengere da seieren endelig var klar søndag.

Grønne, EU-vennlige Van der Bellen vant soleklart over høyrepopulist Norbert Hofer i presidentvalget i Østerrike. Han vant også over Hofer i forrige valg i mai, men overtaket gjorde et sprang fra knappe 31.000 sist, til over 300.000 nå og 53,4 prosent av stemmene. Landets grunnlovsdomstol erklærte valget i mai ugyldig etter at valgtaper Norbert Hofer klagde på opptellingen av forhåndsstemmene.

Seieren til EU-vennlige Van der Bellen ble mottatt med lettelse og glede i EU. Mens Hofer har antydet å gå inn for en folkeavstemning om EU-medlemskapet, har Van der Bellens valgplakater lovet «Nei til Øxit».

Han er liberal, opptatt av klima og miljø, og vil ikke stenge grensene for flyktninger og migranter slik som motstanderen.

Kommentar: Varselskuddet i Wien (Mode Steinkjer)

Sønn av flyktninger

Van der Bellen ble født under krigen i 1944 i Wien. Foreldrene var flyktninger, moren estisk og faren russisk. Han kalles «Sascha» av partikolleger og venner, det russiske kallenavnet for Alexander.

Van der Bellen har en lang karriere i politikken og i akademia bak seg. Han er pensjonert professor i samfunnsøkonomi fra universitetet i Wien og Innsbruck. Han beskrives som en mann med humor og pleide illustrere forelesningene sine med Donald Duck-striper, skriver avisen Die Presse.

I ungdomsårene var han medlem i det sosialdemokratiske partiet SPÖ, men han byttet til De grønne på grunn av miljøkampen. Han har sittet i parlamentet for De grønne fra 1994 til 2012 og har også vært partileder, men stilte som uavhengig kandidat for sentrum-venstresiden i presidentvalget.

Van der Bellens høye alder har vært et tema i valgkampen og anklager om at han skulle lide av både kreft og demens, fikk ham til å offentliggjøre helseattesten sin, som angivelig slo fast at alt står bra til, skriver Die Presse.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kvinner, unge og byfolk

Siden det opprinnelige valget i mai har Europa fått Brexit og Trump er blitt valgt i USA. Det spekuleres nå i om populistenes seire kan ha hatt innvirkning på østerrikerne.

Valganalysene viser at van der Bellen greide å mobilisere flere hjemmesittere fra valget i mai. Det var også flere Hofer-velgere som nå byttet side.

72-åringen har størst oppslutning hos kvinner, unge, folk med utdanning og i byene. At Van der Bellen er for et sterkt EU og oppfatningen om at han vil være en bedre representant for Østerrike i utlandet, var avgjørende for dem som stemte på ham, ifølge avisen Die Presse.

Hofer vinner derimot stemmer hos arbeidere og menn. For dem var det avgjørende at han bedre forstår deres personlige problemer og at han kritiserer det bestående politiske systemet. Hofers velgere er også i større grad dedikert for ham, mens blant Van der Bellens velgere er det flere som oppgir at de stemte på ham for å hindre at Hofer vant, ifølge avisen Der Standard.

Presidenten i Østerrike har hovedsakelig en seremoniell rolle, med noe makt, blant annet til å skrive ut nyvalg og godkjenne regjeringen. Van der Bellen har sagt han vil bruke sin presidentmakt til å hindre en eventuell regjering ledet av Hofers høyrepopulistiske parti FPÖ, ifølge The Guardian. FPÖ leder på meningsmålingene nå. Det skal være parlamentsvalg i Østerrike innen 2018.

Van der Bellen starter i jobben 26. januar.

Les også: Derfor vinner ytre høyre terreng

Mer fra Dagsavisen