Verden

– En pris til alle barn

NOBELS FREDSPRIS: – Dette er bare begynnelsen, sier Malala Yousafzai etter å ha blitt tildelt Nobels fredspris sammen med den indiske barnerettsaktivisten Kailash Satyarthi. Hun understreket at dette er en pris til alle barn.

– Jeg er stolt over å være den første pakistaneren og den første unge kvinnen som får denne prisen. Det er en stor ære for meg, sa Malala da hun møtte pressen fredag ettermiddag.

– Dette er en oppmuntring til å fortsette kampen, til å tro på meg selv og vite at folk er med meg. Prisen er ikke slutten. Kampen har så vidt begynt. Alle barn har krav på skolegang av kvalitet. Jeg vil se alle barn gå på skole, legger hun til.

Hyller Satyarthi

Hun gratulerte også sin medprisvinner Kailash Satyarthi og sa hun var glad for å dele fredsprisen med ham.

– Hans omfattende arbeid for barns rettigheter og mot barneslaveri inspirerer meg. Jeg er så glad for at det er så mange folk som arbeider for barns rettigheter, understreket 17-åringen.

Pakistanske Yousafzai, som selv er muslim, er også glad for at hun deler fredsprisen med en hindu fra India, og understreket at det er et budskap til folk om kjærlighet mellom Pakistan og India og mellom ulike religioner.

Les også:

Midt i kjemitimen

Prisvinneren var på skolen da fredsprisen ble kunngjort i Oslo. Først 15 minutter senere fikk hun beskjeden av en lærer.

– Det var i en kjemitime. Vi studerte elektrolyser og klokken var blitt 11.15. Jeg forventet ikke å bli tildelt prisen og var sikker på at jeg ikke hadde vunnet. Da kom en av lærerne mine inn og sa «jeg har noe viktig å fortelle deg».

«Du har vunnet Nobels fredspris sammen med en person som har gjort en veldig viktig jobb mot barnearbeid», sa læreren ifølge Yousafzai.

– Dette er en stor motivasjon for å jobbe videre, påpekte tidenes yngste fredsprisvinner videre.

– En pris til alle barn

Årets fredspris er en pris for barn i hele verden, sa Yousafzai.

– Mitt budskap til barn over hele verden er at de må stå opp for sine rettigheter. Denne prisen er for alle barn uten stemme. Deres stemme må bli hørt. De må lyttes til, sa hun.

Malala fortalte om sin egen oppvekst i Swat-dalen i Pakistan og hvordan hun hadde hevet stemmen for å kreve sin rett til skolegang. Da hun ble nektet skolegang og fikk høre at hun ville måtte gifte seg ung, og at hun ikke kunne bli den hun drømte om å bli, provoserte det henne.

– Den gang drømte jeg om å bli doktor. Nå vil jeg bli politiker, sa hun.

Fredag valgte hun å bli værende på skolen etter å ha fått beskjeden om at hun var en av vinnerne av årets fredspris. Der forsøkte hun å fortsette som om det var en normal dag. Gratulasjoner og godord fra både lærere og elever manglet det imidlertid ikke på.

– Men det hjelper meg ikke på eksamen, for der er jeg helt avhengig av mitt eget harde arbeid, understreket Malala.

Les også:

Håper Modi og Sharif kommer

Yousafzai og Satyarthi snakket sammen på telefon fredag og gratulerte hverandre med prisen. De to ble også enige om at de begge ønsker at både Indias og Pakistans statsminister kommer til prisutdelingen i Oslo 10. desember.

– Jeg ønsker at de to landene skal ha dialog og samtaler om fred, utvikling og fremgang snarere enn å kjempe mot hverandre, sa 17-åringen på pressekonferansen.

Malala viste til at forholdet mellom de to landene er spent. Hun understreket derfor at hun ba Satyarthi om å anmode den indiske statsministeren Narendra Modi om å være til stede under fredsprisutdelingen i desember.

– Jeg ber Narendra Modi og Nawaz Sharif om å slutte seg til oss når vi får fredsprisen, sa hun. Sharif er statsminister i Malalas hjemland i Pakistan. (NTB)

Mer fra Dagsavisen