Statsminister Erna Solberg og Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono under FN-møtet om klima tirsdag. FOTO: ADREES LATIF/REUTERS/NTB SCANPIX

- En historisk avtale

KLIMAMØTE: Statsminister Erna Solberg (H) hyller en felles avtale om regnskogbevaring og skryter av privat sektors klimaambisjoner.

Over 120 statsledere og regjeringssjefer var tirsdag samlet under FNs hovedforsamling i New York for å legge grunnlaget for en mulig global klimaavtale.

Statsminister Erna Solberg tok i sitt innlegg under møtet til ordet for en robust klimaavtale. Da NTB møter henne på tampen av dagen, trekker hun fram to høydepunkter fra møtet.

– Det ene er dette veldig utbredte samarbeidet mellom det offentlige og det private. Mange av de store selskapene er opptatt av å være bærekraftige framover.

– Det andre er at veldig mange land nå sier at de skal melde konkrete ambisjoner og målsettinger i løpet av første kvartal 2015, sier Solberg.

Tviler på tempo

Men statsministeren føler seg likevel ikke trygg på at man vil enes om en global klimaavtale når landene samles til klimatoppmøte i Paris neste år.

– Det er jo for meg et spørsmål vi har høyt nok tempo internasjonalt til de utfordringene vi står overfor. For i bunn ligger det jo at utslippene fortsetter å øke, at vi ikke har nådd toppen og at selv om det er mye positivt, så er det fortsatt store land som har mye å gjøre, sier statsministeren.

Gjennombruddsavtale

Et lyspunkt tirsdag var en felles avtale om regnskogbevaring. Over 150 representanter fra private selskaper, stater, organisasjoner og urfolk har forpliktet seg til å stanse all avskoging innen 2030.

Tiltaket vil kunne bidra til å spare atmosfæren for mellom 4,5 og 8,8 milliarder tonn CO2 årlig innen 2030, ifølge New York-erklæringen.

– Det er en veldig historisk avtale. En gjennombruddsavtale for prinsipper, sier Solberg. Hun trekker spesielt fram velviljen fra de private selskapene og er overbevist om at det kommer av mer enn bare økonomiske hensyn.

– Jeg tror ikke man skal undervurdere at dette faktisk er et engasjement. Store selskaper ledes også av mennesker, sier Solberg til NTB.

Peru og Liberia-avtale

Norge inngikk også en samarbeidsavtale med Peru og Liberia tirsdag. Til sammen gir Norge inntil 2,8 milliarder kroner for å redusere klimagassutslippene og hindre avskoging.

– Disse avtalene tar Norges internasjonale regnskogarbeid et steg videre, sier Erna Solberg.

Perus del av støtten er inntil 1,8 milliarder kroner. Landet er verdens femte største regnskogland og har verdens fjerde største karbonlager bundet opp i tropisk skog. Liberia har den største delen av det som er igjen av en unik afrikansk skogtype.

Største noensinne

New York-møtet var det største klimatoppmøtet noensinne, målt etter antall stats- og regjeringssjefer som deltok.

Mens USAs president Barack Obama var til stede i New York, uteble den kinesiske presidenten Xi Jinping. Heller ikke India og Russland sendte sine øverste politiske ledere til New York, noe som har før til bekymring for hva det er mulig å oppnå på toppmøtet. (NTB)

 

Bellona skuffet over Norge på klimatoppmøtet

Bellona-leder Frederic Hauge er skuffet over at statsminister Erna Solberg (H) ikke sa mer om norske utslippskutt på klimatoppmøtet i New York.

– Det er veldig bra at Norge bidrar til regnskogsbevaring, men det kan ikke være en unnskyldning for å unnlate å nevne noe om konkrete nasjonale utslippsreduksjoner, sier Hauge til NTB.

Han synes det er rart at Solberg i sin tale på FN-møtet ikke sa noe om at det er støtte i Stortinget for kutt av flere millioner tonn klimagasser de neste årene.

– Jeg er også skuffet over at Norge ikke har snakket ett eneste ord om fangst og lagring av CO2, der vi for noen år siden lå langt framme internasjonalt, sier Bellona-lederen.

Selv om han ikke er fornøyd med den norske innsatsen, mener Hauge at toppmøtet var preget av en mer positiv stemning enn på tidligere klimamøter.

– Det er generelt bedre stemning, og man har større tro på at man til slutt kommer fram til en global avtale, sier Hauge. (NTB)

 

Naturvernforbundet: – Klimasviktere møttes i New York

Verden kom ikke nærmere en effektiv internasjonal klimaavtale på klimatoppmøtet i New York, mener Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Meningen var at nye løfter om utslippskutt fra landene på møtet skulle gi drahjelp til de internasjonale forhandlingene fram mot en ny avtale. Men Haltbrekken er skuffet over det landene presenterte.

– Det var ikke klimaledere som møttes i New York, men klimasviktere, sier Haltbrekken til NTB.

Han peker på at politikerne ofte etterlyser folkelig engasjement i klimasaken. Det fikk de se i helgen, da flere hundre tusen mennesker demonstrerte i New York og andre byer rundt om i verden.

– Det er skammelig at de politiske lederne ikke benyttet sjansen da de hadde den, sier Haltbrekken.

Over 120 stats- og regjeringssjefer deltok på FN-toppmøtet, blant dem USAs president Barack Obama og statsminister Erna Solberg (H). Kina, India, Russland, Canada og Australia valgte å ikke sende sine øverste ledere til møtet. (NTB)