Den ukrainske militærflygeren Nadija Savtsjenko har blitt et symbol på motstanden mot russisk aggresjon. Etter å ha blitt tatt av prorussiske opprørere, sitter hun nå fengslet i Russland for medvirkning til drap på to russiske journalister. FOTO: MAXIM ZMEYEV/NTB SCANPIX

En fengslet helt

Hun hylles som nasjonalhelt i Ukraina, men anklages for journalistdrap av russiske myndigheter.

 

PROFILEN

Hvem: Nadija Savtsjenko

Hva: Fengslet ukrainsk pilot

Den ukrainske militærpiloten, Nadija Savtsjenko, ble i juni i fjor tatt av prorussiske styrker i Øst-Ukraina. Deretter ble hun sendt til Russland, beskyldt for medvirkning til drapet på to russiske TV-journalister som rapporterte fra konfliktområdet.

I protest mot anklagene begynte piloten en sultestreik 13. desember i fjor. I 83 dager har hun kun levd på vann, men etter oppfordring fra legene avsluttet hun aksjonen og begynte å spise kyllingbuljong sist torsdag.

Savtsjenko er av ukrainske medier lenge blitt portrettert som nasjonalhelt på grunn av sin aksjon, og et symbol på motstanden mot russisk aggresjon.

Hun risikerer opptil 20 års fengsel dersom den russiske domstolen finner henne skyldig. Selv sier hun seg ikke skylding mot anklagene.

I et brev til sin forsvarsadvokat, skriver den 33 år gamle piloten at hun nå endrer taktikk og stopper sultestreiken for en viss periode for å overleve.

– Hvis jeg må kjempe, så vil jeg gjøre det med styrke, skriver hun i brevet, som ble postet på forsvarsadvokatens Twitterkonto, gjengitt av BBC.

Ord mot ord

EU og Ukraina har ved flere anledninger forsøk å få piloten frigitt, uten å lykkes. Også norske politikere har engasjert seg i Savtsjenkos sak.

I et forsøk på å få slutt på kampene i Øst-Ukraina ble både Ukraina og Russland enige om å frigi alle gisler og ulovlige krigsfanger. Men Savtsjenko ble ikke inkludert i våpenhvileavtalen, som ble undertegnet i Minsk i Hviterussland i februar.

– Russland forpliktet seg til å slippe fri alle fangene, men ennå er Savtsjenko og mange andre fortsatt i fangenskap. Dette er et klart brudd på Minsk-avtalen, sier Storbritannias FN-ambassadør, Mark Lyall Grant til FNs sikkerhetsråd fredag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin mener derimot at anklagene mot Savtsjenko er alvorlige og må etterforskes.

– Vi snakker om at vi trenger å beskytte journalister, ingen skal kunne gå ustraffet. Hun er anklaget for dette, og det er ikke ulovlig å holde henne fengslet, sier Tsjurkin.

Russiske myndigheter mener Savtsjenko har gitt koordinatene for angrepet på de to drepte journalistene.

Fikk utmerkelse

2. mars i år tildelte den ukrainske presidenten, Petro Porosjenko, Savtsjenko ærestittelen «Helt av Ukraina», som er Ukrainas fremste utmerkelse.

– Nadija er et symbol på ukrainsk ånd og heltemot, et symbol på hvordan man skal forsvare og elske Ukraina, et symbol på vår seier, sier presidenten på sin hjemmeside.

I oktober i fjor ble Savtsjenko valgt inn i det ukrainske parlamentet og trakk seg derfor fra sin stilling i forsvaret.

10. februar utvidet russisk domstol Savtsjenkos forvaring til 13. mai i år.