Verden

En dag uten krig – nesten

I beleirede Madaya har ikke folk fått mat inn på fem måneder. – Vi står klare til å levere hvis våpenhvilen varer, sier Sonia Khush i Redd Barna.

– I Madaya har det ikke kommet inn mat siden april. Folk sulter der. Mødre koker suppe på gress og løv til barna sine, og prøver å skjule det med noen urter, forteller Redd Barnas landsjef for Syria, Sonia Khush, til Dagsavisen.

Håpet er at våpenhvilen i Syria, som trådte i kraft mandag kveld, kan sørge for at nødhjelp kommer inn i områder som ellers er lukket for hjelp.

Småbyen Madaya et stykke utenfor hovedstaden Damaskus fikk stor oppmerksomhet i januar da bildene av sultende mennesker ble sendt verden rundt. I april kom én konvoi inn, siden har ikke innbyggerne fått noe.

– Vi er bekymret for flere områder like utenfor Damaskus. De har fått mindre oppmerksomhet enn Aleppo, men står i en svært alvorlig situasjon. 18 områder i Syria er avstengt for nødhjelp, og 15 av dem er like ved Damaskus, forteller Khush på telefon fra Jordan.

Rolig start

Det var tegn i går som ga et ørlite håp: Godt ut i den første dagen av våpenhvileavtalen kom meldingene om at de første timene hadde gått rolig for seg.

Overvåkingsgruppen Syrian Observatory for Human Rights registrerte ingen sivile dødsfall de første 15 timene etter at avtalen trådte i kraft, og mente våpenstillstanden for det meste hadde holdt, med unntak av sporadiske angrep.

Skepsisen er imidlertid svært stor etter at alle tidligere forsøk på våpenhvile har brutt sammen. Slike avtaler har til og med også gjort situasjonen verre, fordi det har latt de krigende partene få anledning til å posisjonere seg og forberede seg på ytterligere krigshandlinger. Særlig er det nå frykt blant opprørsgrupper for at regjeringsstyrkene under Assad skal gjøre nettopp dette.

Avtalen, som har kommet i stand med USA og Russland i spissen, sier at det skal opprettes uhindret og vedvarende humanitær adgang til de beleirede områdene i Syria.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Tar livet sitt

FN og humanitære organisasjoner ventet i går på muligheten til å levere nødhjelp til områdene.

– Vår første prioritet er å gi livreddende nødhjelp i disse områdene; vi er klare til å gå inn med mat og medisiner, sier Khush.

– Men vår andre bekymring er barnas mentale helse. Vi vet at seks barn har begått selvmord i disse områdene. Når man er fullstendig stengt inne, er det vanskelig å se noe framtid. Skal vi kunne hjelpe barna med den mentale helsen, trengs det langt mer enn en ukes våpenhvile og noen matkasser inn. Det trengs langvarig tilgang, sier Khush.

Jan Egeland, som leder FNs arbeidsgruppe for beskyttelse av sivile i Syria, håper avtalen kan være starten på noe mer langvarig.

– Men for å gå fra en avtale på papir til virkelige forandringer til det bedre for syriske sivile, trenger vi et enormt og vedvarende press både fra Russland og USA overfor partene på bakken og overfor regionalmaktene som hjelper de stridende partene i denne krigen, sier Egeland.

Også Egeland trekker fram de 18 områdene i Syria der situasjonen blir stadig verre fordi hjelpen ikke kommer fram. Egeland påpeker behovet for tilgang til alle områder.

– Vi trenger umiddelbar tillatelse fra den syriske regjeringen til å dra til alle de beleirede områdene og områder som er vanskelige å nå, og sikkerhetsgarantier for humanitære konvoier fra alle militære aktører på bakken, sier Egeland til Dagsavisen.

Les også: På Russlands premisser i Syria

Unngå unnskyldninger?

Sonia Khush sier det er én ting ved den nye avtalen som gir noe mer grunn til håp enn ved tidligere avtaler.

– Ved forrige våpenhvileavtale i februar, ble sivile mål angrepet under dekke av at det var IS-mål. Nå virker det som at det en bedre avklaring av hvilke mål som er hva, sier Khush.

I henhold til avtalen skal syriske regjeringsstyrker slutte å fly over ethvert område der opposisjonen er til stede. USAs utenriksminister John Kerry sier den syriske regjeringen ikke nå skal kunne hevde at den bomber ekstremistgrupper, mens de i virkeligheten bomber andre opprørsgrupper.

Våpenhvilen trer i kraft idet en dyster statistikk slippes: Borgerkrigen i Syria har nå kostet over 300.000 mennesker livet, 86.000 av dem sivile, viste en oversikt fra Syrian Observatory for Human Rights i går.

Mer fra Dagsavisen