Gravplassen for tusener av drepte bosnjaker rett utenfor Srebrenica er ett av stedene den svenske stiftelsen Expo vil besøke på studiereiser som begynner fra Sverige til høsten.

Elever på studietur til Bosnia

Stiftelsen Expo skal organisere studiereiser til Bosnia-Hercegovina for å spre kunnskap om folkemord på 1990-tallet.

Krigen i Bosnia fra 1992 til 1995 ble rammen for de verste eksemplene på rasistisk motivert vold, såkalt etnisk rensing, siden andre verdenskrig. Rundt 100.000 mennesker ble drept i den tre og et halvt år lange krigen.

Reisene vil blant annet omfatte opphold i Sarajevo, Mostar og Srebrenica, steder der et stort antall mennesker ble drept. Deltakerne vil få møte representanter for befolkningen og forskjellige organisasjoner.

– Det finnes mange studiereiser til Auschwitz og andre utryddelsesleirer, og det er viktig. Men vi vil vise at folkemord har skjedd i Europa lenge etter andre verdenskrig, skriver Expo på sin nettside om reisene.

– Vi utvider virksomheten og organiserer studiereiser til Bosnia for å vise at nasjonalisme og intoleranse dessverre ikke er noe som bare tilhører historien, sier Alex Bengtsson i Stiftelsen Expo til nettsiden. (NTB)