Verden

Ekstremparti kan bli valgt inn i Danmark

Det høyreekstreme partiet Stram Kurs kan få plass i Folketinget onsdag. Samtidig mobiliserer muslimske dansker mot høyredreiningen av dansk politikk. Nok er nok, mener begge velgergrupper.

Av Anne Sofie Hoffmann Schrøder

KØBENHAVN (Dagsavisen): Som de fleste andre dansker kjente 51-årige Réne Struve ikke til det høyreekstreme parti Stram Kurs før den 14. april. Da stilte partistifter Rasmus Paludan seg opp midt på på Blågårds Plads på Nørrebro og utropte seg selv til «danskenes lys» og «samfunnets vokter» og kastet en koran høyt i luften og lot den lande på jorden.

EKSTREM NYKOMMER: Partiet til Rasmus Paludan, Stram Kurs, er svært lite, men har sjanse til å komme inn i Folketinget i valget i Danmark i morgen. Sammen med det andre innvandringskritiske partiet Nye Borgerlige tar Stram Kurs velgere fra det hittil største populistiske og nasjonalistiske parti, Dansk Folkeparti.   FOTO: RITZAU/NTB SCANPIX

Partiet til Rasmus Paludan, Stram Kurs, er svært lite, men har sjanse til å komme inn i Folketinget i valget i Danmark onsdag. Foto: NTB scanpix

Da gikk sinte demonstranter til angrep og brente biler og konteinere, og kastet brostein. Byen sto i brann, og sammenstøtet skapte overskrifter i alle danske medier.

Les også: Dansk film: – Jeg så hvordan grensene ble flyttet for hva vi aksepterer av hatretorikk

Over sperregrensen?

Selv om Rasmus Paludan virket splitter pine gal, var det her en mann som endelig turte stå fast på sine prinsipper i innvandringsdebatten, tenkte René Struve, som til daglig arbeider som nedrivningsentreprenør i København. Han har i valget onsdag tenkt å stemme på Stram Kurs, som ifølge en meningsmåling av YouGov kan få 2,4 prosent av stemmene, noe som er nok til å komme inn i det danske Folketinget. På enkelte andre målinger er partiet imidlertid under sperregrensen, som er på kun to prosent.

Selv om klimaproblematikken dominerer i Danmark foran valget i morgen, er innvandringspolitikk fortsatt det viktigste temaet for mange velgere, blant andre René Struve.

De siste 15 år har han stemt det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti, men deres linje har ikke vært hard nok, mener han. Derfor får Stram Kurs, som ønsker å forby islam og sende ut alle muslimer, hans stemme til folketingsvalget onsdag.

– Jeg er ikke rasist, understreker René Struve overfor Dagsavisen, mens han er på jobb.

– Men løsningen på Danmarks problemer er å sende innvandrerne ut. Vi er nødt til å gå til ekstremer for å komme utfordringene med islam til livs, mener han.

Les også: Surret koranen inn i bacon

Dansk folkeparti stuper

Sammen med det andre innvandringskritiske partiet, Nye Borgerlige, tar Stram Kurs velgere fra det hittil største populistiske og nasjonalistiske parti, Dansk Folkeparti, forteller valgekspert og professor i statsvitenskap ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen:

– Stram Kurs’ eneste dagsorden er å være ekstremt hard overfor flyktninger, innvandrere og særlig muslimer, og det tiltrekker en liten gruppe velgere som ønsker en stadig mer radikal innvandrings- og asylpolitikk i Danmark, sier han.

På siste måling for Voxmeter får Dansk Folkeparti kun 10,7 prosent oppslutning – ned fra 21,1 prosent oppslutning ved forrige folketingsvalg. Partiet mister trolig velgere til flere andre partier.

Les også: Mette Fredriksen i Arbeiderpartiets søsterparti: - Vi må hegne om danske verdier

Rasismedømt

Siden Rasmus Paludan grunnla partiet Stram Kurs i juli 2017, har han mest vært kjent blant tenåringer på YouTube og Snapchat for sine grenseoverskridende og grovkornede videoer om islam og koranen, som han konsekvent kaller for «Den store møkkabok». Men etter opprørerne i april samlet hans parti raskt de nødvendige 20.000 digitale underskriftene, slik at partiet kunne stille til valg.

Stram Kurs’ filosofiske grunnlag er «etnonasjonalisme», og ifølge partiet skal man ha to besteforeldre med dansk opprinnelse for å være dansk. I april i år ble Rasmus Paludan ble dømt for rasisme, etter at han argumenterte for at folk fra Afrika er mindre intelligente, og i en video fra desember i fjor sier han: «Fienden er islam og muslimer. Vi kan starte med å sørge for at fienden ikke er i Danmark. Det beste ville være hvis det ikke var en eneste muslim igjen på vår kjære jord. Da ville vi ha nådd vårt endelige mål».

Sjefredaktøren for den danske avisen Weekendavisen, Martin Krasnik, kalte i en nylig leder partiet for nazistisk. Paludan selv avviser enhver forbindelse til nazismen.

René Struve understreker at han på ingen måte hater muslimer eller ønsker dem noe vondt, og han har også har hatt muslimer ansatt i sitt nedrivningsfirma.

– Jeg liker bare ikke deres kultur og atferd, og de forventer i større grad at danskene og det danske samfunn tilpasser seg dem og deres vaner enn omvendt, sier han.

– For meg er Danmark rødhvite duker, bayere og svinepølser, forklarer han, og ergrer seg over at flere institusjoner har sluttet med å servere svinekjøtt, og at noen muslimer nekter å ta ham i hånden.

– Jeg tror ganske enkelt ikke på at det multikulturelle samfunn kan fungere, sier han.

Det danske politiet har hittil i år brukt 54 millioner norske kroner på å beskytte Rasmus Paludan under hans demonstrationer.

– Selvfølgelig skal man ha lov til å kritisere koranen og brenne den hvis man har lyst. Men man kan åpenbart ikke si sin mening uten å risikere sitt liv, sier han, og nevner at Muhammed-tegningene også fikk store konsekvenser.

Les også: Strammet inn innvandringspolitikken - nå kan hun bli Danmarks statsminister

Rød blokk størst

På tross av økningen til Stram Kurs og Nye Borgerlige er høyresiden overordnet sett blitt svekket før dette valget, mener valgekspert Kasper Møller Hansen.

Den røde blokken ligger an til å få mere enn 50 prosent av stemmene og dermed vinne valget. På siste måling fra Voxmeter får den røde blokken hele 59,2 prosent. Blokken består av Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.

Dermed vil Mette Frederiksen, lederen av Socialdemokraterne, bli statsminister.

– Høyrepartiene får færre stemmer ved dette valget, og et parti som Stram Kurs vil bli isolert på den ytterste høyrefløy og ikke få noen lovgivningsmessig innflytelse hvis de blir valgt inn, sier Kasper Møller Hansen.

Men ifølge mange velgere har høyrefløyen på sin vis vunnet i Danmark allikevel, og Socialdemokratiet har, i likhet med andre partier, strammet inn sin asyl- og innvandringspolitikk veldig i løpet av de siste par årene.

– Normalisering av hat

Den politiske utviklingen i Danmark har fått muslimske velgere til å mobilisere som aldri før, blant annet i Facebookgruppen «Muslimer til stemmelokalene i 2019», hvor de mer enn 24.000 medlemmer oppfordrer hverandre til å stemme, ettersom «demokratiet blir truet av kandidater som ønsker oss muslimer ut av landet.»

En av gruppens medlemmer er 30-årige Mehmet Kökten, som arbeider som driftsleder i en tolkevirksomhet.

###

Mehmet Kökten elsker Danmark. Men han er fortvilet over det han mener er en normalisering av rasisme og hat mot muslimer i dansk politikk. Foto: Privat.

Han mener at det er viktigere enn noensinne at innvandrere engasjerer seg i valget på grunn av høyredreiningen av dansk politikk.

– Stram Kurs gikk fra å være en vits til å være en realitet. Men det er dessverre kulminasjonen av mange års normalisering av rasisme og hat mot muslimer i dansk politikk. Sammenlignet med Stram Kurs virker Dansk Folkeparti nærmest uskyldig. Det er skremmende, forklarer han, og understreker at Socialdemokraterne ikke er mye bedre:

– Socialdemokraterne fører en populistisk politikk og har solgt sin sjel for å få makten, og Mette Frederiksen kunne like gjerne ha stått i spissen for Dansk Folkeparti når det gjelder retorikken omkring integrering, sier Mehmet Kökten, som vurderer å stemme på Radikale Venstre.

Han er født og oppvokst i Danmark, og selv om foreldrene kommer fra Tyrkia, føler han seg svært dansk og hjemme i Danmark. Men han er sint på hjemlandet sitt og vurderer for første gang i sitt liv å flytte til enten Sverige eller Tyrkia.

– Jeg elsker Danmark, men min identitetsfølelse blir utfordret av utviklingen her. De danske politikere tvinger oss nærmest til å velge om man vil være muslim eller dansk. Ifølge dem kan man ikke være begge deler på samme tid, sier han.

Derfor blir mange lettere fremmedgjort overfor Danmark, mener han.

Hvis man som danske stemmer på Stram Kurs må man være både uvitende og ha mistet sin logiske sans, mener Mehmet Kökten.

– Det er så mange gode borgere med muslimsk bakgrunn, som bidrar veldig mye til demokratiet og det danske samfunnet. Eksempelvis går mine og mange andre muslimers skattepenger også til å beskytte Rasmus Paludan. Selv om han oppildner til hat og vold mot muslimer.

Les også: Danmark velger mellom korrekte Frederiksen og joviale Løkke

Mer fra Dagsavisen