Verden

Ekstremistenes pådrivere

RØTTENE: Saudiarabiske myndigheter halshogde minst 18 straffedømte fanger i august. Ekstremistene i terrorgruppa IS har klare forbindelser til vestlig-allierte 
Saudi-Arabia.

JAFFA (Dagsavisen): Da brødrene Hadi og Awad al-Motleg ble tatt med marihuana ved en grenseovergang inn til Saudi-Arabia, var deres skjebne forseglet. Det nyttet lite at organisasjonen Amnesty hevdet tilståelsen deres var et resultat av tortur.

Brødrene ble plassert i et fengsel i Najran sør i kongeriket. Så, etter en kort rettssak, ble de brakt til sin bøddel. Bøddelen la først den ene brorens hode på en hoggestabbe og svingte sverdet mot den dødsdømtes nakke. Deretter kuttet han hodet av den andre broren.

- Myndighetene må stoppe denne forferdelige praksisen, skriver talsperson Said Boumedouha i menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty i en pressemelding.

Men de saudiarabiske myndighetene benekter blankt alle anklagene om tortur, og sier at de ikke torturerer straffedømte som skal halshogges.

Henrettelsene

Al-Motleg-brødrene er langt fra de eneste som er blitt halshogd de siste dagene. Bare i de tre første ukene i august ble ytterligere minst 18 straffedømte henrettet på samme måte, altså i snitt en per dag. Samtidig var verden opptatt med terrorgruppen Den islamske statens (IS) grusomme henrettelse av journalisten James Foley.

I forrige uke kom Saudi-Arabias kong Abdullah med en alvorlig advarsel til Vesten om at IS måtte stanses til enhver pris.

- I løpet av en måned vil de nå Europa, og etter en måned til vil de nå USA, sa kong Abdullah til utenlandske diplomater stasjonert i Riyadh.

Og han var ikke nådig.

- Disse terroristene er ikke del av menneskeheten, og dere har selv sett hvordan de gir de avkuttede hodene til barn som går nedover gatene, sa kongen. Men han sa ingenting om at Saudi-Arabia i årtier har finansiert og fremmet islamistiske ekstremister over store deler av kloden.

- Helt siden 1995 har saudiarabiske prinser finansiert Osama bin Laden. Vestlig-allierte Saudi-Arabia var et av bare tre land som anerkjente og støttet Taliban-regjeringen i Afghanistan. Oljepenger som brakte wahhabistene til makten har finansiert fundamentalistiske skoler fra Sudan til Pakistan, skriver Dore Gold, en israelsk diplomat og forsker i boka «Hatets kongedømme» fra 2003 om ørkenrikets finansiering av ekstremister.

Reformer

Etter al-Qaidas angrep mot New York i september 2001 forsøkte Saudi-Arabia å forandre omdømmet sitt, og introduserte reformer i utdanningssystemet som kontinuerlig hadde fremmet et hat mot Vesten. Men fortsatt finansierer Saudi-Arabia ekstreme islamister i Syria i deres kamp mot den iranskstøttede presidenten Bashar Assad.

Wahhabismen er en ekstrem retning innen islam som søker å vende tilbake til det som anses som den rette og rene versjonen av islam. Wahhabismen ble dannet av Muhammed ibn Abdul Wahhab i 1699 i det som i dag er Saudi-Arabia. Hans ekstreme og fundamentalistiske tolkning av islam fikk blomstre i bakgården som utgjorde den arabiske halvøya, men da olje ble funnet i området i det forrige århundret, kunne regimet plutselig spre ideologien over hele verden. Til al-Qaida og deres ideologiske, men mer brutale forgrening IS.

Selv om Saudi-Arabia ennå finansierer ekstremister utenfor kongeriket, slår nå Riyadh hardt ned på de samme ekstremistene hjemme. I løpet av de siste ukene er 88 islamister blitt arrestert, inkludert en imam som lovpriste al-Qaida og IS. Minst 2.500 saudiarabere er antatt å krige i Irak og Syria, den nest største gruppen utlendinger etter Tunisia, som er antatt å ha 3.000 av sine statsborgere i landene.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen