Nyheter

Ekspert: – Spania er på moten i valgkampen

Katalanerne er mer splittet enn noen gang, mens i resten av landet snakker selv venstresida nå om et forent Spania. Det er det stikk motsatte av hva uavhengighetsforkjemperne ønsket, sier ekspert.

– Dette vil fisle ut etter hvert. Det er ikke flertall for uavhengighet i Catalonia, sier Spania-ekspert Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø (UiT) til Dagsavisen om demonstrasjonene i Catalonia.

Spontane markeringer oppsto i Barcelona og flere andre byer i Catalonia mandag, etter at ni katalanske politikere ble dømt til fengsel. Bakgrunnen er den katalanske folkeavstemningen om uavhengighet i 2017 (se faktaboks for mer).

I minst ett år har katalanerne forberedt seg på det som skjedde mandag, ifølge Buck. Likevel har mye av lufta gått ut av uavhengighetsballongen, sier han.

– Det vil ende som alltid. De som vil ha katalansk uavhengighet kommer til å tape, med mindre de klarer å snu opinionen over tid, fortsetter Spania-eksperten.

Les også bakgrunnsreportasje: Catalonia-krisen: Hvordan havnet de her?

– Samlet landet

10. november er det klart for nyvalg i landet, etter at måneder med forhandlinger mellom sosialistpartiet PSOE og venstrepartiet Podemos ikke førte fram.

– Uavhengighetsforkjemperne i Catalonia har oppnådd det stikk motsatte av det de ville. Spania er på moten i valgkampen, sier Buck.

Spansk politi snakker med en demonstrant ved El Prat-flyplassen i Barcelona. FOTO: NTB SCANPIX

En demonstrant stanses av politiet under markeringen ved flyplassen i Barcelona mandag. Foto: Joan Mateu/NTB scanpix

Enn så lenge tyder målinger på at PSOE vil få økt oppslutning, men ikke nok til å få flertall aleine i nasjonalforsamlingen. Buck understreker at det er stor usikkerhet knyttet til målingene.

– Når det er høy valgdeltakelse vinner venstresida. Når den er lav vinner høyresida, sier han.

Enn så lenge ser det ut til at resultatet vil bli ganske likt forrige valg. Det nye er at opposisjonen har sagt at de ikke lenger vil blokkere en PSOE-regjering.

Blant taperne er liberalkonservative Ciudadanos, som ble startet i Catalonia som et parti mot at regionen skulle bli uavhengig. Seinere har partiet vokst seg større i hele Spania, men oppslutningen minker nå som de fleste andre partiene har lagt seg på samme Catalonia-linje.

– Nå har alle de andre partiene som ikke er uavhengighetspartier for Catalonia hoppet over på den andre sida, sier Buck.

Selv venstresida, som tidligere har vært vennligere innstilt til mer selvstyre for regionen, snakker nå om Spania som en helhet. Det gjorde de aldri før, fortsetter han.

– Uavhengighetskampen har samlet resten av landet, ifølge Spania-eksperten.

Les også: Kaotiske regjeringsforhandlinger i Spania

Dommene

Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras ble mandag dømt til 13 års fengsel for oppvigleri og misbruk av offentlige midler.

Tre andre tidligere politikere ble dømt til 12 års fengsel, mens de fem siste fikk straffer på mellom 9 og 11,5 års fengsel. Til sammen var tolv personer tiltalt, men tre av dem slapp med bøter.

Seinere mandag utstedte en spansk dommer en ny internasjonal arrestordre på Catalonias tidligere president, Carles Puigdemont, som gikk i eksil i Belgia etter at regjeringen i Madrid avsatte og siktet flere av de katalanske lederne etter folkeavstemningen i 2017.

Det nasjonale politiet var på plass på flyplassen i Barcelona mandag. Flere demonstranter ble såret under markeringene. FOTO: NTB SCANPIX

Det nasjonale politiet var på plass på flyplassen i Barcelona mandag. Både demonstranter og politi ble såret under markeringene. Foto: Emilio Morenatti/NTB scanpix

Både demonstrasjonene mandag og omfanget var ventet, ifølge Buck.

– Det ble sagt at nærmest uansett utfall av rettssaken, ville man mobilisere, sier Buck.

– Men katalanerne er dypt splittet, så for politiet er det viktig å passe på at ikke de som er imot uavhengighet begynner å feire. Da blir det enda mer bråk, fortsetter han.

Spanish Prime Minister Pedro Sanchez gives a speech on October 14, 2019 in Madrid, after Spain's Supreme Court sentenced nine Catalan leaders to prison terms ranging from nine to 13 years for sedition and misuse of public funds for their role in a failed 2017 independence bid. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)

Spanias statsminister Pedro Sanchez møtte pressen mandag. Foto: Javier Sorano/NTB scanpix

Saken burde dessuten blitt løst politisk lenge før den havnet i rettsapparatet, mener Buck. Både tidligere statsminister Mariano Rajoy, men også Puigdemont og de andre katalanske lederne, havnet i dårlig lys under rettssaken, sier han.

Etter domsavsigelsen mandag sa Spanias sosialdemokratiske statsminister Pedro Sanchez at han håper alle kan legge uroen bak seg, ifølge NTB.

– Vi kan starte et nytt kapittel for et moderne, pluralistisk og tolerant Catalonia som tar sin rettmessige plass i Spania, sa Sanchez.

Les også: – Seieren i Spania ikke et signal til Europa

Spontane markeringer

Uavhengighetstilhengere i Barcelona forteller Dagsavisen om de spontane protestene etter fengselsdommene. Katalanere forlot jobb og skole for å markere sin misnøye, og flere gikk til fots til flyplassen i Barcelona for å demonstrere. En ny organisasjon, Tsunami Democràtic, sto bak mandagens oppfordring om å møte opp ved flyplassen.

Organisasjonen, som har slagordene «rettigheter, frihet og selvbestemmelse», bruker appen Telegram for å samle demonstrantene. Det er ikke kjent hvem som står bak, men grasrotbevegelsen har oppfordret til fredelige demonstrasjoner mot dommene. 

En rekke flyavganger ble mandag forsinket eller innstilt, tog ble stanset og veier sperret av. I tillegg ble minst 170 mennesker skadd, deriblant flere politifolk.

En demonstrant kaster stein mot politiet i Barcelona. FOTO: NTB SCANPIX

En demonstrant kastet stein mot politiet i Barcelona. Foto: Bernat Armangue/NTB scanpix

Avisen La Vanguardia skriver at det nasjonale politiet har bekreftet at de brukte gummikuler for å spre menneskemengden som hadde samlet seg ved flyplassen. En 22 år gammel demonstrant som ble skutt med en gummikule, har mistet et øye, skriver avisen.

Demonstrasjoner og markeringer fortsatte i katalanske byer tirsdag, og flere regjeringsmedlemmer har gått ut og manet til ro.

– Alvorlige tider

Tirsdag markerte Catalonia at det er 79 år siden den tidligere regionspresidenten Lluís Companys ble drept under den spanske borgerkrigen.

I tillegg til å hedre Companys, benyttet den nåværende katalanske regionlederen Quim Torra anledningen til å kritisere mandagens fengselsdommer.

– Vi lever i alvorlige tider. Den spanske stat bruker undertrykkelse som dialog. De har dømt 12 personer for å ha tillatt tusenvis av mennesker uttrykke seg i et valg, sa Torra.

Les også: Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere

Catalonia

* Ligger nordøst i Spania og har 7,5 millioner innbyggere. Regionen har sitt eget språk, katalansk, i tillegg til spansk, og den har en egen folkevalgt forsamling, flagg og nasjonalsang.

* Regionen har hatt stor grad av selvstyre og regnes som et av Spanias rikeste områder.

* I en folkeavstemning i 2017 stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania. Men bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen, som ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.

* Den katalanske regionalforsamlingen vedtok 27. oktober 2017 en erklæring om uavhengighet fra Spania. Samme dag opphevet daværende statsminister Mariano Rajoy regionens selvstyre. Han avsatte de katalanske lederne og oppløste regionforsamlingen.

* Catalonias avsatte president Carles Puigdemont og flere andre ledere ble siket for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler. Puigdemont valgte å dra i eksil.

* Det ble holdt nyvalg i Catalonia i desember 2017, og året etter ble en ny regjering innsatt. Samtidig ble selvstyret i regionen gjenopprettet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen