Tilhengere av Mubarak feirer etter at drapstiltalen ble trukket lørdag. FOTO: NTB SCANPIX

Egypts eks-diktator frikjent

En ankedomstol i Egypt har frikjent tidligere president Hosni Mubarak for korrupsjon og trukket tiltalen mot ham, seks kommandører og en tidligere innenriksminister for medvirkning til drap på demonstranter i 2011.

  

Mubarak (86) ble dømt til livsvarig fengsel i 2012, blant annet for medvirkning til drap på demonstranter. Rundt 850 personer mistet livet i demonstrasjonene som førte til presidentens avgang.

I januar i 2013 godtok Egypts høyesterett Mubaraks anke, etter at det ble påpekt store svakheter ved dommen fra 2012 og den i ettertid ble erklært ugyldig.

Dommeren Mahmud Kamel al-Rashidi sier lørdag at kommandørene og Mubaraks innenriksminister er «uskyldig».

Mubarak, som til vanlig har steinansikt, kostet på seg et lite smil da livstidsdommen ble opphevet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Fortsatt fengslet

Retten trakk også korrupsjonstiltalen mot Mubarak og en tidligere oljeminister i forbindelse med en sak om gasseksport til Israel.

Mubarak blir imidlertid sittende i fengsel fordi han i en annen sak ble dømt til tre års fengsel for korrupsjon i mai. Hans sønner Alaa og Gamal ble i samme sak også dømt til fengsel for «tyveri av offentlige midler», men tiltalen mot dem ble trukket lørdag.

Den 86 år gamle tidligere presidenten sitter i et militærsykehus i Kairo i stedet for fengsel grunnet et hjerneslag og sviktende helse.

Ingen vår

Hosni Mubarak overtok som egyptisk president etter at Anwar al-Sadat ble drept i 1981. Han var landets autoritære leder i tre tiår fram til han gikk av etter omfattende protester som var en del av den arabiske våren.

At drapstiltalen mot Mubarak blir trukket, oppfattes som at det settes en strek over den arabiske vår.

I februar 2011 overlot Mubarak makten til et militærråd. Mubaraks fall førte til er demokratisk valg, hvor Det muslimske brorskapet gikk av med seieren. Etter ett år ble Morsi avsatt av hærsjef Abdel Fattah al-Sisi, og militærregimet erklærte i desember i fjor at Brorskapet er en terrororganisasjon.

5.000 politibetjenter var utstasjonert i området rundt retten i utkanten av hovedstaden Kairo. (NTB)