Et EgyptAir-fly av denne typen styrtet i Middelhavet torsdag.

Egypt: Flyvraket er funnet

Flyvraket av det savnede EgyptAir-flyet er funnet utenfor Alexandria i Egypt, opplyser den egyptiske hæren.

 

Vrakrester er funnet rundt 290 kilometer nord for den egyptiske byen, sier en talsperson for den egyptiske hæren til statlig TV fredag.

– Egyptiske fly og militærfartøy har funnet personlige eiendeler til passasjerer og deler av vraket, skriver talspersonen på Facebook.

EgyptAir skriver også på selskapets offisielle Twitter-side at hæren fredag morgen fant vrakdeler fra det styrtede flyet.

Det egyptiske presidentskapet har i en uttalelse uttrykt dyp sorg over at 66 menneskeliv gikk tapt i flystyrten.

Etterforskes

Fredag ble søket etter flyet i Middelhavet trappet opp. Tre franske etterforskere fra den franske havarikommisjonen og en teknisk ekspert fra Airbus ankom Kairo tidlig på dagen for å bidra i den egyptiske granskningen av styrten.

Egyptiske tjenestemenn sier etterforskere nå skal undersøke flyvraket og de personlige eiendelene som er funnet, melder nyhetsbyrået AP.

66 mennesker fra ulike nasjoner var om bord på EgyptAirs flight MS 804 da det styrtet på vei fra Paris til Kairo torsdag. Årsaken er ikke kjent, men Egypts luftfartsminister Sherif Fathy har sagt at en terrorhandling er et mer sannsynlig scenario enn en teknisk svikt.

– Ingen eksplosjon

Foreløpige undersøkelser av satellittbilder tyder på at EgyptAir-flyet ikke ble rammet av en eksplosjon, ifølge kilder fra flere forskjellige amerikanske myndighetsorganer som nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

Et stort antall skip, fly og helikoptre fra flere land ble sendt ut for å delta i søket etter flyet etter at det forsvant fra radaren et sted mellom den greske øya Karpathos og den egyptiske kysten.

I timene etter styrten kom det flere meldinger om funn av vrakdeler fra flyet, men disse opplysningene ble senere trukket tilbake.

Forsvarsminister Panos Kammenos i Hellas har sagt at flyet svingte brått og falt 22.000 fot før det forsvant fra radaren, noe som har satt i gang spekulasjoner om hvorvidt flyet kan ha blitt rammet av en eksplosjon.

Leter etter årsak

Fortsatt er det uklart hva som forårsaket EgyptAir-styrten, sa Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault fredag morgen.

– Vi ser på alle muligheter, men ingen blir sett på som mer sannsynlig enn den andre ettersom vi absolutt ikke har noen indikasjoner på årsaken, sa Ayrault.

Både Frankrike og Egypt har vært mål for terrorangrep den siste tiden, og det er svært sjelden det oppstår problemer med fly midt under en flygning.

At flyet var relativt nytt, og at flygerne ikke sendte ut noen nødmelding, taler for at en terrorhandling kan ligge bak, mener flere eksperter.

– Når et fly er i den marsjhøyden, reiser det mange spørsmål. Det er en rolig fase av flygningen som ikke innebærer mange utfordringer. Den kritiske fasen er avgang og landing, sa Norsk Flygerforbunds leder, Jo Bjørn Skatval, til NTB etter styrten. (NTB)