Verden

- Ebolautbruddet en internasjonal krise

HELSERISIKO: Ebolautbruddet i Vest-Afrika utgjør nå en internasjonal helserisiko, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

De mulige konsekvensene dersom viruset spres videre er svært alvorlige, ifølge FN-organisasjonen.

– En koordinert internasjonal reaksjon er nødvendig for å stoppe og slå tilbake den internasjonale spredningen av ebolaviruset, heter det i en uttalelse fra WHO-sjef Margaret Chan, som kaller ebolaepidemien den verste epidemien på fire tiår.

Krisemøte

Avgjørelsen om å erklære utbruddet som en internasjonal krise kom etter et todagers krisemøte bak lukkede dører i Genève.

Det kan bli aktuelt med globale reiserestriksjoner for å stanse spredningen av viruset, men på nåværende tidspunkt er det ikke grunn til generelle begrensninger på internasjonale reiser eller handel, ifølge WHO.

Leder for helsesikkerhet i organisasjonen, Keiji Fukuda, understreker at utbruddet kan stoppes dersom riktige tiltak iverksettes.

– Dette er ikke en mystisk sykdom. Dette er en smittsom sykdom som kan bli stoppet. Det er ikke et virus som smitter gjennom luften, sier han til Reuters.

– Situasjonen vil sannsynligvis bli verre før den blir bedre. Vi er forberedt på at utbruddet fortsatt vil være alvorlig i flere måneder, sier Fukuda.

Fire land rammet

Nesten 1.000 mennesker har mistet livet i ebolautbruddet så langt, de fleste i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea. WHO ber disse landene erklære en nasjonal krise. Over 1.700 er smittet av viruset.

Liberias utenriksminister Augustine Kpehe Ngafuan sier i et intervju med Reuters at epidemien er i ferd med å bryte ned landets helsevesen.

– Folk dør fra vanlige sykdommer fordi helsevesenet bryter sammen, sier han.

Malaria og diaré blir ikke behandlet fordi livredde liberiere unngår sykehus og helsestasjoner. Dette kan ta livet av langt flere enn ebolaviruset, ifølge Ngafuan.

Det blir også stadig vanskeligere å komme i kontakt med utdannede leger og sykepleiere ettersom flere har blitt smittet, er satt i karantene eller ikke møter opp på jobb av frykt for smitten.

Frykter spredning

Leger Uten Grenser mener det dødelige viruset er ute av kontroll, mens amerikanske helsemyndigheter torsdag uttalte at en spredning av viruset til flere land var uunngåelig.

– Det er mulig at det allerede er mennesker i USA som er syke etter å ha blitt smittet andre steder, sa direktør Tom Frieden i den amerikanske smittevernmyndigheten (CDC) da han møtte til høring i den amerikanske kongressen torsdag kveld.

CDC har satt 200 ansatte i Atlanta til å jobbe med ebolautbruddet og vil snart sende ytterligere 50 eksperter til Vest-Afrika, der nesten 1.000 mennesker har dødd av sykdommen.

Får teste medisin

Selskapet Tekmira Pharmaceutical har fått tillatelse av det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet til å igjen teste en medisin mot ebola på mennesker smittet av viruset. Forsøkene ble stanset forrige måned etter at noen av forsøkspersonene reagerte negativt på store doser.

– Vi har nøye overvåket utbruddet av ebolaviruset og konsekvensene av det, og vi er villige til å hjelpe med enhver ansvarlig bruk av TKM-ebola, sier administrerende direktør Mark Murray hos Tekmira i en pressemelding.

Tekmiras medisin er en av tre ebolamedisiner som har vist lovende resultater i forsøk på aper. Medisinene er stort sett uprøvd på mennesker.

FHI: – Fremdeles liten fare for ebola i Norge

Mette Estep

Etter et todagers krisemøte i Genève har Verdens helseorganisasjon (WHO) erklært at ebolautbruddet i Vest-Afrika nå utgjør en internasjonal helserisiko. WHO uttaler at en koordinert internasjonal innsats er nødvendig for å stoppe og slå tilbake den internasjonale spredningen. Uttalelsen ble diskutert på morgenmøtet hos Folkehelseinstituttet fredag:

– Risikoen for spredning til Norge vurderes for å være den samme fortsatt, det vil si svært lav. I løpet av dagen vil vi vurdere våre råd til reisende for å se om det er behov for justeringer der. Vi gjennomgår også beredskapsplaner og samarbeider med helsevesenet. Om det skulle komme en smittet person til Norge anser vi videre spredning som svært lite sannsynlig, sier overlege Siri Helene Hauge ved avdelingen for infeksjonsovervåking hos FHI til NTB.

Tiltak

FHI var ikke overrasket over kriseerklæringen fra WHO.

– Formålet med en slik erklæring er å styrke og koordinere innsatsen i de rammede områdene. WHO deler inn verdens land i tre grupper, de berørte, de omkringliggende og andre land, der Norge havner i siste kategori, sier Hauge.

Det vil bli pålagt ulike tiltak i berørte land og nabolandene. Dette inkluderer muligens forbud mot at folk samles og rutinemessig sjekk på alle flyplasser, slik at ingen med symptomer på smitte går på noe fly.

– Hva om man er bærer av viruset, men passerer sjekken fordi man ennå ikke har symptomer?

– Da vil det ikke bli oppdaget, men du er ikke smittsom for de andre på flyet. Skulle det komme noen til Norge på denne måten, og som utvikler sykdom etter ankomst, så takler vi det her.

For å bli smittet må man være i direkte kontakt med kroppsvæsken til en syk pasient og få denne kroppsvæsken inn i egen kropp. Viruset er ikke så smittsomt som for eksempel influensaviruset, som smitter via luft.

Nettverk

WHOs erklæring får ikke mye å si for Norge, ettersom vi faller i kategorien «andre land» som anbefales å ha beredskapen klar:

– Vi har en god beredskap på plass allerede. Norge har i tillegg bidratt med 15 millioner kroner i støtte til kampen mot utbruddet. Det foregår videre en koordinering på europeisk nivå, inkludert møter mellom helsemyndighetene som skal sikre at beredskapen er på plass.

Da en pasient med ebola ble transportert hjem til Spania, informerte myndighetene resten av Europa via disse nettverkene.

Det er noen norske hjelpearbeidere i utbruddslandene, og i og med at utbruddet øker i omfang blir også risikoen for at nordmenn skal bli smittet noe høyere.

– Det er sentralt her at selv om man skulle bære på viruset er man ikke smittefarlig før man har symptomer. Det betyr at det er lett å identifisere og isolere syke personer, og derved forhindre videre spredning, sier Hauge. (NTB)

Mer fra Dagsavisen