Verden

Ebolahjelpen merkes på bakken

En drøy måned etter at vestlige land våknet i ebolakampen, begynner hjelpen å nå ut på bakken i Vest-Afrika. Liberia viser tegn på bedring og har mål om null nye tilfeller til jul.

En lege som ble behandlet i USA etter å ha blitt ebolasmittet i Sierra Leone, døde mandag, opplyser sykehuset. 44 år gamle Martin Salia ble smittet da han behandlet pasienter i Sierra Leone. Lørdag ble han fløyet til Omaha i delstaten Nebraska for behandling. Salia er selv født i det vestafrikanske landet, men er amerikansk statsborger. Legen døde på University of Nebraska Medical Center, hvor han var innlagt. Salia var den tredje ebolapasienten som ble behandlet der. De to andre har overlevd. (NTB)

Da vestlige land som USA, Norge og Spania fikk ebola tettere seg på innenfor sine grenser, fikk ebolaepidemien i Vest-Afrika også endelig økt oppmerksomhet. En drøy måned senere melder WHO at sykdommen viser tegn på tilbakegang i det verst rammede landet Liberia og i Guinea, men øker i Sierra Leone.

Nå varsler Liberia et svært optimistisk mål: Å ha null nye ebolatilfeller innen 25. desember.

- Vi fortsetter å kjempe mot ebolaviruset og streber etter å nå et mål om ingen nye tilfeller innen jul, annonserte president Ellen Johnson-Sirleaf i en radiotale i helgen.

 

- Hjelpen synes nå

I dag lanseres en nyinnspilling av låten «Do they know it´s Christmas», som ble spilt inn for nøyaktig 30 år siden av Band Aid etter initiativ fra sangeren Bob Geldof. Den gang var aksjonen et svar på sultkatastrofen i Etiopia. I år er det nye artister som bidrar, og med ebolakampen som formål.

Leger Uten Grenser bekrefter at man nå ser mer hjelp på bakken i de rammede områdene.

- Spesielt de to siste ukene har den internasjonale innsatsen på bakken begynt å synes. Det tok en god stund fra løftene begynte å komme fra vestlige land før man så resultater. Først nå har vi sett en økning av flere helsearbeidere og flere nye behandlingssentre, sier administrativ leder Rachel Laugtug Olsen, som nylig var utplassert i Sierra Leone.

Leger Uten Grenser har også rapportert om færre pasienter ved ebolasentrene i Liberia, blant annet i den hardt rammede hovedstaden, Monrovia - men advarer mot å konkludere med at utviklingen er i ferd med å snu.

- Det er absolutt for tidlig å si det. Vi har tidligere ved to anledninger i Guinea sett at antallet pasienter har gått ned, men så har det økt kraftig etter hvert, sier Olsen til Dagsavisen.

Liberia er det desidert hardest rammede landet, med over 2.800 døde av de totalt 5.000 som så langt har mistet livet i Vest-Afrika. I en del tilfeller der man har sett en nedgang i antallet pasienter ved sykehusene, kan årsaken være at folk har flyttet vekk fra lokalsamfunn med mye ebola, påpeker Olsen.

 

Feil vei i Sierra Leone

FN har satt som mål at 70 prosent av de ebolasyke skal få behandling innen 1. desember. Innen samme dato skal man også sikre at minst 70 prosent av dem som dør, begraves på en trygg måte. Nettopp døde personer er de mest smittsomme, og mange er blitt smittet i forbindelse med stell og gravlegging av døde pasienter.

Men WHOs rapporter tyder altså på at tilfellene fortsetter å øke i Sierra Leone. Dersom dette stemmer, tror Olsen det kommer av at sykdommen, og dermed også bevisstheten rundt den, kom senere i Sierra Leone enn i for eksempel Liberia.

- Den viktigste ressursen i bekjempelsen av en slik epidemi er at lokalsamfunnene får på plass rutiner for å unngå smitte. Den tilnærmingen tar tid. I Liberia har man hatt et større utbrudd over tid. Derfor er nok folk der nå begynt å bli bedre informert om hvordan man skal forholde seg. I Sierra Leone var ikke sykdommen like utbredt, men nå ser man spredning til nye områder, sier Rachel Laugtug Olsen.

Sammen med tre forskningsinstitutter har hjelpeorganisasjonen satt i gang klinisk utprøving av tre ulike ebolamedisiner i Vest-Afrika.

 

Kina sender hjelp

USA er det landet som har gitt løfter om størst bidrag til ebolakampen i Vest-Afrika. Nå er også Kina kommet på banen. Stormakten, som er viktigste handelspartner med Afrika og har fått kritikk for ikke å ha bidratt nok i kampen mot ebola, sendte i helgen 160 helsearbeidere til Liberia og lover til sammen 1.000 personer til regionen. Kina har bygd og driver et eget sykehus som de 160 skal arbeide ved.

Men for å stanse epidemien, kreves nå stor fleksibilitet, mener Leger Uten Grenser.

- Man må være klar til å steppe inn ved små utbrudd på mindre plasser der det trengs en innsats, selv om man ikke nødvendigvis da trenger en enhet med 250 senger, sier Olsen, som peker på at helsevesenet i de rammede landene nå må bygges opp - ikke bare ebolainnsatsen.

- Alt har kollapset, man må få det opp igjen, sier Olsen.

Mer fra Dagsavisen