Innenriks

Drukner 
i tabber

I sin kanskje største flause så langt i valgkampen, sier republikanernes presidentkandidat Mitt Romney at han ikke vil bry seg om halve USAs befolkning.

«47 prosent av folket vil stemme på presidenten uansett hva som skjer. Det er 47 prosent som er avhengig av staten, som mener de er ofre, som mener staten har ansvar for å ta vare på dem, som mener de har rett til helsetilbud, til mat, til bolig, til hva som helst (...). Dette er folk som ikke betaler inntektsskatt.»

Mitt Romney, 17. mai 2012.

Bryr seg ikke

Utsagnet over er ikke bare feil: Det har skapt sterke reaksjoner og har fullstendig dominert nyhetsbildet her bare sju uker før valget. Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney visste ikke at han ble filmet da han snakket rett fra levra til en gruppe velstående donorer i Florida tidligere i år. Det er det venstreorienterte magasinet Mother Jones som har offentliggjort videoen.

«Min jobb er ikke å bry meg om de menneskene, jeg kommer aldri til å kunne overbevise dem om å ta personlig ansvar eller bry seg om sine liv», sier Romney til donorene.

Videoen ble sluppet samme dag som Romneys valgkampteam annonserte at de skulle fokusere mer på økonomien. Slik ble det ikke.

Blant de 47 prosentene betaler det store flertallet andre type skatter, og dem som ikke gjør det, slipper unna i stor grad på grunn av republikanernes skattekutt, påpeker Ezra Klein i Washington Post.

«Hvem snakker han om? Krigsveteranene? Studentene som tar opp lån?» spør David Brooks i New York Times, som anklager Romney for lav kunnskap om både amerikansk politikk, kultur og befolkning.

Flere feil

Dette er ikke første gang Romneys feilsteg har dominert valgkampen. Allerede før denne ukas snakkis, har presidentkandidaten flere ganger markert seg på en lite fordelaktig måte:

* Partiets landsmøte og Romneys tale ga ikke et ventet og nødvendig noe hopp på meningsmålingene.

* Under protestene i Egypt og Libya gikk Romney til frontalangrep på Barack Obama før han visste hva som hadde skjedd. Han angret ikke.

* Nylig kalte Romney «middelinntekt» mellom 250.000 dollar eller mindre. Medianinntekten for en husholdning i USA er rundt 50.000 dollar.

* I en omfattende artikkel i Politico får hele Romneys valgkampteam, inkludert han selv, gjennomgå, blant annet for kaotisk organisering og dårlig strategi.

Mister fokus

Mitt Romney har lenge slitt med et image som rik og ute av stand til å forstå vanlige amerikaneres liv og bekymringer. At Mitt Romney i tillegg har begått så mange feil, som alle har fått bred oppmerksomhet, gjør det vanskelig for Romney å snakke om det han bør, nemlig økonomien, sier David Boaz, visepresident ved den libertarianske tenketanken Cato Institute.

- Romney får ikke tak på budskapet, selv ikke med tall som beviser at Obamas økonomiske politikk feiler, sier Boaz til Dagsavisen.

- Romney er ingen attraktiv kandidat og han er ingen god politiker. Men det største problemet er at nok en dag passerer uten at han kan bruke tid på å snakke om økonomisk vekst og jobber, fordi han må fokusere på disse distraksjonene, sier Boaz, som likevel ikke tror løpet er kjørt for Romney helt ennå.

Forsterker inntrykk

President Barack Obama begikk en lignende tabbe under valgkampen i 2008, da han på besøk i San Fransisco trodde han snakket av blokka til egne tilhengere. Obamas nedlatende utsagn om folk i småbyer i Midtvesten som «klamrer seg til våpen og religion» ble, som Romneys utsagn nå, gjenstand for krass kritikk, men ble ikke avgjørende for valgresultatet.

Thomas Mann ved Brookings Institute tror likevel uavhengige velgere ikke kan unngå å få med seg Romneys siste uttalelser, og at de derfor vil få konsekvenser.

- Videoen forsterker inntrykket av at Romney bare er komfortabel med vinnerne i en økonomi som produserer ulike resultater, at han ikke har noen empati med dem som sliter, og at Romneys politikk vil bevare eller forsterke vinnernes posisjon, sier Mann til Dagsavisen.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen