Verden

Dropper USA, ser mot Mexico

Stadig flere latinamerikanske flyktninger forkaster drømmen om USA og velger Mexico i stedet.

De kommer fra land som Guatemala, Honduras og El Salvador. Mange av dem er på flukt fra vold, trusler og overgrep.

Men der Latin-Amerikas migranter tidligere ville vurdert USA som en trygg havn, velger mange nå andre land.

– Da vi dro hørte vi ingenting om presidenten. Nå hører vi at de deporterer alle som én, sier 13 år gamle Rocael Amarilis fra Guatemala.

Egentlig ville hun og familien til USA. 13-åringen mistet til og med deler av beinet sitt da hun falt av et tog i forsøket. Nå har imidlertid familien gitt opp håpet, og sier til CNN at det er tryggere å bli i Mexico.

Les også: Trump om Mexico: – Vi får dopet, mens de får pengene

150 prosent flere

Stadig flere gjør som Amarili. Mexicos innenriksdepartement melder om 150 prosent økning i asylsøknader i månedene som gått siden Donald Trump inntok Det hvite hus.

Samtidig har strømmen over grensen til USA gått kraftig ned. I juni prøvde 53 prosent færre ulovlige innvandrere å krysse grensen enn samme tid i fjor.

– Vi har aldri sett en slik nedgang som denne, sa grensevaktsjef Brandon Judd nylig til kringkastingsstasjonen C-SPAN om utviklingen.

I både Mexico og USA sees Trumps innvandringspolitikk som forklaringen:

– Takket være president Trump har antallet illegale passeringer ved USAs sørlige grense gått ned 70 prosent siden starten av året, skrøt USAs visepresident om nedgangen.

Ifølge Center for Immigration Studies har den mexicanske grensebyen Monterrey nå blitt del av den nye «amerikanske drømmen». Innvandrerne tar jobben mexicanerne selv ikke vil ha.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ser òg mot andre land

Selv om muren ennå ikke er bygget, tror Pence og andre politikere at trusselen, koblet med andre tiltak Trump har rullet ut, er nok til å skremme tidligere håpefulle migranter.

Blant tiltakene Trump har satt i gang er en beordring av rundt en tredjedel av landets immigrasjonsadvokater til tjeneste ved grensen mot Mexico. Målet er å sørge for raskere deportering av migranter.

Også andre land på kontinentet opplever at flere migranter strømmer til. Antallet asylsøkere fra det såkalte nordlige triangelet i Guatemala, Honduras og El Salvador økte i både Belize, Costa Rica og i Panama.

Canada fikk flere asylsøkere fra Mexico under årets første måneder enn i løpet av hele fjoråret, etter at de lempet på innreisekrav.

Les også: Trump vil deportere opptil tre millioner innvandrere

Asyl i Mexico

En av grunnene til at mange velger å bli i Mexico, er at det er lettere å få asyl der. Ventetida er mye kortere enn i USA. Mexicos myndigheter har en lov om å behandle søknader innen 45 arbeidsdager, mens innvandrere til USA i snitt 672 dager for å få sakene sin behandlet, ifølge tall fra fjoråret.

Også innvilgelsesprosenten er langt høyere i Mexico enn i USA. Riktignok deporterer også Mexico mange. Men de innvilget like fullt flyktningstatus til en av tre av alle asylsøkere fra det nordlige triangelet i fjor. Til sammenligning får 80 prosent av asylsøkerne fra de samme landene avslag i USA.

Rapport: Burde fått opphold, men blir avvist og misbrukt

Leger uten grenser omtaler situasjonen i flere av de latinamerikanske landene som «en glemt humanitær krise».

Ifølge en rapport fra organisasjonen fører Mexico og USAs brutale behandling av immigranter til at de drives inn i hendene på smuglere og kriminelle nettverk.

93 prosent deportert

– Til tross for at de på papiret har juridisk beskyttelse under mexicansk lov, blir de systematisk fengslet og deportert, og med svært ødeleggende effekter på deres fysiske og mentale helse, skriver Leger uten grenser i rapporten som ble publisert i mai.

Ifølge rapporten ble 152.231 mennesker fra det nordlige triangelet i Guatemala, Honduras og El Salvador fengslet eller fremstilt for migrasjonsmyndighetene i Mexico i 2016. Av disse ble 141.990 – det vil si 93 prosent – deportert.

Samtidig skjerper USA kontrollene ved sine grenser mot Mexico, med mål om å deportere flere.

Vold og seksuelt misbruk

Leger uten grenser er bekymret for situasjonen til migrantene, hvorav mange i realiteten har en reell grunn til å få innvilget asyl.

Organisasjonen utførte selv en undersøkelse blant 467 migranter i et randomisert utvalg i 2015. Her fant de blant annet:

* Nesten 40 prosent av migrantene sa at grunnen til at de hadde forlatt hjemlandet var at de eller familien hadde blitt direkte angrepet eller truet.

* 43,5 prosent av alle fra det nordlige triangelet hadde en slektning som døde som følge av vold de siste to årene.

* Et stort flertall hadde opplevd vold i løpet av flukten, både fra gjenger, kriminelle nettverk og fra mexicanske sikkerhetsstyrker.

* Nesten en tredjedel av kvinnene hadde blitt seksuelt misbrukt i løpet av flukten.

– Det er en humanitær krise som krever at USA og Mexicos myndigheter raskt oppskalerer tiltak som asylinnvilgelse og midlertidig opphold for dem som flykter fra vold i det nordlige triangelet, heter det i rapportens oppsummering.

Mexicos migranter

* Hvert år krysser en halv million mennesker Mexicos sørlige grense, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

* Blant dem er det både økonomiske migranter med håp om et bedre liv, og flyktninger som forlater hjemlandene sine i land som Guatemala, Honduras og El Salvador (det nordlige triangelet) på grunn av trusler, vold og overgrep.

* Det er relativt lett å krysse grensa til Mexico. Fra Guatemala ligger prisen på skarve 25 pesos, eller 1,25 dollar.

* Mange av migrantene har enten Mexico eller USA som mål, men etter at Donald Trump i januar ble innsatt som president i USA melder både mexicanske og amerikanske myndigheter om at det ser ut til at mange velger å forbli i Mexico.

* Mexicos innenriks­departement melder om en 150 prosents økning i antall asylsøknader etter at Trump ble president. I 2016, før Trump overtok, mottok landet nesten 9.000 asylsøknader, der 91,6 prosent kom fra det nordlige triangelet.

* Samtidig har Trumps administrasjon meldt om at antallet illegale passer­inger over grensa fra Mexico har gått ned med 70 prosent siden begynnelsen av året.

* Mange av dem fra det nordlige triangelet får også innvilget asyl i Mexico, mens i USA får 80 prosent avslag.

Kilder: UNHCR, CNN

Mer fra Dagsavisen