FORNØYD: Servitør Carlos Pop (36) er fornøyd med tipsen på restauranten der han har jobbet i 13 år. I likhet med over fire millioner amerikanere, er han helt avhengig av drikkepenger, og regner med at det utgjør 80 prosent av lønna. BEGGE FOTO: HEIDI TAKSDAL SKJESETH

Dropper drikkepengene

Det er diskriminerende, ineffektivt og gir sjelden bedre service. Men tipsing er en fullstendig integrert del av amerikansk økonomi.

NEW YORK (Dagsavisen): – Rundt 80 prosent av lønna mi kommer fra tips. Jeg hadde ikke klart meg uten, sier servitør Carlos Pop (36) til Dagsavisen.

Han jobber på den kjente dineren Toms Restaurant i Brooklyn, og synes systemet fungerer greit. Det er tidlig på morgenen, og nesten fullt av frokostspisende gjester, både ved bordene og langs disken.

– Å gi tips eller drikkepenger er en uskrevet lov i USA, forklarer manager Nicholas Nikoloudakis.

En skal gi mellom 15 og 20 prosent av regningen uansett. Og gjerne enda mer.

– Hvis du er veldig fornøyd kan du gi mer. Men aldri under 15 prosent, sier Nikoloudakis.

Hvert år tipser amerikanere for rundt 44 milliarder dollar bare på restauranter og kafeer. I tillegg kommer tipsingen til frisører, rengjøringsfolk, dørmenn og andre i serviceindustrien. Ifølge Economic Policy Institute, er 4,3 millioner amerikanere helt avhengige av tips for å betale husleie, mat og strøm.

Men stadig flere begynner å stille spørsmål ved den omfattende praksisen. Flere restauranter har annonsert at de vil avskaffe tipsing. Sist ute er New Yorks restaurantguru Daniel Meyer, som har erklært at han vil slutte å akseptere tips ved alle sine restauranter innen utgangen av november.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Får støtte

På Toms Restaurant denne morgenen er også Mark Markowitz, tidligere borgermester i Brooklyn, med et stort smil, varme håndtrykk og kaffe i koppen. Dette er et av stamstedene til mannen som kaller seg «Mr Brooklyn».

Markowitz skulle gjerne sett alle restauranter i New York betale servitørene sine bedre og avskaffe drikkepenger.

– Akkurat her kan vi lære av Europa! Det er jo mye bedre å vite at servitørene får anstendig betalt og slippe dette stresset som gjest, sier Markowitz til Dagsavisen.

Å gi drikkepenger uansett, blir i dag sett på som en veldig amerikansk skikk. Men den har røtter i Europa, helt tilbake til senmiddelalderen, ifølge forfatter Kerry Segrave. Tipsing var lite populært etter at USA erklærte seg uavhengig fra Storbritannia i 1776 og ville kvitte seg med det europeiske aristokratiske systemet.

– I starten var tipsing en hatet praksis som ble sett på som veldig uamerikansk og udemokratisk, skriver Kerry Segrave i sin bok «Tipping».

Motstanden døde raskt, og er i dag blitt mer utbredt i USA enn i noe annet land. Men det finnes små tegn til endring.

LES OGSÅ: Dyrt å være fattig i USA

Pene får mer penger

I Seattle har flere restauranter fjernet drikkepenger fra regningen. Noe av årsaken er en heving av minstelønna i flere delstater, og økt oppmerksomhet om de mindre positive konsekvensene av tipsøkonomien.

For størrelsen på tipsen har ofte lite å gjøre med kvalitet på mat eller oppvarting. Det handler mer om kjønn, hudfarge, alder og utseende. Ifølge en rekke studier tjener hvite, blonde kvinner med små kropper og store pupper mest tips. En attraktiv servitør kan tjene mer enn 1.000 dollar mer i året enn sin mindre attraktive kollega.

En annen studie viser at hvite servitører får mer i tips enn sine svarte kollegaer, uavhengig av hudfargen til de som tipser. Hvis servitøren tar gjesten på skulderen skyter tipsen i været. Å tegne et smilefjes eller skrive en hilsen på regningen har samme effekt.

Servitør Carlos Pop sier han ofte kommer med en vennlig forklaring til intetanende europeere som ikke tipser. Lønna varierer fra mellom 700 og 900 dollar i uka når det er jul og andre høytider, til 600 dollar i uka i lavsesongen.

– Jeg klarer meg fint, og klager ikke. Det hjelper at det alltid er travelt her, sier Pop, som sender så mye av lønna han kan hjem til foreldrene i Guatemala By.

Økt diskriminering

Ifølge ROC, en interesseorganisasjon for restaurantarbeidere, bidrar tipskulturen til økt seksuell diskriminering. Hele 90 prosent av kvinnelige servitører sier de har opplevd seksuell trakassering på jobb, og tallet er høyere i delstater med lavere minstelønn for serviceansatte.

– Fordi kvinnelig ansatte lever av tips og dermed er avhengige av gjestene og ikke arbeidsgiver, ser de seg ofte nødt til å tolerere upassende oppførsel, heter det i rapporten «The Glass Floor».

ROC mener tipsing er hovedgrunnen til at restaurantindustrien er den med flest tilfeller av seksuell trakassering i USA.