Franske politistyrker ankom industriområdet i Dammartin-en-Goële nordøst for Paris der den ene gisselaskjonen pågikk i går. FOTO: CHRISTIAN HARTMANN/NTB SCANPIX

Drept etter 53 timers mareritt

To og et halvt døgns terrormareritt endte med både drepte gisler og gjerningsmenn. Flere sammenhengende terroraksjoner var skrekkscenarioet som ble virkelighet i Frankrike.

 

Av Åsne Gullikstad og Tor Sandberg

Fire uskyldige mennesker ble drept i gisselaksjonen i Paris. I tillegg skal fire gisler være kritisk skadd, ifølge flere franske medier.

Også gisseltakeren i koscherbutikken øst i Paris og de to brødrene som sto bak Charlie Hebdo-angrepet, ble drept etter et av de verste terrormarerittene i Frankrike.

 

Henger sammen

De terrormistenkte brødrene Said (34) og Chérif (32) Kouachi som sto bak angrepet mot Charlie Hebdo, ble drept etter en flere timer lang gisselaksjon i småbyen Dammartin-en-Goële få kilometer fra flyplassen Charles de Gaulle. De to brødrene ble drept da de kom ut av bygningen de hadde forskanset seg i begynte å skyte mot politiets spesialstyrker. Brødrene var trolig ikke klar over at det var en person i bygget de tilbrakte sine siste timer i. Ifølge Le Figaro gjemte en 27-åring seg der mens dramaet pågikk. Mannen ble ført trygt ut av bygget etter at det ble stormet og fikk psykologhjelp før han ble gjenforent med familien, skriver NTB.

Også i koscherbutikken i Paris ble flere gisler sluppet fri etter at antiterrorstyrker hadde stormet butikken.

Alle de tre angrepene de siste tre døgnene i Frankrike kan være forbundet med hverandre, ifølge opplysninger til fransk presse i går kveld. Gisseltakeren i koscherbutikken i Paris skal ha truet med å drepe gislene sine, hvis politiet stormet bygget brødrene oppholdt seg i.

 

- Ekstremt farlige

Det var mens gisselaksjonen pågikk i Dammartin-en-Goële at meldingen kom om gisselaksjonen i Paris, der en mann og muligens en kvinne holdt fem personer som gisler i en koscherbutikk. De to var allerede etterlyst for drapet på en politikvinne sør for Paris torsdag morgen.

Mannen, Amedy Coulibaly (32), som av politiet ble beskrevet som «ekstremt farlig» ble drept, mens kvinnen, Hayat Boumeddiene (26), i går kveld ble meldt å være på frifot. Det var da fortsatt uklart om hun hadde vært delaktig i gisselaksjonen eller ikke.

Disse to skal ha en forbindelse med brødreparet som sto bak angrepet på Charlie Hebdo. Ifølge AFP skal Coulibaly ha blitt sett sammen med Chérif Kouachi i 2010.

Et vitne var i butikken i Paris da gisseltakeren slo til.

- Folk gjorde sine innkjøp. En mann kom inn med et våpen og skjøt vilt rundt seg. To sekunder etterpå klarte jeg å komme i trygghet. Men skuddsalvene fortsatte, forteller vitnet til Europe1.

 

- Ville bli martyrer

De to brødrene som sto bak Charlie Hebdo-angrepet, skal i går ha kapret en bil i byen Montagny-Sainte-Felicite før de dro ti byen Dammartin-en-Goële. Bileieren skal ha gjenkjent dem som de etterlyste etter Charlie Hebdo-angrepet, og det førte til en politijakt på brødrene.

Brødrenes flukt varte i halvannet døgn på til tross for at nær 90.000 politifolk deltok i jakten på dem. Brødrene skal ha sagt at de ønsket å dø martyrdøden mens de forhandlet med politiet. Aksjonen dro i langdrag fordi politiet ønsket å ta de mistenkte levende. De to var tungt bevæpnet og hadde ingen planer om å overgi seg, ifølge Le Figaro.

En lokal mann i byen Dammartin-en-Goële håndhilste på det som trolig var en av de terrormistenkte brødrene i går, forteller han til lokal presse. Handelsmannen Didier var utenfor trykkeriet og skulle møte en kunde i går morges.

- Da jeg ankom trykkeriet, kom kunden ut av sin bil sammen med en bevæpnet mann som sa han var fra politiet. Jeg ble bedt om å forlate stedet, så jeg gjorde det, sier Didier til den franske nyhetskanalen i France Info, som siteres av NTB.

- Jeg sto foran døren. Jeg tok Michel (eieren av trykkeriet) i hånden og jeg tok hånden til en av terroristene, sier mannen.

Han reagerte på at den svartkledde mannen sa: «Gå, vi dreper ikke sivile», og ringte politiet.

 

- Ble varslet

I går kom det melding om at Algerie dagen før terroristene angrep Charlie Hebdo, hadde varslet franske myndigheter om at et terrorangrep kunne være nært forestående, ifølge TV-kanalen iTele.

Flere sammenhengende terrorangrep har vært et marerittscenario i mange år for myndigheter og politi i Europa.

- Vi er i det som nærmest må beskrives som en krigssituasjon. Dette er hendelser vi ikke har vært i nærheten av på 40 år. Politiet er på vakt, sa Gaël Fabiano fra det franske politiet som var på åstedet i Paris, til Reuters i går.

Folk som bor i området der politiet gikk til aksjon mot og drepte Kouachi-brødrene, er lettet over at dramaet er over og at terroristene nå er drept.

- Det var dumt for dem, men det var den skjebnen de selv valgte. Jeg frykter at en større terrorfobi kan spre seg blant franskmenn, men håper dette er en isolert hendelse. Nå skal jeg fortelle barna mine på 4 og 6 år at de snille tok de slemme, slik det bør være, sier Frederic Mestdagh til NTB, omtrent en kilometer unna der politiet gikk til aksjon.