Verden

Dramatisk jakt på terrormistenkte brødre

Klappjakten på de to brødrene som er mistenkt for terrorangrepet mot Charlie Hebdo, fortsatte for fullt i et område nordøst for Paris utover kvelden i går.

 

Av Iselin Stalheim Møller og Tor Sandberg

- Det er veldig vanskelig. Vi tynges alle av sorg og frykt. Men vi ønsker å gjøre det likevel, for dumskap skal ikke seire, sier spaltisten Patrick Pelloux.

Han gjør det klart at de ansatte vil ha ut bladet også neste onsdag, tross tapet av ni medarbeidere i terrorangrepet i Paris.

Tidsskriftets advokat Richard Malka sier nummeret bare blir på åtte sider, mot de vanlige 16. Men opplaget blir på 1 million, mot de vanlige 60.000.

Charlie Hebdo har fått massiv støtte fra sine kolleger i fransk presse. Til sammen mottar satiremagasinet 500.000 euro i støtte og gratisarbeid for å kunne fortsette driften, melder Les Echos.

 

- Må komme ut

- Charlie MÅ komme ut onsdag, sier tidligere redaktør Serge July i avisen La Libération til avisen Le Monde.

- Terroristene sa: «Vi har drept Charlie Hebdo». Det må ikke skje! Det må ikke komme ut en halv eller en liten utgave. Alle franske medier må gå sammen om å sikre en skikkelig utgivelse, understreker han.

Tungvekterne Le Monde, Radio France og France Televisions har gått i bresjen for å legge til rette for at tidsskriftet kan fortsette sin fryktløse og respektløse satire rettet mot religion og politikk.

Etter å ha ligget nede i et tiår, har Charlie siden 1992 ukentlig servert provokasjoner og karikaturer til franskmennene. Satirebladet mistet ni medarbeidere i onsdagens angrep, blant dem fem sentrale tegnere: Stéphane Charbonnier (47), Jean Cabut (76), Georges Wolinski (80), Bernard Verlhac (57) og Philippe Honoré (74).

Store og tungt bevæpnede politistyrker begynte å gjennomsøke flere byer i Picardie-regionen etter ranet av en bensinstasjon i området. En av de ansatte ved bensinstasjonen skal ha gjenkjent ranerne som

Chérif Kouachi (32) og Said Kouachi (34) ut ifra bilder som ble publisert av dem, torsdag morgen.

De to brødrene knyttes til islamistiske terrorgrupper.

 

Frykt for nytt angrep

Etter at det ble funnet rundt ti bensinbomber i fluktbilen til terroristene, frykter både politiet og politikere et nytt brutalt terrorangrep. Frankrikes statsminister Manuel Valls er blant dem som i går uttrykte frykt for at de nådeløse drapsmennene kan slå til igjen.

- Det er derfor vi har mobilisert tusenvis av politifolk og etterforskere for å ta disse personene, sier han.

Drapet på en politikvinne i Montrouge sør for Paris i morgentimene i går, har nøret opp under frykten for flere terrorhandlinger. Gjerningsmannen skal ha vært bevæpnet med en maskinpistol og iført skuddsikker vest. I går kveld ble to personer pågrepet i forbindelse med drapet, ifølge BBC. Franske myndigheter tror ikke det er noen sammenheng mellom angrepet på Charlie Hebdo og drapet på politikvinnen, men myndighetene anser like fullt drapet som en terrorhandling gitt «den nåværende situasjonen» i landet.

 

Regjeringen i krisemøte

Den franske regjeringen satt i går i krisemøte med president François Hollande.

Også Forsvarsdepartementet har innkalt ekstra styrker, og 850 soldater patruljerer nå gatene i Paris, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge statsminister Valls har etterretningen holdt Kouachi-brødrene under oppsikt, men myndighetene greide likevel ikke å stanse onsdagens grufulle terrorangrep. Det fantes ingen tegn på en planlagt terrorhandling, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve til radiokanalen Europe 1.

Ni av de 12 drepte var redaksjonsmedlemmer i Charlie Hebdo. I tillegg ble elleve personer såret, fire av dem kritisk.

Fransk etterretning har lenge fryktet at radikaliserte franskmenn som har kjempet for terrorgruppa IS, skal komme hjem for å gjennomføre terrorangrep, men det var i går ingen bekreftede opplysninger om at de to mistenkte faktisk har kriget i Syria eller Irak, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den yngste av brødrene, Chérif Kouachi, ble i 2008 dømt til fengselsstraff for å verve folk til al-Qaida i Irak - organisasjonen som senere utviklet seg til Den islamske staten (IS). Han ble pågrepet første gang allerede i 2005 på vei til den syriske hovedstaden Damaskus. Politiet antok at han planla å reise videre for å kjempe i Irak-krigen.

Under rettssaken forklarte Kouachi at han var blitt radikalisert av bildene av amerikanske soldaters mishandling av fanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak, skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Kouachi slapp ut av fengsel etter 18 måneder.

Han var ikke særlig religiøs da han var i begynnelsen av 20-årene, ifølge advokaten som representerte ham i rettssaken i 2008. Kouachi skal både ha drukket alkohol, røykt hasj, hørt på rap og jobbet som pizzabud, skriver NTB.

Mindre er kjent om den eldste broren, Said Kouachi. Brødrene ble født i Paris av foreldre som hadde innvandret fra Algerie. Foreldrene døde tidlig, og guttene vokste opp i byen Rennes før de flyttet tilbake til Paris, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

 

Avslørt av id-kort

En 18-år gammel mann overga seg til politiet sent onsdag kveld etter å ha sett meldinger om at han var mistenkt i forbindelse med terrorsaken. Politiet mener han hjalp brødrene med å gjennomføre angrepet, mens 18-åringen selv hevder å være uskyldig. Ifølge enkelte aviser skal han ha et slektskapsforhold til brødrene.

Terroristene stakk onsdag av i en svart Citroën som politiet fant like etter angrepet i en forstad til Paris. Politiet kom på sporet av brødrene etter å ha funnet et gjenglemt identitetskort i fluktbilen, ifølge avisene Le Monde og Le Point.

Ifølge det franske innenriksdepartementet skal totalt 88.000 politioffiserer og soldater ha blitt mobilisert landet rundt etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo og det påfølgende drapet på politikvinnen.

Mer fra Dagsavisen