Verden

Dragkamp til siste slutt

Rett før det viktige toppmøtet driver EU-presidenten frenetisk reising for å sikre støtte til avtalen med Storbritannia.

Bilde 1 av 4

Dragkampen vil pågå helt til det siste når EU-lederne på toppmøtet i slutten av uka skal avgjøre om de kan godkjenne en ny avtale for Storbritannia som vil bane vei for folkeavstemning om EU.

EU-president Donald Tusk har ryddet kalenderen fram mot møtet som begynner torsdag, og besøker Frankrike, Romania, Hellas, Tsjekkia og Tyskland på to dager foran møtet som skal omhandle viktige temaer for EUs framtid: muligheten for en såkalt Brexit, og den pågående flyktningkrisen og grensehåndteringer.

Avtalen for Storbritannia med EU om nye betingelser for medlemskapet er nødt til å bli godkjent på møtet denne uka dersom statsminister David Cameron skal få til planen sin om å holde folkeavstemningen allerede 23. juni. Blir det forsinkelser, må avstemningen holdes først til høsten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke klart

Selv om det meste ligger til rette for at en avtale skal komme på plass, er ikke detaljene på plass rundt avtaleutkastet som Storbritannia og EU-president Donald Tusk har kommet fram til.

– Jeg er ikke i tvil om at forhandlingene vil holde på helt fram, og noen av tingene kan bare bli avgjort av regjeringssjefene selv på torsdag når de sitter i samme rom, sa Storbritannias utenriksminister Philip Hammond til BBC i helgen.

Storbritannia rettet krav til EU på fire områder: suverenitet, økonomisk styring, konkurransedyktighet og migrasjon. Et av de vanskeligste er fortsatt migrasjon.

Forslaget som ligger på bordet innebærer at Storbritannia skal kunne dra i «nødbremsen» i spesielle tilfeller der velferdssystemet i vertslandet er under stor belastning på grunn av høy immigrasjon: da skal arbeidsmigranter fra andre EU-land ha jobbet minst fire år i landet før de kan motta velferdsytelser på samme nivå som andre arbeidstakere. Barnetrygd for barn som bor i hjemlandet skal dessuten justeres ned mot levekostnadsnivået der.

De mest skeptiske har vært østeuropeiske land. De fleste observatører tror man til slutt vil komme fram til enighet, og at østeuropeiske land er interessert å komme Storbritannia imøte, men spørsmålet er på hvordan. Detaljene rundt avtalen er ikke klare, blant annet hvor lenge en slik unntakstilstand kan benyttes. Det er også en bekymring blant østeuropeiske land for om andre land enn Storbritannia kan påberope seg en slik ordning, skriver The Guardian.

LES OGSÅ: Gjør seg klar til dragkamp med EU

Skeptisk Hollande

Men også andre land, som Frankrike og Belgia, må bearbeides både av Donald Tusk og David Cameron. Cameron ønsker å sikre at Storbritannia, som bruker pundet, ikke blir diskriminert av landene i eurosonen, men Frankrikes president François Hollande er opptatt av at ikke den britiske finansverdenen City of London får særfordeler.

Mer fra Dagsavisen