Verden

Donald Trumps plan: – Et dødskyss for freden i regionen

Etter hele tre år med «forhandlinger» skal president Donald Trump denne uka legge fram sin lenge ventede fredsplan for israelerne og palestinerne. Kun Israels statsminister Benjamin Netanyahu er tilfreds.

JERUSALEM (Dagsavisen): Trump inviterte denne uka to av nøkkelfigurene til Washington til toppmøter: Statsminister Netanyahu og den israelske opposisjonslederen Benny Gantz. Men ingen palestinere.

De fleste analytikere seg ut til å være enige om at lanseringen av planen, bare litt over en måned før valget i Israel, er ment å skulle hjelpe Netanyahu til en valgseier den 2. mars. Vel klar over dette, reiste Gantz motvillig for å møte den amerikanske presidenten i Det hvite huset.

Les også: De har fått en ny regjering, men for demonstrantene er det «for lite og for sent»

Anneksjon av Jordan-dalen

Palestinerne er ikke engang blitt rådslått når det gjelder innholdet i fredsplanen, og så ser det da også ut som om de har lite eller ingenting å hente i dokumentet. Ifølge nye lekkasjer, skal Israel blant annet kunne annektere Jordan-dalen, som er den østlige delen av Vestbredden. Israel vil også kunne formelt innlemme alle bosettingene i Israel, og ikke minst: hele Jerusalem skal bli israelsk.

Med en slik plan, vil ikke noen levedyktig palestinsk stat kunne opprettes. I stedet vil det palestinske Vestbredden bli oppdelt av over 120 større områder under israelsk suverenitet. Ikke overraskende, er palestinerne da opprørt over planen som nå skal legges fram.

– Planen er ikke bare latterlig, den er hinsides latterlig, forteller Diana Buttu, en tidligere palestinsk fredsforhandler. – USA har ikke engang sett det som nødvendig å spørre palestinerne hva de ønsker. De har gjort beslutninger som om Israel har rett til landet, noe de ikke har, sier hun sint til Dagsavisen, og understreker at en palestinsk stat nå vil være «død»

Men selv om planen kan avfeies som latterlig, har palestinerne et problem: Skulle Trump vinne nyvalg mot slutten av året, vil dette kunne bli den politiske kursen for år framover.

– Jeg forhandlet med israelerne, og de ville aldri at vi skulle bli uavhengige. Nå er dette også blitt USAs holdning, sier Buttu.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Laber mottakelse i Israel

Heller ikke på den israelske siden er entusiasmen stor utenfor Netanyahus sirkel av beundrere. Alon Liel, også han en tidligere fredsforhandler, men på den israelske siden, tror planen faktisk vil kunne ødelegge hele staten Israel selv om Netanyahu vil kunne framstille den som en seier. Liel er bekymret.

– Det bekymrer meg at verdens viktigste supermakt oppfører seg på en slik barbarisk måte overfor palestinerne. Denne planen er ikke på noen måte ment å sørge for at konflikten skal ende, noe en fredsplan selvfølgelig bør gjøre. Planen er i stedet et dødskyss for freden i regionen, sier Liel i et intervju med Dagsavisen.

– I framtiden vil ingen israelere lenger gå med på å akseptere mindre enn hva det USA, ikke Israel, men USA nå tilbyr. Og palestinerne kan selvfølgelig ikke leve med denne planen. Men denne fredsplanen vil forandre Israel. Blir den realisert, vil ikke vi lenger være en demokratisk stat. Vi kommer til å bli en apartheidstat, advarer den tidligere israelske diplomaten, som også var sjefen i israelsk UD under Shimon Peres.

Kommentar: «Er vi i den utrolige situasjonen der Midtøsten blir mer demokratisk, mens Europa blir mindre?»

– Vil aldri forandre seg

Planen som skal lanseres er et resultat av tre år med amerikanske konsultasjoner. I den første fasen, rett etter at Trump ble valgt, var palestinske diplomater villige til å møte med det amerikanske teamet. Men da USA i 2017 anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, brøt palestinerne kontakten med den amerikanske administrasjonen. På palestinsk side pågår i dag da en debatt om hvorvidt dette var et klokt skritt, siden USA, om man vil det eller ei, er den mektige supermakten.

Buttu har et klart syn.

– Etter min mening er dette bortimot den eneste riktige beslutningen president Mahmoud Abbas har tatt de siste 15 årene. Folk sier at Trump ville ha forandret seg hvis vi bare hadde gjort det og det. Nei, Trump vil aldri forandre seg. Og hadde vi engasjert denne administrasjonen, ville vi i stedet ha legitimert Trumps politikk, sier hun.

Buttu advarer også israelerne mot å tro at Trump er en «god venn».

– I USA har man et ordtak som sier at venner ikke lar venner kjøre i fylla. USA er ikke en venn av Israel. Hvis israelerne virkelig nå tror at å stjele et annet folks land vil skape fred, lever de i en fantasiverden, sier hun.

Les også: 14 syrere kom nylig hjem i kister. De kom fra Libya. Og hva hadde dette med Tyrkia å gjøre? (Dagsavisen+)

Kan styrke Netanyahu

Formålet med å slippe planen nettopp nå er nok ikke å skape fred, men å styrke Netanyahu i den israelske opinionen. For Trumps del vil han kanskje kunne skyve dagsordenen i USA vekk fra hans egne juridiske problemer, samt signalisere til hans velgerbase, de evangeliske kristne, om at han er proisraelsk i bibellandet. Det overveldende flertallet av jødene i USA stemmer, ironisk nok, ikke på Trump.

For Netanyahus del blir planen er gave som kanskje kan sikre ham regjeringsmakten i fire nye år. Ikke bare vil han kunne fjerne oppmerksomheten vekk fra den nedslående korrupsjonstiltalen han står overfør nå rett før valget, han vil også kunne signalisere til de israelske velgerne om at han er en ressurs uten sammenligning for sitt land.

– Netanyahu har ikke bare Trumps øre, han har også Russlands Vladimir Putins øre. Og det er helt utrolig, sier Liel.

– For mange israelere er han en diplomatisk tryllekunstner. Han har ikke gjort noe i fredsprosessen, likevel har han lykkes i å styrke Israel diplomatisk. Etter 52 år med okkupasjon skulle Israel kanskje kunne tenkes å være under sanksjoner, i stedet blomstrer landet. Hvordan kan israelere da unngå å stemme på ham, sier Liel pessimistisk.

Mer fra Dagsavisen