Donald Trump vil nekte velgere å stemme via post, men hans pressesekretær har stemt per post i 10 år

Det hvite hus' pressetalskvinne har støttet Donald Trump i hans ordkrig mot Twitter om stemmegivning per post. Selv har hun stemt per post elleve ganger de siste ti årene.

Onsdag raste USAs president Donald Trump mot det han mener er sensur av konservative røster på sosiale medier.

Foranledningen for Trumps sinne er at mikrobloggtjenesten Twitter for første gang har merket to av meldingene hans som villedende etter at han tirsdag tvitret at stemmegivning per post ville føre til valgfusk. Twitter la til en lenke til fakta som viser det motsatte.

Torsdag undertegnet Trump en presidentordre som åpner for endringer i en lov som beskytter sosiale medier. Selskapene mister nå sin beskyttelse i rettssaker som bringes inn på grunn av det folk legger ut på plattformene deres.

I følge Trump er Twitters faktasjekk av de to meldingene han la ut, en redaksjonell avgjørelse som går i retning politisk aktivisme.

 

Stemt mange ganger

Kayleigh McEnany, pressetalskvinne for Det hvite hus, har konsekvent støttet Donald Trumps holdninger til stemmegiving per post. I en rekke meldinger på Twitter skriver McEnany at stemmegivning per post kan føre til valgfusk og såkalt «Ballot harvesting», et fenomen hvor en eller flere personer samler inn andres stemmesedler før de avgis.

Les også: Trump har hyret inn pressesekretær fra Fox News

 

Nå viser det seg imidlertid at McEnany selv har stemt per post hele elleve ganger de siste ti årene, ifølge en gjennomgang gjort av Tampa Bay Times. McEnany, som sammen med Trump er registrert som velger i delstaten Florida, stemte per post senest i mars måned, da under primærvalget til Det republikanske partiet, skriver avisen.

Les også: Nå truer Donald Trump med å stenge sosiale medier

Avviser at det er det samme 

McEnany selv mener Tampa Bay Times ikke forstår forskjellen mellom å stemme per post fordi man ikke er fysisk tilstede i delstaten kontra regulær stemmegiving per post.

– Fraværstemme har ordet fravær inkludert av en grunn. Det betyr at du er ikke er tilstede i området eller er ute av stand til å stemme. President Trump motsetter seg Demokratenes plan om å politisere koronaviruset og utvide stemmegiving via post uten grunn, noe som øker muligheten for valgfusk. Dette er en enkel forskjell media ikke fatter, skriver McEnany i en e-post til avisen.

Tampa Bay Times påpeker at delstaten Florida ikke har et system for såkalte «fraværstemmer», som best kan sammenlignes med forhåndsstemmer i Norge. I Florida kan enhver person stemme per post, selv uten fravær.

Tampa Bay Times har spurt McEnany om hun mener stemmelovgivningen i Florida bør forandres. McEnany har kritisert lignende lovgning på Twitter, men har ikke svart avisen.

Lest denne?: Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg