Verden

Donald Trump tvinger fram ny norsk EU-debatt

Tida er inne for en ny EU-debatt, mener Heidi Nordby Lunde (H). Hun får støtte fra sikkerhetspolitisk forsker Svein Melby.

Bilde 1 av 2

Etter halvannet år med Donald Trump i Det hvite hus har presidentens politikk om å sette USA først, ved å svekke internasjonalt samarbeid, institusjoner og allianser, blitt tydeligere og tydeligere. Samtidig er det økende press mot den liberale verdensordenen, blant annet fra autoritære stormakter som Russland og Kina. Dette gjør at Norge bør starte debatten om EU-medlemskap igjen, sier Heidi Nordby Lund, stortingsrepresentant for Høyre og leder av Europabevegelsen.

Det er minst tre grunner til at det er tid for å lansere EU-debatten, mener Lunde: sikkerhetspolitikk, handel og verdifellesskap.

– Norges sikkerhet begynner i Europa og hvis EU knaker i sammenføyningene så gjør det også Norge mer utsatt. Det har vi jo erfaring med. Samtidig ser vi et sterkere Kina, og et Russland som går inn for å destabilisere egne nærområder. Det er jo nettopp grensene til Europa, sier Lunde til Dagsavisen.

Hun er også bekymret for den amerikanske presidenten Donald Trumps politikk og utsagn. Nylig besøkte han Europa, der han blant annet sådde tvil om NATO-alliansen, gikk til angrep på Tysklands ledelse, kalte EU en fiende og rådet Storbritannias statsminister Theresa May til å saksøke EU heller enn å forhandle om utmeldingsprosessen.

Les også: – Vi må slutte å late som om alt er som før

Undergraver EU

– Vi har en amerikansk president som ser ut til å ville undergrave alle institusjoner de selv var med på å grunnlegge for å sikre et stabilt Europa og en stabil verdensorden. Det handler både om EU, Verdensbanken, FN, Verdens helseorganisasjon og NATO, sier Lunde, som understreker at det nettopp er internasjonalt samarbeid som har latt Norge «blomstre».

Svein Melby, forsker på sikkerhetspolitikk ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) mener også tida er inne for en ny debatt om norsk medlemskap i EU. Hovedgrunnen til det er Donald Trump, som utfordrer grunnpilarene i norsk sikkerhetspolitikk, sier Melby. Han mener vi ikke lenger kan stole på at vår nærmeste sikkerhetsallierte, nemlig USA, vil stille opp, og at vi derfor bør søke enda tettere samarbeid med naboene i Europa, også militært og sikkerhetspolitisk.

– Den usikkerheten som er skapt rundt grunnpilarene i norsk sikkerhetspolitikk burde føre til ny EU-debatt, sier Melby.

– For en liten stat som Norge er det kollektive systemet verdifullt, og vi burde gjøre alt vi kan for å verne om dette, sier Melby til Dagsavisen.

At det er lite politisk vilje til å løfte EU-debatten både i regjering og opposisjon, mener han er uansvarlig.

– Det er politisk ansvarsfraskrivelse å skyve dette foran seg av innenrikspolitiske årsaker. Det er tunge sikkerhetspolitiske grunner til å ta denne EU-debatten, sier Melby.

Norge har stemt nei til EU-medlemskap to ganger, ved folkeavstemninger i 1972 og i 1994. 24 år etter siste nei, er det en usikker verdensorden som tvinger fram ønskene om ny EU-kamp. Noe folkekrav er det derimot ikke: bare 20 prosent sier at de ønsker norsk EU-medlemskap, ifølge en meningsmåling Sentio utførte i fjor høst.

Les også: Trump foreslår 4-prosentmål for NATO-landene

Les også: Trump skryter av Stoltenbergs jobb som NATO-sjef

– Krever mot

I 2016 stemte britene for å melde landet ut av EU. Det rystet EU, og er enda en grunn til at Norge bør melde seg inn, mener Heidi Nordby Lunde.

– Den liberale verdensordenen er under press, og det er i Europa vi har vårt nærmeste verdifellesskap.

– Norge bør vise ansvar og solidaritet ved å gå inn i det europeiske prosjektet. EU dreier seg om mer enn handel. Det er også et verdifellesskap der landene tar felles ansvar for felles utfordringer. Det fellesskapet burde Norge være del av. Vi bør gjøre det motsatte av britene og gå inn i dette fellesskapet for å styrke det. Det er den sterkeste symbolhandlingen noen kunne gjort i dag, sier Heidi Nordby Lunde.

Hun tviler derimot sterkt på at hun klarer å overbevise sitt eget parti om å ta kampen for norsk EU-medlemskap nå.

– Det ville krevd en modig regjering, og jeg skulle ønske den var min.

Tidligere utenriksminister, Arbeiderpartiets Espen Barth Eide, som selv sto på ja-siden under folkeavstemningen i 1994, ønsker ikke selv å lansere en EU-debatt nå, men mener Norge bør knytte seg nærmere Europa.

– Vi bør pleie nære bånd til de vi står nærmest, nemlig våre venner i Europa. Det viktige for Norge er at EU lykkes, det er egentlig enda viktigere for oss enn tilknytningsformen, sier Espen Barth Eide.

Mer fra Dagsavisen