Donald Trump kritiseres for ikke å avvise rasistisk konspirasjonsteori om Kamala Harris

Donald Trump avviser ikke en konspirasjonsteori om at Kamala Harris ikke er kvalifisert til visepresident fordi foreldrene hennes ble født utenfor USA.

Trump ble stilt spørsmål om konspirasjonsteorien under et pressemøte i Det hvite hus torsdag, ifølge Fox News. 

På spørsmål om de ubegrunnede påstandene, svarte han. 

– Jeg hørte i dag at hun ikke oppfyller kravene, før han la til:

– Jeg aner ikke om det stemmer.

Les også: Eksperter: Derfor er Kamala Harris et strålende valg

Antar at demokratene ville undersøkt Harris bakgrunn

Kamala Harris er en amerikansk statsborger født i California i 1964, noe som gjør henne kvalifisert til visepresident etter grunnloven. Påstanden om Harris har i det siste sirkulert på sosiale medier, i kjølvannet av en kronikk i magasinet Newsweek skrevet av professor i jus ved Chapman University, John C. Eastman, som tar opp spørsmålet  om Harris virkelig er født som en «naturlig eller naturalisert statsborger» fordi moren ble født i India og faren ble født på Jamaica.

I USA heter det at man skal være en «naturlig eller naturalisert statsborger» (natural born) for å kunne bli valgt som president. Dette har til nå blitt tolket som at det holder å være født på amerikansk kontrollert jord.

 

Under en pressekonferanse torsdag så det ut til at Trump selv snakket frem argumentet ved å peke på forfatterens referanser:

– Og forresten, advokaten som skrev det stykket er en veldig høyt kvalifisert, meget talentfull advokat, sa Trump.

– Jeg hadde antatt at demokratene ville ha sjekket det ut før hun ble valgt til visepresidentkandidat. Du sier at hun ikke er kvalifisert seg fordi hun ikke er født i dette landet? spør Trump en reporter.

Reporteren korrigerte presidenten og sa at Harris er født i USA, men at problemet dreier seg om fødestedet til foreldrene hennes.

– Det vet jeg ikke noe om. Jeg har akkurat hørt dette. Jeg skal ta en titt, sa presidenten. 

Les også: Joes valg

– Overraskende, men ikke mindre avskyelig

Joe Bidens presidentkampanje fordømte presidenten for kommentarene, og refererte til Trumps tidligere engasjement som løftet falske påstander om at tidligere president Barack Obama kanskje ikke er født i USA, den såkalte «Birther Movement».

Denne konspirasjonsteorien er siden avfeid som usann og rasistisk.

– Donald Trump var lederen og pådriveren for den groteske, rasistiske bevegelsen mot president Obama og har forsøkt å fyre oppunder rasisme og splitte nasjonen vår hver eneste dag med presidentskapet hans, sa Biden til Fox News i en uttalelse.

– Så det er overraskende, men ikke mindre avskyelig, at mens Trump anstrenger seg for å distrahere det amerikanske folket fra byrden de bærer for hans mislykkede koronarespons, vil kampanjen hans og deres allierte ty til fæle,  påviselig falske løgner i deres patetiske desperasjon, la han til. 

Akademikere avviser argumentet

Senator Lindsey Graham, tweetet fredag at selv om han er uenig med Harris om «mange saker», er det «ingen tvil om at hun er amerikansk statsborger. Hun ble født i USA i 1964 av foreldre som var lovlig her. I henhold til grunnloven og Høyesteretts presedens er hun utvetydig en amerikansk statsborger», skriver han i tweeten. 


Bidens visepresident Kamala Harris under en pressekonferanse. Foto: Carolyn Kaster / NTB Scanpix. 

Andre som er involvert i presidentens administrasjon og kampanje, har enten spredt påstanden eller unngått å avfeie den.

Presidentens advokat, Jenna Ellis, delte den kontroversielle påstanden torsdag morgen, kun timer før Trump ble spurt om det i Det hvite hus.

Les også: Presidenten på Madagaskar mener at en urtedrikk kan kurere koronaviruset

Akademikere har avvist forfatteren Eastmans argument.

– Spørsmålet om foreldrenes fødested er uten betydning, sier Christopher Kelley, statsvitenskapsprofessor ved Miami University i Ohio, til Fox News. 

Spørsmålet om Harris' statsborgerskap anses ikke engang som sammensatt, ifølge konstitusjonsadvokater.

– Full stopp, slutt på historien, punktum og utropstegn, sier Jessica Levinson, professor ved Loyola Law School til Fox News. 

Lest denne?: Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg