Donald Trump: – Jøder som stemmer på demokratene er illojale mot Israel og det jødiske folk

Donald Trump kritiserer jøder i USA.

 – Enhver jøde som stemmer på demokratene, jeg mener det viser en total mangel på fortåelse eller enorm illojalitet, sa Donald Trump.

Ordene falt da han igjen gikk i strupen på de to demokratene Rashida Tlaib og Ilhan Omar som begge sitter i Representantetens hus, skriver The Guardian.

 – Hvor har Demokratene gått. Hva har det blitt av dem, nå som de forsvarer disse to framfor staten Israel, sa Trump videre.

Onsdan gikk han ut og forsvrate sin påstand:

– Jøder som stemmer på demokratene er illojale mot Israel og det jødiske folk, sa han utenfor Det hvite hus i en video som ble kringkastet av MSNBC.

– Kun svake mennesker vil mene noe annet, la Trump til.

De to kongresspolitikerne er uttalte kritikere av Israels okkupasjon og politikk overfor palestinerne. Omar, som er nektet innreise til Israel har kalt Israels innreisenekt for en krenkelse av demokratiske verdier.

U.S. Representatives Rashida Tlaib (D-MI) and Ilhan Omar (D-MN) react as they discuss travel restrictions to Palestine and Israel during a news conference at the Minnesota State Capitol Building in St Paul, Minnesota, August 19, 2019. REUTERS/Caroline Yang TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: NTB Scanpix
Rashida Tlaib og Ilhan Omar. Foto: NTB Scanpix

Amerikanske jøder reagerer sterkt på Trumps uttalelser.

Dette er enda et eksempel på at Donald Trump fortsetter å politisere antisemittisme, sa Halie Soifer, leder i the Jewish Democratic Council of America til The Guardian.

Hun mener Trumps retorikk er med på å øke antisemittismen i USA.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Illojale

Majoriteten av amerikanske jøder stemmer på demokratene viser tall gjengitt hos The Guardian.

Ved kongressvalget i fjor stemte 72% av amerikanske jøder på demokratene.

Demokratene har støtte fra den jødiske befolkningen på dette dette nivået siden siden 60-årene.

I 2016 stemte 71% av den jødiske befolkningen på Hillary Clinton, mens 21% stemte på Trump.

Hele 74% prosent av den jødiske befolkningen sier de misliker Trumps politikk.

Les også: Denne karusellen i Tyskland måtte stenge. Så ut som et hakekors.

Uenige

Amerikanske jøder et stadig oftere uenig med israelske jøder og den politiske uenigheten mellom amerikanske og israelske jøder øker, viser en undersøkelse fra juni.

Andelen amerikanske jøder som mener Israel bør avvikle bosetningene som del av en fredsavtale med palestinerne, har steget fra 15 til 25 prosent det siste året, viser undersøkelsen som er utført av American Jewish Committee. skriver NTB.

Andelen israelske jøder som mener det samme, er til sammenligning bare 6 prosent, skriver Haaretz.

Tostatsløsning

Nesten to tredeler av amerikanske jøder støtter en tostatsløsning med opprettelse av en demilitarisert palestinsk stat på Vestbredden, mens 39 prosent av israelske jøder gjør det samme.

Mens nesten 80 prosent av israelske jøder støtter president Donald Trumps håndtering av forholdet mellom USA og Israel, er det bare 37 prosent av amerikanske jøder som gjør det samme, viser undersøkelsen.

Det bor om lag 5,7 millioner jøder i USA, mens det bor drøyt 6,4 millioner jøder i Israel.

Les også: Tidligere dansk utenriksminister: – Dette bekrefter at Donald Trump er en narsisstisk tulling