Verden

Donald Trump fordømmer og fornærmer på Europa-rundtur

Donald Trumps Europa-besøk er en oppvisning i fordømmelser og fiendtlighet overfor gamle allierte.

Det er uforståelig hvorfor han oppfører seg som han gjør, sier førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes høyskole.

– Spørsmålet er om man skal tolke Trumps oppførsel i en normal eller unormal ramme. Hvis man later som han er en normal president kan man forstå oppførselen som et forsøk på å skremme europeiske allierte til å gjøre som han vil, sier hun, men avblåser samtidig den teorien.

– USA styrker ikke NATO ved å så tvil om samholdet. Dermed svikter analysen om at han er en rasjonell president, sier Restad.

Les mer: Trump truer med amerikansk alenegang

Satt ut

Donald Trumps Europa-besøk begynte på NATO-toppmøtet i Brussel onsdag. Der startet han det hele ved å erklære at Tyskland er «Russlands fange» fordi tyskerne får deler av sitt energibehov dekket av russisk gass.

Uttalelsen falt mens generalsekretær Kate Hansen Bundt i Atlanterhavskomiteen var på en debatt med den tyske forsvarsministeren Ursula von der Leyen i Brussel. Hun ble helt satt ut, sier Bundt.

– Trump blander handelspolitikk og energiavtaler sammen med militære spørsmål og sikkerhetspolitikk. Det er ikke det amerikanske presidenter pleier å gjøre på NATO-toppmøter. Han ser dette som en forretningsmann, sier Bundt.

Det gjelder også i de nå velkjente frontalangrepene på medlemslandenes forsvarsbudsjetter. Igjen er Tyskland den største skyteskiva for kritikken om at flertallet av medlemslandene bruker mindre enn 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret.

– Trump ser bare det store tyske handelsoverskuddet og at Tyskland er Europas rikeste land. Det han ikke forstår er at disse pengene ikke vil gå inn i USAs statskasse eller til NATO, men til å bygge opp landenes egne forsvarsstyrker, sier Bundt.

På den avsluttende pressekonferansen hadde tonen fått en annen lyd, nå var forsvarsalliansen et «veloljet maskineri» med et fantastisk samhold. Trump skal ha kysset Angela Merkel på kinnet av Trump, glist og sagt «I love her», skriver Der Spiegel.

Reaksjonene på toppmøtet på Trumps oppførsel varierte mye, sier Kate Hansen Bundt.

– Er det taktikk eller skjønner han ingenting og er totalt uberegnelig? spør hun.

Les mer: Sterke interesser i USA jobber med å holde USA i sjakk

Ris og ros

Den amerikanske presidenten reiste rett fra NATO-møtet til statsbesøk hos den britiske statsministeren Theresa May. Også dette besøket er en blanding av harde angrep og uhemmet ros.

Trump kritiserte Mays ferske brexit-plan og sådde tvil om utsiktene til en handelsavtale med USA dersom Storbritannia gjennomfører en såkalt «myk brexit» og beholder et tett forhold til EU.

– Jeg ville ha gjort det helt annerledes. Jeg sa faktisk til henne hvordan man forhandler, men hun var ikke enig, hun ville ikke høre på meg, sier Trump i intervjuet med The Sun.

Senere på kvelden leide han May i hånden inn til sin egen æresmiddag på Bleinheim slott, og i går kunngjorde han at forholdet til May er «veldig, veldig godt».

Les mer om Trumps besøk i Storbritannia her

Etterlyser hardere tone

Det første året i Trumps presidentperiode virket det som Europa lukket øynene for Trumps oppførsel, håpet det skulle gå over og ble beroliget av at amerikanske representanter sa noe helt annet enn Trump bak lukkede dører, sier USA-ekspert Hilde Restad.

– Men det er en strategi som raskt går ut på dato. Det er på tide å markere Europas standpunkter klarere, sier hun.

Tysklands tidligere utenriksminister Sigmar Gabriel fra det sosialdemokratiske partiet SPD, tar nå til orde for å sette hardt mot hardt overfor Trump.

– Trump forstår kun styrke. Derfor må vi vise ham at vi er sterke, sier Gabriel til Der Spiegel.

Det mener Kate Hansen Bundt er en dårlig idé. Tyskland er avhengig av USAs forsvar og amerikanske atomvåpen.

– Tyskland trenger et alternativ før de kan bryte det avhengighetsforholdet, sier hun og gir Trump rett i at Tyskland må investere mer i eget forsvar.

– Skal Europa få til et reelt europeisk forsvarssamarbeid må Tyskland bruke mer penger.

I stedet for å svare med samme mynt, svarer kansler Angela Merkel og forsvarsminister von der Leyen på Trumps anklager ved å vise til tall og fakta.

– Det er en klokere måte å imøtegå ham på. Trump er en ukonvensjonell leder og må behandles deretter, sier Bundt.

Mer fra Dagsavisen