Donald Trump er lei av journalister; slutt på pressekonferansene i Det hvite hus

Donald Trump ønsker ikke lenger at det er pressekonferanser i Det hvite hus fordi han misliker journalistenes dekning av dem.

Trumps talskvinne Sarah Sanders har nå fått beskjed om at det ikke lenger er bryet verdt å holde regelmessige pressekonferanser, slik tidligere presidenter har hatt, skriver NTB.

Foto: NTB Scanpix
Sarah H. Sanders Foto: NTB Scanpix

– Årsaken til at Sarah Sanders ikke lenger går på talerstolen, er at pressen behandler henne så uforskammet og gjengir henne så unøyaktig, skriver Trump på Twitter.

Les også: Hun startet #metoo, nå sammenligner hun Trump-tilhengere med Ku Klux Klan-medlemmer

Les også: Visepresident Mike Pence sammenligner Donald Trump med Martin Luther King jr.

Ordkrig

Det har gått stadig lengre mellom hver pressekonferanse i Det hvite hus siden Trump flyttet inn for to år siden, og presidenten ligger i ordkrig med en rekke store aviser og TV-stasjoner i USA.

Både Sanders og Trump har derimot kommet med korte uttalelser utenfor presserommet ved andre anledninger, men journalistenes anledning til å stille og få svar på spørsmål er da som oftest svært begrenset, skriver NTB.

Den siste ordinære pressekonferansen der Sanders svarte på spørsmål fra journalister, var 18. desember.

Dessuten har pressekonferansene vært de korteste i USA på flere tiår, mange av dem på knappe 15 minutter, heter det hos First Amendment Watch.

Det har også blitt stadig færre av dem med omtrent en i måneden, ifølge Guardian.

Les også:  Høyre vil bygge skole - det kan koste Oslo sentrum 463 parkeringsplasser

Dukket opp

3. januar dukket Trump selv overraskende opp i presserommet, men bare for å komme med en kunngjøring om grensekontroll, ikke for å svare på spørsmål.

Trump anklager til stadighet amerikanske medier for å bringe «fake news» og for å behandle ham og hans støttespillere urettferdig.

Blant dem han har lagt for hat, er Washington Post, som har faktasjekket alt presidenten har sagt siden han tiltrådte. Avisen konkluderer med at Trump i løpet av sine to første år i Det hvite hus kom med 8.158 uriktige eller villedende opplysninger.

I fjor inndro de CNNs Jim Acosta sin akkreditering til Det hvite hus, etter en konfrontasjon med Trump. CNN gikk så til sak. Jim Acosta fikk tilbake presseakkrediteringen etter ordre fra en føderal dommer. Samtidig strammet Det hvite hus inn regelverket. Nå er det alstå slutt på pressekonferansene.

Les også: Donald Trump jobber mindre enn deg og meg; har ikke vært på kontoret før 10.45 én eneste gang i 2019